Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Mi a baj azzal, hogy nyelvvizs...

Mi a baj azzal, hogy nyelvvizsga kell felvételihez jövő évtől?

Figyelt kérdés

Sokan nem teszik le benn marad a diploma.

Vannak akik csak a helyet veszik el, mert nem akarnak szakmát. A mai fiatalok ágy része kényelmes. Pediglehet néha egy szakma többet ér mint egy diploma.

2019. ápr. 28. 12:38
1 2 3 4 5
 11/42 anonim ***** válasza:
54%

Egy nagy probléma van vele, hogy a magyar nyelvoktatás nem áll olyan fokon, hogy ez elvárás lehessen. Igen, van jó néhány iskola, illetve azok nyelvi tagozatai, ahol minden bizonnyal össze tud hozni a tanuló egy középfokút, de sajnos a tanulók többségnek nem adatik meg a lehetőség.

Tehát egyszerűen ökörség bemeneti követelményként, az pedig külön vicc, hogy olyan politikusok szavazzák meg, akiknek a mai napig nincs rendes nyelvvizsgájuk. (nem hogy akkor, amikor ők jelentkeztek egyetemre.)

A másik probléma, hogy igazából a felsőoktatásban is tojnak az egészre, gondolom nincs rá keret, mert elmegy a focira. Persze van néhány pozitív példa, ahol lehetőség van ingyenes nyelvtanulásra is (pl. BME), de gyanítom, hogy a legtöbb egyetemen nincs ilyen.

2019. ápr. 28. 13:11
 12/42 anonim ***** válasza:
69%

"Persze van néhány pozitív példa, ahol lehetőség van ingyenes nyelvtanulásra is (pl. BME), de gyanítom, hogy a legtöbb egyetemen nincs ilyen."

Nagyon sok helyen van szerencsére.

Amúgy ez az intézkedés pontosan követi az elmúlt 15-20 év hagyományait, ahelyett, hogy alulról szerveznék meg, egyszerűen kiadják az elvárást és majd a középiskolák teljesítsenek, ha tudnak.

Persze jó hangzik, hogy szakmunkások kellenének, de esetleg akkor pénzt is kellene fordítani a képzésük, olyan alapdolgok nem teljesülnek, hogy elegendő nyersanyag, amin a tanulók gyakorolhatnak. Olyan diákok kerülnek ki az általános iskolából, akiknek gondot okoz az alapszintű matematikai műveletek elvégzése.

Alulról kellene kezdeni szervezni és nem felülről.

2019. ápr. 28. 13:53
 13/42 anonim ***** válasza:
57%
Fontos leszögezni, hogy eddig is kellett a diplomához nyelvvizsga, tehát eddig is kellett a gyerekkel külön foglalkozni. Tehát nem értem, hogy ez az intézkedés miért baj. Csak annyi fog változni, hogy a szülők így nem rajzszakkörre fogják beíratni a kisiskolás gyereket, hanem nyelvtanárhoz.
2019. ápr. 28. 14:00
 14/42 anonim ***** válasza:
45%

" Csak annyi fog változni, hogy a szülők így nem rajzszakkörre fogják beíratni a kisiskolás gyereket, hanem nyelvtanárhoz."

Már lassan én szégyellem magamat, hogy fiatalként élveztem az életet, sportoltam és néptáncoltam (amiket szerettem és magam választottam), játszottam a barátaimmal, iskola után és a szünetekben.

2019. ápr. 28. 14:10
 15/42 Balogh Bence 2019 ***** válasza:
28%

Szerintem a probléma ott kezdődik, hogy a nyelvtudás nem része az adott tudománynak. Én lennék a legzseniálisabb matematikus, de nem gyakorolhatom, mert nem beszélek idegen nyelven?

(Igen, tisztában vagyok az idegennyelvű szakirodalom és egyéb dolgok jelentőségével, de akkor is...)

2019. ápr. 28. 14:13
 16/42 anonim ***** válasza:
86%

Sok itt a butaság meg félinformáció.

1. a mai oktatási rendszer része, hogy a gyerekek 3. de legkésőbb 4. osztálytól tanulnak nyelvet. Vagyis a felvételiig minimum 9 évig.

2. Érettségizni is kell nyelvből régóta és az érettségi is kötelező a felvételihez.

3. a diplomához eddig is kellett a nyelvvizsga, nem most lett kitalálva. Csak éppen az egyetemi tanulmányok alatt sokkal nehezebb intenzíven, heti 3-4-5 napon át nyelvórákra járni, míg a középiskolákban minimum heti 3 nyelvóra van.

4. pont azok siránkoztak eddig azon, hogy milyen rossz a magyarok nyelvtudása akik most kiabálnak a kötelező nyelvvizsga ellen.

5. 6 évvel ezelőtt lett eldöntve a kérdés, akinek ez már kötelező lesz a felvételijéhez, az már úgy kezdte el a középiskoláját, hogy tudta, szüksége lesz a nyelvvizsgára a felvételihez. Aki most, heti 3-4 nyelvóra, érettségi kötelezettség mellett sem képes egy nyelvvizsgát megszerezni, az az egyetem alatt sem lesz rá képes.

6. előrehozott érettségit lehet tenni nyelvből és akkor marad fél éve arra, hogy csak a nyelvvizsgára készüljön.

7. az interneten számtalan nyelvoktató oldal, alkalmazás található ingyen, nem kell fizetni egy fillért sem ahhoz hogy legyen hol gyakorolni.

8. ha nincs elvárás, akkor nem is fog javulni a nyelvoktatás. A szakmai érettségi előtt is ugyanez a hiszti ment ugyanezektől, mint most a nyelvvizsga miatt. Egyértelműen kiderült azóta, hogy pont a gyerekek érdekét szolgálta az is, mert most mindenhol minősíti az oktatást a szakmai érettségi, nem lehet elszórakozgatni felületes tanítgatásokkal. A pedagógusnak és az iskolának is pontos és fontos mutatója lesz hogy hány embernek lesz meg a szakmai érettségije - most majd a nyelvvizsgája is. A szülők is oda fognak lépni (már eddig kellett volna) hogy az iskola megfelelő oktatást biztosítson és a gyerekek is komolyabban veszik majd, ha tovább akarnak tanulni. Ha meg nem, nekik a szüleiknek nem fontos - akkor nem lesz jobb és ennyi.

2019. ápr. 28. 15:27
 17/42 anonim ***** válasza:
89%
5: De ha a középiskola alatt nem fogja tudni letenni, akkor a felsőoktatásban, a sokkal több tananyag meg vizsga mellett majd le fogja??
2019. ápr. 28. 15:55
 18/42 anonim ***** válasza:
84%

Nem vagyok egy Fidesz fan, de speciel ezzel most egyetértek. Már sokkal hamarabb be kellett volna vezetni.

Van több ismerősöm is, akik állami fin-on ellébecolták szépen a 4-5 évet a felsőoktatásban, de nyelvizsga hiányában még most sincs diplomájuk.

2019. ápr. 28. 15:57
 19/42 anonim ***** válasza:
96%

9: Lehet hogy nem piacképtelen szakmákat kellene gyűjtenie, hanem egyet, de normálisat.

Mondjuk ha kitanulna hidegburkolónak, most hülyére kereshetné magát.

Ja, hogy dolgozni azt nem akar?? Az más...

2019. ápr. 28. 15:59
 20/42 anonim ***** válasza:
45%

"5: De ha a középiskola alatt nem fogja tudni letenni, akkor a felsőoktatásban, a sokkal több tananyag meg vizsga mellett majd le fogja??"

Akik ilyeneket írnak, azok láttak egyáltalán felsőoktatási intézményt hallgatóként? Honnan jön ez a hülyeség, hogy az egyetem az nehezebb meg sokkal több a tananyag, na most mielőtt tovább terjesztitek ezt az ökörséget egy kis felvilágosítás egy olyantól, akik járt egyetemre.

Szóval: a középiskolában kötelező bent lenni az órákon, ha valaki hiányzik, akkor vagy van három nap szülői igazolása vagy orvosi igazolás kell hozzá.

Ezzel szemben az egyetemeken főiskolákon az előadások látogatása ajánlott, de nem kötelező. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy ha éppen nyelvet akarsz tanulni nem mégy be előadásra. Azokra az előadásokra, amiknek az anyagait amúgy is kiadják a hallgatóknak ppt-k vagy jegyzet formájában. Átlagosan ma az előadást felvevő hallgatók 30-50%-a jár be előadásokra, és mielőtt beírja valaki a panelt, hogy "debiztosmegbuknameralustákok" nem pont ez a pláne, hogy ehhez képest a bukási arány ennél jóval kevesebb. A szemináriumok, gyakorlatok azok, amiknek a látogatása katalógusos, de még ezekről is lehet hiányozni sok esetben, ha az illető pótolja őket egy másik csoporttal. Az egyetemeken nincsen házi feladat, ellentétben a középiskolákkal, igen általában van pár beadandó, de ezek elkészítése sokkal kevésbé fárasztó, mint a középsulis napról napra tanulásé. Egyetemeken nincsen olyan felelsz, nem kell napról-napra készülni mint a középiskolában stb. stb. Ezeket figyelembe véve ezerszer könnyen felsőoktatásban tanulva megcsinálni egy nyelvvizsgát, főleg úgy, hogy az egyetemeken van nyelvi kurzus ingyen.

2019. ápr. 28. 17:10
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!