Hogyan épült annyi minden a szocializmusban, ha gazdaságilag életképtelen volt?
Hitelből.
Na meg azért más lebetonozni egy utat és más egy jóval drágább high-tech beruházást megvalósítani.
De azért ez ennél bonyolultabb kérdés, kezdve azzal hogy nem igazán szocializmusban éltünk vagy hogy a Szovjetuniótól mennyire olcsón kaptuk az olajat, földgázt.
Én úgy tudom a Kádár rendszerben felvett hitelek nagyrészt az állami nagyvállalatokhoz mentek, nem ilyenekre amikről én írtam, amúgy meg most egy járdát sem bírnak felújítani, nem high-tech beruházásokról beszéltem.
Amúgy az igazsághoz hozzá tartozik, hogy gyakran történnek iskola, óvoda épületek homlokzatainak hőszigetelése, felújítása ami persze pozitív dolog, de ezeket is szocializmus alatt építették, és most meg még csak a külső felújítását is csak uniós támogatásból tudja finanszírozni az állam, vicc. Elhiszem, hogy most messzebb vagyunk egy államcsődtől mint a 80-as évek végén,de ez olyan mintha a spórolás miatt holnaptól havonta egyszer fürdenék és csak parizeres kenyéren élnék és aztán arról papolnék, hogy milyen hatékonyan gazdálkodok és stabil a pénzügyi helyzetem.
Az hogy gazdaságilag életképtelen volt a szocializmus, az 40 év alatt mutatkozott meg. A világháború után azonban ugyanúgy emberek éltek ebben az országban is, mint a határ másik oldalán az osztrákoknál.
Em,berek, akik a rendszertől függetlenül nem akartak romokban és mocsokban éhen halni, ezért nekiálltak és dolgoztak.
Nem a szocializmus építette fel az országot, csinált gyárakat, gátakat, hidakat, hanem az itt élő emberek.
A szocializmus, mint szabályozó környezet volt erre a munkára hatással - negatívan. Vagyis míg az ugyanolyan emberek az osztrák határ másik oldalán egy sokkal fejlettebb, gazdaságilag erősebb országot tudtak létrehozni, addig ezen az oldalon visszafogta őket a szocializmus, mert nem lehetett magán tulajdon, bnem volt lehetőség a tudás és teljesítmény szerinti előre jutásra stb.
De az emberek itt éppen olyan sokat dolgoztak és csodálatos teljesítményt nyújtottak, mint máshol. Csak sokkal nehezebb volt nekik megcsinálniuk.
olvasd el ,érdekes cikk. :)
Egyfelől tényleg hitelekből épültek dolgok, másfelől a baráti országok egymásnak kedvezményesen szállítottak nyersanyagokat. Kisebb volt az import. Amit itthon meg tudtunk termelni, azt nem hoztuk be.
Az életszínvonal bár alacsonyabb volt, mindenki dolgozott.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!