Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a baj azzal, hogy nyelvvizs...

Mi a baj azzal, hogy nyelvvizsga kell felvételihez jövő évtől?

Figyelt kérdés

Sokan nem teszik le benn marad a diploma.

Vannak akik csak a helyet veszik el, mert nem akarnak szakmát. A mai fiatalok ágy része kényelmes. Pediglehet néha egy szakma többet ér mint egy diploma.

2019. ápr. 28. 12:38
1 2 3 4 5
 31/42 anonim ***** válasza:
59%

Egyre jobban lejáratod magad és a szakodat.

"Az ilyen "rettenetes munkáktól" meg mint jegyzőkönyv el ne ájulj már, azokat alapból gyakorlaton/laborokon átbeszélik, otthon csak pár számolás van, amit meg kell csinálni illetve előre kiírni egy füzetbe a leendő gyakorlatot. "

Csak mert NEKED ilyen, másnak nem. Nekem speciel legutóbb 2 napomba telt a megfelelő jegyzőkönyv elkészítése, de a fiamnak rendszeresen sok-sok órai munkája, hogy kész legyen.

A nyelvvizsgával meg ne égesd magad tovább. Ha heti 4-5 angol órád van, és amúgy is kell belőle érettségizned, akkor ha neked nehézséget jelent a középfokú, ott veled van a baj. Örülök, hogy az egyetemen olyan agyon ráértél és tudom, hogy rengetegen vannak hasonlóan. De nem mindenki, még csak nem is a többség. Bocs, ha van lehetőség arra, hogy MINDENKINEK könnyebb lehessen, akkor nem fogok fanyalogni miatta. neked meg lett volna lehetőséged a megmaradt szabadidődben még egy nyelvvizsgát összeszedned vagy szakmailag többet megtanulnod, ha úgy akarod, akkor jógázni vagy kötögetni akár.

2019. ápr. 28. 22:44
 32/42 anonim ***** válasza:
63%

"heti 20 órás szakmai gyakorlat és az egyetem mellett nem nagyon volt időm extra dolgokat teljesíteni"

Egyszerűen a szakmai gyakorlatot megcsináltam Belgiumban egy félév alatt. De beszámították volna a nyári munkát is amit egy multinál végeztem.

Amúgy csak jól kell összepakolni az órarendet. 10 tárgy + francia + angol. Heti 28 órát töltök az egyetemen.

"A zh időszakban neki két hét alatt 9 zh-ja lesz, a barátnőjének 13. Csak kis illusztráció ahhoz, mit is jelent nehéz szakra járni az egyetemre. Nagyon nem azt amit te elképzelsz."

Milyen laza egyetemre járnak. Nekem ebben a félévben 17 zh-m van + egy tárgyból minden héten számonkérés, ami +12, ezen kívül még a nyelvi órák különböző tesztjei. Akkor még az egyéb beadandókról nem is beszéltem.

2019. ápr. 28. 22:46
 33/42 anonim ***** válasza:
50%

# 31

"Miért akarod nehezíteni a fiatalok életét, mikor lehet egyszerűsíteni rajta?"

Magyarul, az az egyszerűbb az életben, hogy én kétszer teszek le azonos témakörből egy vizsgát, mint egyszer? Eléggé elgondolkodtató, én eddig abban a hitben éltem, hogy az a jó munka, amit nem kell még egyszer megcsinálni.

"Aminek már egész életükben meg lesz az eredménye, hiszen mindenhol fel tudják mutatni. "

Nem tudom, te hogy vagy vele, én nekem az érettségim is meg van és egész életemben fel tudom mutatni. Annyi módosítás kellene csak, hogy mostantól az érettségi is államilag elismert nyelvvizsga és a nyelvismeret szintje ott lenne az eredmény mellett.

"Mert érettségizni mindenki fog, felvételizni meg nem mindenki"

Később mi lesz? Honnan tudod, hogy az élet nem hozza-e úgy, hogy vissza kell ülni az iskolapadba. Ne felejtsünk el olyan apróságokat, hogy szakmunkásokat képezni is kellene valakinek.

2019. ápr. 28. 22:50
 34/42 anonim ***** válasza:
75%
Amúgy kár ezt vitatni, sajnos szükséges intézkedés, mivel nem fenntartható ennyi felsőoktatási intézmény. Nincs elegendő tanár, alacsony fizetés miatt inkább a versenyszférát választják. Mivel a kormány nem fogja meglépni, hogy bezárjon intézményt, ezért próbálja az egyetemi vezetőkre hárítani ezt.
2019. ápr. 28. 23:03
 35/42 anonim ***** válasza:
52%

Nézd 31-es ha neked meg a fiadnak órákig tart az nem engem minősít, az se, hogy ti soha nem értek rá. Vannak ilyen emberek, becsülöm a kitartásukat, az eszüket azért nem irigylem el, azt megtarthatják.

Bocsánat, hogy visszaszólok, de tudod amilyen a mosdó, olyan a törölköző, ha itt nekem beszólogatsz meg a szakomnak ami a mindenki szerint az egyik legnehezebb a magyar felsőoktatásban, akkor én is nektek.

Az, hogy a fiad elkereszteli az utolsó pár hetet ZH-időszaknak az ő dolga, hivatalosan a TVSZ szerint nincs ilyen, erre hívtam fel a figyelmed.

A mondandóm lényege pedig a 29-es válasz, azt olvasd el újra, az úgy van, ahogy leírva látod.

2019. ápr. 29. 00:20
 36/42 anonim ***** válasza:
69%

Egyrészt minden egyetem más, vannak könnyebb és nehezebb szakok. Van ahol a viszgaidőszak durvább, van ahol a szorgalmi (és igen, annak is a "ZH időszak" része, mert attól még, hogy nincs a TVSZ-ben, ez egy használt kifejezés lehet). Csak példaképp én is tegnap fejeztem be egy jegyzőkönyvet, ami három napomat emésztette fel, és nem kaptunk hozzá segítséget (pontosabban már nem volt időnk kérni), nem beszéltük meg órán, a mérési eredmények pontatlanok lettek, így nehéz volt megszülni a kiértékelést is. Meg amúgy van olyan tárgyam is, ahol a jegyzőkönyv valóban azt jelenti, hogy órán kitöltünk egy lapot a mért adatokkal, majd helyben behelyettesítünk egy képletbe. Szemináriumom nincs, előadásaim vannak, tényleg nem kell bejárni, nem kell például 1000 oldalas könyveket olvasnom, de van helyette házim, beadandóm, ami meg nem feltétlenül egy 5 oldalas szakirodalmi gyűjtés. A lényeg, hogy ahogy sok más egyetemistának emellett és egyéb egyetemi elfoglaltságok mellett nincs sok szabadidőm. Nem is kellett mondjuk nyelvet tanulnom egyetemen, nyilván ha arra lett volna szükség, akkor azt csináltam volna a maradék szabadidőmben. Egyetemistaként szerintem illene olyan széles látókörrel rendelkezni, hogy ha alapból nem is tudtál róla, legalább megértsd, hogy van, ahol máshogy működnek a dolgok, mint a te esetedben.

Személy szerint én is azt látom, hogy sokkal egyszerűbb középiskolásként teljesíteni a nyelvvizsgát, mint egyetem mellett. Pontosabban fogalmazva szerintem jobban megéri, mert egyetemen annyival több hasznosabb dolgot lehet csinálni, mint nyelvvizsga feladatok begyakorlását.

Viszont ettől függetlenül nem gondolom problémamentesnek ezt a lépést, mert egyszerűen nem mindenki ebből a helyzetből érkezik. A középiskola alatt szerzett nyelvvizsgához több feltétel teljesülése szükséges.

Egyrészt kell megfelelő nyelvoktatás. Ez sajnos nem minden iskolában adott. Emiatt van, akinek ezt az oktatást különtanártól kell megszereznie, amit nyilvánvalóan nem mindenki engedhet meg magának. Nekem szerencsém volt, mert valahogy még abból a nyelvből is le tudtam nyelvvizsgázni négy év után, aminél a tanár nem foglalkozott velünk külön, és nem is tartottam valami jónak, de attól még el tudom képzelni, hogy sok iskolában a tanárok/diákok hozzáállása miatt ez nem megoldható.

Másrészről pedig kell megfelelő céltudatosság, szerintem már olyan 9-es kortól, ahhoz, hogy valaki a sima oktatási rendszerben, különtanár nélkül elérje ezt a szintet.

Én személy szerint egyik feltételt sem tartom olyannak, hogy azt mondjam rá, csak az jöjjön egyetemre, akinek ez megadatott. 11-12-ben már persze fontos a céltudatosság, de akkor már rosszabb nyelvoktatás mellett tényleg nehéz teljesíteni a nyelvvizsgát különórák nélkül.

Előnyének viszont azt látom - és ezért tartom hosszú távon jó intézkedésnek -, hogy talán egyfajta nyomást gyakorol az iskolákra a nyelvoktatás javítására. Ennek pedig az lesz a hozománya, hogy még aki nem akar továbbtanulni, az is jobb oktatásban fog részesülni, úgy általában javul a közoktatás szintje. (Reflektálva egy előző válaszolóra, azért nem feltétlenül logikus lépés az érettségi szintjét emelni (az eddig is létezett amúgy), mert nem mindenki tanul tovább, aki érettségit tesz.)

Veszélyes ugyan a dolog, mert szét is válhatnak az iskolák, és nagyobb szakadékot teremthet ez gimnáziumok és szakközépiskolák közt (tudom már nem így hívják, de nem tudom most mi micsoda)

2019. ápr. 29. 10:48
 37/42 anonim ***** válasza:
100%

Véletlenül elküldtem, de még annyit akartam hozzátenni, hogy ami pozitív hozományáról már most hallottam ennek az intézkedésnek, hogy az egyik városban olyan teljesen ingyenes program indult, ami felkészíti a középiskolásokat nyelvvizsgára. (Meg kell pályázni, nem tudom ki juthat be.) Így már abszolút teljesíthetőnek látom (azoknak a diákoknak, akik erre bejutottak) a feltételeket.

Ja és ne felejtsük el, hogy már maga a nyelvvizsga is "ingyenes". Azt nem tudom, hogy az mennyire okozhat problémát, hogy előre ki kell fizetni, és csak utólag térítik meg (amikor én néztem legalábbis még így volt), ha van arra mód, hogy hátrányos helyzetű családoknál arra az 1-2 hónapra se kelljen kigazdálkodni azt a 30 ezer forintot, akkor emiatt sem aggályos szerintem maga az eredetileg felvetett szabály. (Plusz váratlan ajándék annak, aki már kifizette a magáét, de így letenne még egyet.)

2019. ápr. 29. 10:54
 38/42 anonim ***** válasza:
25%

Megtaláltad a lényeget. Az intézkedés következtében fognak majd a szülők fellépni az iskoláknál és elvárni a megfelelő nyelvoktatást, ahogyan a diákok oda fognak figyelni a nyelvtanulásra. Ha tényleg tovább akarnak tanulni. Mert lehet kenegetni a dolgot, hogy kinek hibája, hogy nem tanulnak meg rendesen legalább egy nyelven ennyi idő alatt, de a lényegen ez nem fog változtatni, hogy nem tanulják meg. Nekem van tapasztalatom nagyon jó nyelvtanárral is gyerekeim kapcsán, ahol sikerült úgy tanítania őket, hogy már nyolcadik után megpróbálkozhattak volna a középfokúval, meg van olyan tapasztalatom is, hogy év eleje óta (május jön) még egy szót sem írt le a gyerekem a szótárába mert nem tanultak új szót, csak ismételgetik azokat, amiket az előző évben tanultak (nyolcadikos). A gyerekem van kiakadva az óra szinvonaltalanságától és a társai tudatlanságától, szerinte hiába való és felesleges egyáltalán bemennie. Szóval példa van mindenre. De azt is jól látom - ahogy már írtam - hogy a szakmai érettségi követelménye mekkora változást hozott a szakmai oktatásban és így várom, hogy a nyelvvizsga követelménye is meghozza a szükséges változást. Az én egyik gyerekemet is érinti már ez a jövőre bevezetett nyelvvizsga követelmény és náluk már osztály szinten szervezi az iskola, hogy 11. végén, még tanévben mennek nyelvvizsgázni, a nyelvórákon is már erre készítik fel őket.

Csak így lehet javulást elérni, csak ha van elvárás, van követelmény, különben mindeni csak üldögél a langyos vízben, a tanár is meg a diák is.

2019. ápr. 29. 12:13
 39/42 anonim ***** válasza:
50%

"Csak így lehet javulást elérni, csak ha van elvárás, van követelmény, különben mindeni csak üldögél a langyos vízben, a tanár is meg a diák is."

Akkor miért nem törölték el még az egységes felvételi rendszert, hiszen sokan mondják, hogy amikor külön felvételiztetett a BME vagy Corvinus azokon jóval magasabb volt az elvárt szint, mint most egy központi érettségin.

2019. ápr. 29. 12:43
 40/42 anonim ***** válasza:
74%

"A gyerekem van kiakadva az óra szinvonaltalanságától és a társai tudatlanságától, szerinte hiába való és felesleges egyáltalán bemennie."

Ez rám is igaz, hasonlóan vagyok sokszor egyetemi csoporttársaimmal és a magyar társadalommal.

2019. ápr. 29. 12:59
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!