2 éve fejeztem be a középiskolát, azóta nem használtam az angolt, ahogy kezdtem átnézni beugrik elég sok minden (középiskolában 4-es tanuló voltam belőle) Jövő nyárra szeretnék felkészülni nyelvvizsgára főiskola mellett, mit ajánlanátok?
Ti voltatok-e már hasonló helyzetben? Miből készültetek, úgy "egyedül"?
Fel szeretném készíteni magam és nyelvvizsga előtt átfutni egy magántanárral a dolgokat.. de nagy részt egyedül szeretnék készülni, milyen könyveket, munkafüzeteket ajánlanátok ami nektek segített? (olyan is nagyon jó lenne amit le lehet tölteni és ki lehet nyomtatni)
Én egyedül tanultam meg angolul. Az már jó, ha nem nulláról indulsz. Sokat kell vele foglalkoznod, de megszerezheted 1 éven belül a nyelvvizsgát.
Előszôr is nézz filmeket és sorozatokat angolul, angol felirattal. Aszerinted mindennapokban hasznos kifejezéseket írd ki. Szóval ne csak szavakat. A szavak kiírásánál szerintem sokkal jobb a kontextust is kiírni. Ha valami összefolyik első hallásra, akkor tekerd vissza és hallgasd újra. Nos, mondanom sem kell, hogy ezzel a mödszerrel nem fogsz végignézni egy 2 órás filmet egyhuzamban, mivel akár egy 20 perces résszel is elb*szakodhatsz 1 órát, kiírva 2 oldalnyi anyagot. Attól függ, milyen szinten vagy most.
A nyelvtanhoz az English grammar in Use-t ajánlom nayon, illetve az angol nyelvtan 222 pontban c. könyvet.
Van egy Egy szó mint száz c könyv, ami igazából olyanoknak készült, akik magyart akarnak tanulni angolról, de szerintem vobulary-nak első osztályú angoltanuláshoz is.
Aztán nézz youtube videókat, kb mindennel kapcsolatban van fent anyag. Oktatási célú videókra gondolok elsősorban. Amikor már effektíve készülsz a nyelvvizsgára, a szóbelihez ajánlom az 1000 kérdés 1000 válasz könyveket (szerintem a felsőfokúba is érdemes belenézni)és keress tanárt. Az még tök jó, ha sokat beszélsz magadban angolul. Lefordítod magadnak, amit épp a környezetedben hallasz, illetve a gondolataidat. Vagy néha nézz szét magad körül, és kezdd el mondani magadban a környezetedben található dolgok angol megfelelőjét. Tök jó mödszer szótanuláshoz :)
Am ha írsz privátban egy emailt, a fent nevezett anyagok egy részét át tudom dobni.
A helyedben befizetnék egy nyelvtanfolyamra, vagy magántanárra (ha az anyagiak megengedik).
Legalábbis nekem sokat segített a nyelvtanfolyam.
Nagyon jó tanulási módszer, amikor pl vitázol másokkal, vagy feladatokat oldasz meg másokkal közösen.
De egyedül is kell foglalkoznod vele, otthon.
Különben a tanfolyam, vagy a magántanár szinte semmit sem ér.
Osztom az előző válszolónak a véleményét, hogy nézz filmeket/videókat.
Bármiről, ami érdekel.
Ha filmet nézel, ajánlom, előtte nézd meg magyarul, vagy legalábbis ismerd a sztorit!
Sajnos belebotolhatsz egy kifejezésbe pl, amit nem fogsz csak úgy bárhonnan megérteni. Bár ez szerintem ritka.
Ajánlom, hogy hallgass esetleg zenéket és próbáld meg megérteni a szöveget.
Érdemes kikeresni a szöveget :)
Illetve érdemes olyan zenéket hallgatni, ami tetszik, meg ami lelkesít téged.
Nyelvtanhoz ajánlom Dohár Péter: Kis angol nyelvtan c. könyvét...
Nem tudom, hogy mennyire kapható, de nagyon jó, az egész család abból tanult meg angolul :D
Phrasal verbs témakörrel minimálisan foglalkoznék a helyedben: a leggyakoribbakat tanulnám meg, egyébként rengeteg van és én eddig nem vettem észre, hogy olyan nagyon gyakori lenne mindegyik. [link]
Az új tankönyvek általában rosszak, de a Solutions sorozat talán kivétel.
Bár szerintem a legjobb 'tankönyv' egy mezei könyv (pl krimi) angolul, nem értesz valamit, kiszótárazod és kész...
A nyelvvizsgához közeledve pedig rengeteg feladatlapot gyakorolnék orrba-szájba.
De egyébként a Reading könnyű, Writingon ismerj pár formulát és témába illő szavakat, a Listeningen kb értsd a lényeget (sok youtube videó, zene, film sokkal érthetőbb, mint ezek), Speakingen meg mondj értelmes mondatokat/érveket.
Örülök, ha segítettem.
Üdv
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!