Szerintetek mennyire hasonlít egymásra a magyar és a francia kultúra? Érdemes lenne ápolni egy ilyen irányú kapcsolatot a két ország között?
Pl. én észrevettem, hogy mindkét ország erősen liberális szexualitásban, de elvetik azt, amit a Nyugati angolszász pl. Anglia, Kanada, USA, tekintenek liberalizmusnak, illetve amit ezen országok vallanak feminizmusként.
Nemrég játszottam végig a World of Warcraft-ban a Suramar-i questline-t. Elvileg a franciákról mintázták az ottani szereplőket, mégis nagyon sokban hasonlít Budapestre, és még kiterjedtebben a magyar kultúrára, szokásokra amit ott lehet tapasztalni.
Régen a XIX. században is Petőfiék azzal lázadtak a korabeli Habsburg-loyalista értékrend ellen, hogy "franciának" vallották magukat, az ottani értékrendet tették magukévá, egyet értettek a 18. századi franciák Felvilágosodás-korabeli és Forradalmi eszméivel.
Manapság is kimész Franciaországba, kb. semmitől sem kell rettegni és egyszerűen szabad vagy.
Ellentétben az USÁ-val és Nagy-Britanniával még úgynevezett "Politikai Korretség" sincsen és szabadon vállalhatod a véleményedet.
'Trianon rémlik még? A csigaevőkkel nem kell túl barátságosnak lenni.'
A mostani franciákon óhajtod számon kérni az előző generáció tetteit?
Miért csodálkozol? A világ így működik!
De nem kell nagyon messzire mennünk, Európában még létezhetnek a Beneš-dekrétumok és a mai napig az unokák, dédunokák bocsánatot kérnek a zsidóktól, a komoly jóvátételi pénzeken felül.
Aha, és rajtunk mikor kívánják leverni a port, mert nagyapáink valami marhaságot csinálhattak a 2. világháborúban, valamelyik fronton? A kollektív bélyegzésnek soha nincs jó vége..
Attól még, hogy te vagy én ezt igazságtalannak találjuk, ez még így van! Ezért is írtam a legközismertebb példákat.
A politikába soha ne keress igazságot!
Aki rajtam akarja számon kérni, mit művelt a dédapám vagy az ükapám, az urambocsá', de nagyon hülye kell, hogy legyen..
Ha itthon Orbán bevezeti, hogy holnaptól mindenkinek még 20% adó lesz a fizetésén, amit közvetlenül neki utalnak, akkor egy hétig zúgolódás lesz, aztán benyeli a birka nép.
Ha a Franciáknál egy nap bevezetnek egy új adót, hogy 10 emberből ötnek havi 2 Euróval több lesz az adója, másnap lángokban áll Párizs. Hát ennyire hasonló a két nép...
Látom sem neked, sem a lepontozóknak nem erőssége a történelem!
Annyit legalább hallottál,hogy a "Kollektív bűnösség elve"?
Adott esetben ennek az elvnek a mentén nem rajtad az egyénen, egy semmilyen kis Gipsz Jakabon kérnek számon politikai vonatkozású dolgokat, hanem azon a népcsoporton, ahova te is tartozol.
De nem tisztem a hiányos ismereteid bővítése. Különösen, hogy felfogni sem vagy hajlandó amiről beszélek és amire példákat is hoztam a történelemből.
Nem látok túl nagy hasonlóságot a magyarok és a franciák között semmilyen tekintetben. Ami hasonlóság van, az főleg a közös európai kultúrkörből és általános emberi mivoltunkból ered.
Ha nyugati ,,magyarokat" keresel akkor az írek él és a skótoknál érdemes szerintem keresgélned. Sok hasonlóság van a mentalitásban. Pl: bennük is van valami kollektív elhagyatottság érzés, ő náluk is elterjedt a nézet, hogy egy több ezer éve tartó kelta ellenes invázió utolsó, hősies túlélői, ők is szeretnek a múlton rágódni, keseregni stb. Ugyanakkor hasonlóan is mulatnak mint mi magyarok.
De alapvetően ők is nyugati emberek, nem hatott rájuk olyan szinten a szocializmus mint ránk. Márpedig a mai magyar ,,néplélekre" még mindig erősen hatással van a kommunista korszak ami nyugaton nem volt.
Képzeld, ismerem a kollektív bűnösség elvét. Amire pedig a történelem megtanított az az, mindig volt egy tábor, amely rámutatott egy népcsoportra és eme megbélyegzéssel jogsértéseknek adott utat. Ezt követték a diktátorok, Hitler, Sztálin, de valószínűleg Mao is, illetve az általad említett Benes. Ugyanakkor elméletileg manapság már el kellett jutnunk arra a szintre intellektuálisan, hogy pusztán nemzeti hovatartozás alapján nem sütünk bélyeget senkire, mert ennyit a múltból csak-csak megtanultunk. Ha pedig mégis, akkor ott nem vonták le a megfelelő következtetéseket.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!