Egyesek miért gondolják azt, hogy a magyarságuk olyan dolog, amire büszkének kell lenni?
Ezt bármely nemzet/nép esetében fel lehet tenni, de most maradjunk a magyarnál, mert jelenleg a kormányunk erőteljesen propagálja, hogy magyarságunk önmagában is egy érdem, egy olyan dolog, amelyre büszkék lehetünk, sőt annak is kell lennünk. Különlegesek és többek vagyunk, mert magyarnak születtünk, és többet engedhetünk meg magunknak, mert magyarok vagyunk...
Szerintem ez a fajta világnézet kifejezetten káros, önmagában az, hogy egy adott hlyre, egy adott nemzetbe születünk nem tesz minket többé, nem ad okot a büszkeségre, mivel nem a mi eredményünk. Büszkének arra lehet lenni, amit magunk érünk el, amiért teszünk valamit, olyan büszkênek lenni a magyarságunkra, mint pl. a hajunk színére, tehát nem sok értekmevan.
Ellenben a magyar emberek által elért eredményekre, sikerekre lehetünk büszkék, vagy inkább azokra akik elérték azokat, pl. egy kimagasló tudományos áttörést elérő tudósra, vagy egy olimpiai bajnokra, egy tehetséges író sikerére... Rájuk lehetünk büszkék, és az eredményeikre.
Az is okot adhat a büszkeségre, ha valamiben élen járunk a világban, olyan dolgokra melyekkel példát tudunk mutatni, pl. kimagaslóan tiszta városok, elképesztően pontos tömegközlekedés...
Saját magunk esetében pedig arra legyünk büszkék, hogy mi magunk mutatunk példát, azokra az eredményekre, melyeket mi magunk érünk el, pl. diploma, gyermekek tisztes felnevelése, mások megsegítése, sikeres vállalkozás, stb.
Önmagában a magyarságunk, nem tesz minket jobbá, többé, nem egy olyan dolog a nemzetiségünk, amelyre büszkék lehetünk.
Én büszke vagyok a magyarságomra.
Nem azt mondom, hogy ez feltétlenül jó és aki elmegy külföldre az pusztuljon meg. Nem.
De hát, nekem csak ez jutott. Azt, hogy magyar vagyok senki nem veheti tőlem, legfeljebb papíron.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!