Láttok rá reális esélyt, hogy az ingatlanlufi tényleg kipukkan, és az árak visszaesnek egy normál, elfogadható szintre?
Én nem hiszem, hogy ez megtörténhet, de még ma is van, aki ebben hisz.
Egy másk kérdésnél olvastam, hogy "ha az árak megállnak vagy elkezdenek csökkenni"...
De mikor volt ilyen, a háborúk utáni időket leszámítva?
a gazdaság tényleg növekszik, munkahely van, a bérek nőnek.
Nem akarok pártpolitikát idekeverni, kérem hogy ti se tegyétek.
De a béremeléseket nem lehet nem észrevenni.
Évekkel ezelőtt a "szakértők" is csak hónapokat jósoltak ennek az emelkedő tendenciának.
Mindenki abban bízott, sőt a hozzáértők váltig állították, hogy ez nem mehet így évekig.
És évek óta ez megy.
Én nem tudom azt elképzelni, hogy ma Debrecenben 20 millió egy picike, használt lakótelepi panel, és jövőre ugyanez csak 14 millió lesz.
miért csökkenne a lakás ára, ha a fizetéseink egyre nőnek?
Tudom, hogy a kiadások is, de a lakásárakat nem szokták a kenyérhez viszonyítani.
A kenyér akkor is drágult évről évre, mikor a bérleti díjak 10 éven át stagnáltak.
Olyan meg még sosem fordult elő ténylegesen, hogy a béremet csökkentették volna. (megoldották máshogy, pl elvették most a cafeteriát, de az ugye nem bér.)
Tulajdonképpen igazad van, bármi történhet, amit nem látunk előre.
Nekem van egy rossz házam, és még 10 évem van hátra a devizahitelből. De még én is ámulok, hogy mennyit képesek elkérni egy icipici lyukért.
Egy barátom hétfőn meghirdette a lakását, ingatlanos nélkül. Majd 3 nap múlva kitette facebook-ra, hogy köszöni a megosztásokat, a lakás elkelt. :O
De van olyan ismerősöm is, aki bár dolgozik, és egy átlagos jövedelemmel rendelkezik, nem tud lakást venni. Nagyon szeretne, de nincs megtakarítása, nincs szülői segítsége.
A hitelt ki tudná fizetni, mert most is albérletben él. De nincs önerő, így nem kap hitelt. Álmodozik egy saját lakásról, közben telnek az évek és dobja ki a pénzt az ablakon. Egyébként miatta írtam ki a kérdést, mert ha látunk valami érdekességet, át szoktuk küldeni egymásnak, és együtt hüledezünk, hogy 20-22 millió egy kislakás. És az nem elég egy családnak.
Nem,ugyanis a magyaroknak semmiféle üzleti érzékük nincs.
Az utolsó fillérükig arcoskodnak,és képesek kifizetni egy lakásért a dupláját is,ha nekik minden áron az kell.
Ezt a tulajdonosok megérzik,és miért ne használnák ki?
Nem is ezzel van a baj,hanem,hogy a lakásbérléssel is ez a helyzet.
Úgy harcolnak,nyomják el érte egymást az emberek,mintha nem lenne 100 másik hasonló lakás,aminek még csak a tulajdonosai sem lesznek soha.
Ez a gáz,a magyaroknak semmi üzleti érzéke nincs.
Amint van egy kicsivel több pénzük,nem hatékonyan használják fel.
Hiába van egykulcsos adó,aki jól járt vele,az csak többet fizet a lakbérért,mindenért,meg gazdasági anafalbéták.
De ezt nem lehet egy egész nemzetre rámondani! Van, akinek van pénzügyi kultúrája, van, akinek nincs.
Más országok mivel tudnak többet?
Azért itt is van, aki hatékonyan használja fel a pénzét, és tud belőle még többet csinálni, és a legjobbat kihozni.
Szerintem nagyon sokan vannak azok is, akik azt mondják, hogy köszönik, de nekik ez már nem éri meg, inkább tovább nézelődnek, de ennyit nem szánnak rá egy lakásra.
Csak hát hallunk egy negatív példát, és hajlamosak vagyunk általánosítani. Miközben lehet hogy ugyanannyi pozitív példa is lenne, csak az ember azt meséli fűnek-fának.
Panaszkodni jobban szeretnek, mint azt elmesélni, ha valami normálisan lezajlik. Ezért hallasz több rosszat, mint jót.
A 2000-es évek elején voltam középiskolás, akkor a közgáz tanárom azt mondta, csináltak egy kutatást, és az emberek 3 embernek mondják el, ha valamivel pozitív tapasztalatuk volt, ezzel szemben 15 embernek mesélik el a negatív dolgaikat.
Na most képzeld el ezt ma, mikor mindenki mindent megoszt a nagyvilággal. Nem csak az ismerőseid tudnak róla, hanem tényleg mindenki.
Ha veszel egy terméket, hibás, visszaviszed, az eladó kedves, segítőkész, kicseréli, ki fog erről tudni? Max elmeséled a kollégádnak, meg a barátnődnek, és annyi a problémád, hogy elment 2 óra a szabadidődből.
De ha visszaviszed, és hót bunkók, nem cserélik ki, azt mondják te tetted tönkre, flegmáznak veled, akkor mi van? Kiteszed fb-ra, hogy senki ne vásároljon náluk. Kapásból 500 ember. Írsz a cég honlapjára vagy fb-oldalára egy negatyv értékelést. 1000-50000 ember. Ha nagyon felhúznak, írsz a Tékozló homárra egy kis történetet, több tízezer ember. Árukeresőn, vagy bárhol írsz magáról a termékről egy véleményt, ahol lepontozod. Ja, és biztos megfigyelted már, hogy egy-egy ilyen uszító posztot hányan osztanak tovább. Van, ami alatt több ezer megosztás van. Lehetsz te debreceni, de még a győri Mancika néni is tudni fog arról, hogy a helyi boltban mit vettél és milyen bunkón bántak veled. Na ezért gondolod szerintem azt, hogy a magyaroknak nincs érzékük ezekhez. Szerintem nem szabad általánosítani, semmiben. Nem mondhatod, hogy a magyarok tanulatlanok, vagy bunkók, vagy csúnyák. Egy részük igen. De nem mindenki.
Már miért ne lehetne?
Nézd meg Németországban mennyi az átlagkereset és ahhoz képest milyenek a lakásbérlés.
Nyilván ott is lehetnének olyan birkák az emberek,hogy odaadják az egész fizetésüket a lakhatásért,de valamiért mégsem teszik.
Meg sem fordul a fejükben,ha jobban keresnek,akkor lehetne megtakarítani,akkor sem veszek 300 ezres telefont,ha 250 ezret keresek.
Nem fogok ingatlanbérlésért 200 ezret adni,akkor sem ha 300 ezret keresek.
Akkor keresek olcsóbbat.
De a magyarok mindent akkor és most akarnak.
A vállalkozások is azért fuccsolnak be hamar,mert 5 év alatt akar meggazdagodni mindenki,meg amint egy vállalkozó egy picivel jobban él,ezkezd nagyvilági életet élni.
Már nem elég a 100 ezres ülőgarítúra,hanem 500 ezres kell nekik,stb.
Az már 300 ezret keres nyugodtan vehetne fel lakáshitelt is,ésszerű feltételekkel.
De vannak olyan vadbarmok,akik akkor is albérletezni fognak,ami csak viszi a pénzt.
Mert miért ne szórná el,ha úgy is jól áll most?
Ez a gondolkodás,semmi tudatosság,és takarékosságot nem ismerik.
Egyszerűen arról van szó, hogy jelenleg nem csak a piac törvényei határozzák meg a lakásárakat, hanem a kormányunk egyes intézkedései felverték azokat. Ez azonban nem tartható fenn az idők végezetéig.
A példádban szereplő esetben ha a jelenleg 20 milliós lakást a tulajdonosa el akarja adni, akkor olyan árat kér érte, amennyiért azt valaki megveszi. Ha egy év múlva csak 14 milliót adnak érteb akkor vagy eladja annyiért, vagy a nyakán marad.
Kíváncsi vagyok, csak tényleg az a furcsa, hogy a hozzáértők szerint már évek óta nem így kéne működnie.
Akkor mit mondjanak a laikusok, ha még azok sem értenek hozzá, akiknek ez a dolga?
Így nem nagyon lehet tervezni, főleg hogy a lakástakarékokat is megszüntették.
Hogy vegyen lakást egy fiatal pár, hogy csináljon 3 gyereket, hogy kezdjen el építkezni, akinek anyuék nem segítenek?
Egy építkezés alsó hangon 30 millió, és az még nem a luxus kategória.
Azt sem értem, hogy állítólag támogatják a lakáshoz jutást, támogatják a hitelfelvételt, akkor miért vették el a cafeteriából az adómentes lakáshitel-törlesztést?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!