Külföldre kivándorolt magyarok! Terveztek hazajönni Magyarországra?
Azért valahol majdhogy nem megértem "Erős Magyarország"ot, nekem az a meglátásom, hogy sok ember azért megy ki külföldre, mert itthon nem is akar megélni.
Én úgy gondolom, hogy itthon is meglehet élni, csak itt egy picit többet kell tenni érte, ahhoz meg sokan lusták.
Nekem osztálytársaim mind, azok vannak külföldön, akiknek semmilyen végzettségük nem lett, egy éppen hogy kettes érettségivel kiestek a középsuliból, viszont ők ezzel úgy gondolják, hogy megváltják majd a világot, és semmiért alanyi jogon 500-600 ezres nettó fizetést követelnek. Oda kint lehet meg is kapják, de az egyik mosogat, a másik tojást süt.
Ezzel viszont teljesen megvannak elégedve, mondják hogy milyen szar ez az ország ők soha nem jönnének haza, viszont nekem nem az az életcélom, hogy tojás sütőként vonuljak nyugdíjba egy szállodából.
És külföldi viszonylatban egyáltalán nem keresnek jól, csak ha átszámolják Magyar Forintra elvannak ájulva, hogy mennyit keresnek.
Akik viszont esetleg, komolyabb végzettséggel, komolyabb beosztásba dolgoznak, hazajöttek, vagy terveznek haza jönni, hiszen megteremtettek egy olyan alapot, amivel itthon már könnyedén eltud indulni, biztos nyelvtudással, kellő gyakorlattal és referenciával egy jó szakmában, itthon sem elérhetetlen 500-600, de akár milliós fizetés sem.
Literally SENKIT nem ismerek aki kinnt van, és vissza akarna ide jönni. Hosszú távra semmiképp.
És meg is értem őket teljesen.
Ha én megpattanok innen, én sem jövök vissza.
Egy éve láttam egy diagramot a külföldön dolgozókról. Ha eszembe jut, hogy hol láttam, akkor majd belinkelem. Az volt a lényege, hogy a külföldön dolgozók munkaköreinek megoszlása fedi az anyaországi dolgozókét. Tehát a külföldön betöltött állások spektruma is nagyon széles. Belátható, hogy nem csak szakma, vagy végzettség nélküliek hagyják el az anyaországot, hanem az emigránsok között képviselteti magát minden szakterület, a gipszkartonozótól az orvosig.
Egyes vélemények szerint a szakmájukban jobbak is nagy arányban elmennek, e véleményt osztók szerint ez az oka annak, hogy egyre nehezebb jó szakembert találni az anyaországban és ez komoly probléma.
Én mindig is csalókának tartottam ezt a "külföldön rájössz arra, hogy hiába, hogy fizetések nagyobbak, de a kiadások is" és a százalékos hasonlítgatások is tévútra visznek.
Nézzük racionálisan a dolgokat.
Szegeden keresel 180 ezret, ebből bérlés+rezsi+kaja legyen mondjuk 130ezer(72%). Corkban, Írországban keresel 2300 eurót, ebből bérlés+rezsi+kaja 1600 euró(70%).
A magyar kezében marad 200 euró, az ír kezében 700 euró. Hasonló százalékban költenek, de mindenki nézze meg, hogy ennek a pénznek mekkora a vásárlóereje... Az, hogy Írországban és Magyarországon is 70%-ot költesz még nem jelent semmit. Leegyszerűsítve: az íreknél tényleg drágább a tej, mint Magyarországon, de ha kétszer több, mint Magyarországon, és ők meg háromszor annyi pénzzel rendelkeznek, akkor az írek nyernek, mert a pénzükkel sokkal több tejet tudnak venni, mint a magyarok.
Nagynéném hazajött. Egész életében Németországban dolgozott, most meg nyugdíjra visszajött, mert Magyarországot tekinti a hazájának. Igaz, neki nem lesznek gondjai itt a megélhetéssel.
Rajta kívül két ismerőst tudok, aki visszajött (ők még fiatalok). De sok ismerősöm nem ment ki, 10-ből kb. 1.
Azért ezt a honvágy dolgot, le lehet tudni másképpen is.
Költözzetek Sopronba, és onnét ingázzatok mondjuk Bécsig.
Magyar (kicsit magasabb) árak, magas külföldi fizetés, és az országot sem hagytad el. Aki tud társalgási szinten németül az továbbra is könnyen talál melót. Pláne ha van szakmája.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!