Egyetértetek, hogy a mostani fokozódó munkaerőhiány jó lecke az ország munkáltatói társadalmának és megérdemlik?
Hogy miért élnek sokan külföldön?Hiába drága az élet és egy szoba 120.000 forint. Mégis színvonalasabb, élhető életet biztosít . Mi van otthon ? Egy cikk jól rávilágít a dologra . ........ Az elmúlt hetekben sokat jöttem-mentem, és még többet beszélgettem. Egy idő után feltűnt, hogy egy bizonyos dolog újra és újra felbukkan. Akár vidéken voltam, akár a fővárosban jártam, szinte mindenhol transzparensekbe, kirakatra ragasztott, sokszor pecsétes, sietős betűkkel odavetett feliratokba botlottam: konyhai kisegítőt keresünk! Azonnali kezdéssel futárt keresünk! Recepcióst, kőművest, felszolgálót, eladót, hentest, takarítót, burkolót. És még sorolhatnám.
A beszélgetések során is felbukkant a munkaerőhiány, mint téma. Nincs ember. Nem tudunk kit felvenni. Pedig jó a fizetés. Persze, dolgozni is kell, de jó a pénz, amit kapnak. Az egyik vállalkozó nem is leplezte elkeseredettségét: nem érti, de az emberek nem akarnak dolgozni. Fogják magukat, és inkább kimennek külföldre, legyintett, ő ezt tényleg nem érti.
Elgondolkodtam.
Az országból a válság óta rengetegen mentek el, még mindig csak becsülni lehet a pontos adatokat. Ezt sokáig senki nem vette komolyan, pedig kitartóan kongatták a vészharangot néhányan. Kevesen voltak és nem is túl hangosak. Két-három évvel ezelőtt az építőipar és a kereskedelem őrült csodálkozásba kezdett, gyorsan csatlakozott hozzájuk a vendéglátás is.
A csodálkozás abbamaradt, most már a túlélés a cél.
Hajlamos vagyok a moralizárására, valóban, és elég tapasztalatot gyűjtöttem eddig, szóval megpróbálom más szempontból megközelíteni a munkaerőhiány problémáját. Erről nem esik sok szó, kényelmetlen téma. De én nemcsak a moralizálást, hanem a kényelmetlen témákat is felvállalom.
Nem akarnak dolgozni, pedig jó a pénz.
Hát, most, bizonyos helyeken, bizonyos ágazatokban. De nem volt mindig így. Nagyon sokáig nem volt jó a pénz. A negyvenesek számára rohadtul ismerős lehet a mondat, amit én is megkaptam nem egyszer. Hogy ha sokat pofázok, vagy ha nem csinálom meg, nem baj, négyen állnak a kapu előtt a helyemre várva. Hogy bármikor találnak helyettem valakit, aki dalolva, ugyanezért a pénzért, de lehet, hogy bruttó ötezerrel kevesebbért is.
Elfelejtettük, hogy voltak idők, mikor a munkáltatók olyan hatalommal bírtak és úgy éltek vissza ezzel a hatalommal, hogy a munkavállalónak nem maradt más joga, mint összeszorított foggal tűrni. Mindent.
Hogy harmadikán nem érkezik meg a fizu, majd tizedikén, a hivatalos része. Amit zsebbe’ kap, az megérkezik, mert azt a főnök osztja, borítékban, úgy, mintha kegyet gyakorolna. Hogy az építőiparban, a kereskedelemben és a vendéglátásban mindig is fekete színe volt a gazdaság szónak és sokan évekig dolgoztak úgy, hogy nem voltak bejelentve, nem volt tébéjük, nem tudtak betegszabadságra és táppénzre menni. Ha munkahelyi baleset érte őket, legszívesebben elásták volna a munkaterületen, hogy több gond ne legyen vele.
Elfelejtettük, hogy volt idő, mikor a munkáltató válogatott, mert volt miből. És nem vett fel pályakezdőt, nem vett fel harmincéves férjezett asszonyt, nem vett fel kisgyerekes anyukát, nem vett fel ötvenéves férfit. Mert ezek problémás munkaerők, a pályakezdő hülye és be kell tanítani, a harmincéves férjezett nő elmegy szülni, a kisgyerekes gyerekeinek meg egybefolyik a taknya-nyála és többet lesz velük otthon, mint a melóhelyen. Az ötvenéves meg lassú, hülyül és egyre több baja lesz.
Elfelejtettük, hogy voltak idők, mikor a cégek csak úgy, huss, eltűntek. Egyik napról a másikra. Vagy megették őket a nagyhalak. Vagy a főnök be bukta az alvállalkozóként vállalt melót, nem fizették ki és elúszott a cég. Ha szerencséje volt, ki tudott annyit menteni, hogy ő meg a családja eltengődjön, de legalább a kecó meg a két kocsi megmaradjon, ha nem volt szerencséje, felakasztotta magát a padláson.
Elfelejtettük, hogy a magyar piacgazdaság azt jelenti, hogy nyolc óra munka helyett tízet kell lehúzni a melóhelyen és a plusz két órát nem fizeti ki senki. Jobb helyeken a főnök háromhavonta adott egy tízezrest. Annak örülni kellett, mint majom a farkának. Vagy azzal hálálta meg a napi két óra ingyen munkát, hogy csinált a telken egy bográcsozást és elnevezte összetartásnak.
Elfelejtettük, hogy voltak idők, mikor a munkavállaló szó teljes anyagi felelősséget jelentett, persze lepapírozás nélkül, és ha nem stimmelt, behorpadt, leesett, leégett, összedőlt, aztán süllyedt el, akkor levonták a bérből. Abból, amit zsebbe kapott. És ha nem tetszett, még ki is rúgták.
Elfelejtettük, hogy voltak idők, mikor a dinamikus, lendületes, fiatalos csapatban dolgozni azt jelentette, hogy a saját autóval kellett járni, a saját laptoppal dolgozni, a saját telefont nyüstölni és ezért nem fizettek egy forintot sem, mert ez természetes volt. Örüljön, hogy ebbe a fantasztikus környezetbe került, ami néhány IKEA bútort jelentett és giccses szobaszökőkutat az iroda sarkában.
Elfelejtettük, hogy voltak idők, mikor a fizetés annyi volt, amennyit a munkáltató gondolt. És a kőműves, az ács, a bolti eladó, a pincér sose voltak megbecsült szakma. A szakmunkást és a szakmunkát lenézték, nem értékelték. Se a tudást, se az embert. A bolti eladó nettó kilencvenért ment szombat-vasárnap is a garázs abc-be meg az éjjel nappaliba melózni, az építőiparban kicsit többet fizettek, megvolt az százötven is. Amíg volt munka.
Elfelejtettük, hogy voltak idők, mikor vállalkozónál, káefténél dolgozni egyáltalán nem volt életbiztosítás, mert a tulajdoni viszonyokat úgy keverték, mint egy pakli kártyát, ha a főnök felesége félrekúrt, ha a főnök infarktust kapott vagy rákos lett, baleset érte vagy a fia elkártyázta a családi vagyont, a húsz-huszonöt alkalmazott ment a levesbe.
Elfelejtettük, hogy ezek az idők sokáig, nagyon sokáig tartottak. És ebbe k_rvára bele lehet fáradni, bele lehet unni,hogy ez alatt az idő alatt elveszett a bizalom, hogy az embereknek nemcsak a jó pénz kell, hanem a biztonság, az, hogy tudjon két-három évre előre tervezni és ne személyi kölcsönt kell felvenni, ha bedöglik a hűtő.
Szóval, lehet, hogy most már jó a pénz és adnának,csak már késő. Negyed évszázadot nem lehet büntetlenül megúszni. És az egyáltalán nem biztos, hogy az emberek nem akarnak dolgozni,akarnak, csak nem így, mert ebből elég volt,elegük lett.
Valami mást kéne kitalálni,például felelősséget vállalni, tisztességesnek lenni, felnőni a feladathoz, átérezni, hogy nemcsak egy cég tulajdonosa vagyok, hanem húsz család sorsa függ a döntéseimtől, meg effélék.
#20 A munka törvénykönyve mintha direkt úgy lenne megírva, hogy összeugrassza a munkaadót és a munkavállalót. Valszeg az oszd meg és uralkodj elv áll a háttérben.
"Gyakorlatilag rabszolgatelepek lettek a munkahelyből. A fizetés pocsék, a munkaidő hosszú, és ha nincs monopolhelyzetben az adott munkavállaló (pl. programátoréknál), akkor kuss a neve. Napi rendszerességgel hajítanak ki embereket csak azért, mert 40 fokos lázzal nem ment be dolgozni."
Lehetsz bármilyen rendes cégtulajdonos, ha azt látod, hogy te rendes fizetést adsz, nem túlóráztatsz és nem zsigerelsz ki senkit, erre az öt másik cég, aki megteszi, kiszorít téged a piacról. Senki nem fogja azért megvenni a drágább terméket a boltban, mert rá van írva, hogy "tisztességes cégtulajdonos cégében készült".
Emellett ku.va nagy az adóteher, a 138 000-es bruttó minimálbéren te azt látod, hogy 200 000-be kerül neked egy munkaerő, ő meg azt látja, hogy 90 000-et kap a nyavalyás k*cs*g főnökétől, ezen is változtatni kéne, vagy akkor legalább olyankor könnyítsen az állam a cég terhein, amikor beteg vagy kisgyerekes az alkalmazott...
"De a gyermektelen, szingli nőkhöz is ugyanígy állnak, sőt, szerintem még a meddőkhöz is. Hogy majd biztos gyereke lesz, lelép X évre és bevételkiesést fog okozni. Ez olyan, mintha a bíróság mindenkit bűnösként kezelne, hiába bizonyítaná az ártatlanságát."
Ez megint nem a munkaadó hibája. Gyerektelen szingli nőként kerestem legutóbb állást vagy 5 éve. Ha nyíltan lehetne erről beszélni, én aláírnám szerződésben, hogy nem vállalok gyereket 3 évig, utána is a leendő párommal felesben maradnánk vele otthon (eleve olyan férfival vállalnék gyereket, aki ténylegesen apa is akar lenni, nemcsak pénztermelő a családnak). Egyszerűen nem lehet sem rákérdezni erre az állásinterjún, sem őszintén beszélni róla. Vedd fel az alkalmazottat úgy, hogy lövésed nincs, tényleg akar-e dolgozni vagy csak kell még neki pár hónap a GYED-jogosultsághoz.
Nézz bele itt a kismamatopikba, hogy tanítják ki egymást arra, hogy lehet minimum munkával minél többet kisajtolni a rendszerből, és képzeld el, milyen lehet harmincas nőként úgy állást keresni, hogy a HR-esek is látták ezeket a topikokat...
"Idehaza az a baj, hogy vadkapitalizmus van, a tőkések úgy értelmezték a gengszterváltást, hogy akkor nekik már mindent szabad."
Ez igaz, de a tőkések meg is élnek így, a kisvállalkozások meg szívnak, mert ugyanaz a törvény vonatkozik rájuk is, miközben inkább könnyíteni kellene a helyzetükön (a multi kiviszi a hasznot, a KKV nem). Normális országban a kisvállalkozók sokkal nagyobb hasznot termelnek az államnak, itt meg nem hagyják.
Elfelejtettük azt is, hogy a munkavállaló kézhez kapott 90-et, amiből éppen elég volt a jövőhónapig, miközben a munkáltató 10 éves kisgyereke a gyár irodájában hisztizett, hogy ő Disneylandben akar nyaralni és 20 ezer forintos asztali lámpát akar. És megkapta.
Miközben a te 2 ezer forintos béremelésedre "nincs fedezet". Nem jótékonysági intézmény egy vállalkozás, de az ekkore égbekiáltó különbségek is keményen kitermelték az elvándorló réteget.
Én azt tapasztalom, hogy a munkaerőhiány azt jelenti, hogy nincs ember, aki az idióta munkarendet elvállalná vagy a megalázóan alacsony fizetésért dolgozna.
Vannak olyan munkarendek, hogy semmi következetesség nincs benne. Szomszéd fagyizóban 14 órás munkaidő van. Oké, normális fizetést kapnak, de így sincs ember. S nem esik le, hogy fel kellene osztani 8+6 órás műszakokra és akkor több ember szaladgálna ott.
Másik helyen a vállalkozó mindenhez ért, ő mindent tud, felülbírálja a szakit. Annak meg elege lesz, mert összegányol valamit, ami a főnöknek kell, de közben meg amikor majd tönkremegy, akkor őt fogják érte hibáztatni.
Az ilyen jellemproblémák is jelentősen hozzájárulnak a kivándorláshoz.
Én egyetértek vele, kérdező!!!!!!!!!!
Eddig semmibe se nézték az egyszerű átlagmelóst, kizsigerelték, ráerőszakoltak 400 óra ingyen robotot minden évbe, lábbal tiporták a jogait - hát most az átlagmelós visszavág
És ez nagyon fog fájni a kapzsi munkáltatóknak, akik az utolsó 2 fillért is jóóóóóóóóóóóól megbsszák röptében
Nagyon,de nagyon...!!!!
"Ezek meg itt rinyálnak, hogy keveslik a fizetésüket, viszont ha dolgozni kell egy se mozdulna meg."
Ennyi pénzért valóban nem mozdulnak meg...közelébe nincs a nyugati fizetéseknek
Te komolyan azt képzeled hogy megkapják a megígért nettó félmillát?
Mennyi is az a nettó félmilla? Az álláshirdetésben még annyi, az állásinterjún már 350 ezer, ha meg fel is vesznek, örülhetsz ha a nettó 200-at megkapod levonásmentesen...
Nesze neked nettó félmilla, bmag...
"Tudod, a Kádár-korszakban rászoktatták a népet, hogy a munkahely egy jótékonysági intézmény, aminek elsődleges célja a munkavállaló kényelméről gondoskodni"
A munkavállaló talán jótékonysági intézmény, akinek elsődleges célja a munkáltató jólétéről gondoskodni, vagy mi a tök?
Lehet itt Kádározni nagy pofával, de igazad nem lesz, anno azért prosperáltak a munkahelyek jól, mert nem adósrabszolgának nézték az alkalmazottakat!
"Ezért szívunk a mai napig."
Nyet. Azért szívunk a mai napig, mert a munkáltatók zsugori fszkalapok, és lószart se adnak fizetés gyanánt, az emberek meg menekülnek ki külföldre innen mint a patkányok a süllyedő hajóról
"Mert a harmincéves nő simán eljátssza, hogy három hónapig dolgozik, aztán terhes lesz, elmegy táppénzre (aminek 30%-át te fizeted), aztán 3 évig otthon van, ezalatt megszüli a következőt, aztán jönne vissza dolgozni, amit egyből két hónap szabadsággal indít"
1: Ez úgy, ahogy van, szalmabáb érvelés
2: Csipkebokor vessző
3: Ha csak a harmincéves nőkkel játszanák ezt el, nem lenne az ország gazdaságilag ötven emelettel a bányász-béka segge alatt
"Ha olyan munkakörre veszed fel, amit terhesen nem végezhet, akkor köteles vagy másikat biztosítani neki... vagy a teljes fizetését biztosítani 9 hónapon keresztül."
Igen, és akkor mi van? Amikor kapod a zsíros profitot, akkor jó dolog munkáltatónak lenni, amikor meg arról van szó, hogy egy munkavállaló érvényesíteni kívánja azt a kevés jogát ami megmaradt neki, akkor meg szar? Ez marhára nem így megy.
"Ha fizeted a tanfolyamát, ami szükséges a munkájához"
Semmiféle tanfolyamát nem kell fizetni senkinek, ha jól tudom, azért jár az ember iskolába, nem? Vagy akkor mi másért?
"Ha beteg a kisgyerek, valamiért a népesség 90%-a úgy érzi, ilyenkor csak az anya dolga otthon maradni vele. Egyáltalán, gyerekért oviba-suliba menni, szülői értekezletre járni is legtöbbek szerint az anya dolga, és ezért nem vállal túlórát se."
Ha beteg a kisgyerek, már feltalálták a kórházakat. Felénk legalábbis MÉG van belőlük.
"Én arra vagyok kíváncsi, hogy ha én alkalmaznék 3 nőt, a konkurenciám meg 3 férfit, akkor az állam mivel honorálja, hogy többel járultam hozzá a jövő nemzedékhez, mint a konkurencia."
Az állam semmivel nem honorálja, ahogy másnak se honorál semmit. Az államhatalom elnyom és kizsákmányol. Így rakd majd az X-et bármelyik pártra is a jövőben.
"Mindez azért pofátlanság, mert az állam irdatlan összegeket gombol le a munkaadóról és az alkalmazottról mindenféle TB meg szociális hozzájárulás címén, azzal az ürüggyel, hogy cserébe majd gondoskodik az emberről, aztán amikor tényleg gondoskodnia kellene, akkor az egészet egy elegáns mozdulattal áttolja a munkaadó nyakára."
Kellett neked megszavazni a Viktátort, most eheti az egész ország, amit főztetek!
"az emberek szemében egyrészt a munkaadó egy k*cs*g, akit felvet a pénz és csak szemétkedésből nem ad mindenkinek ötmillás fizetést"
Ettől vagy úgy odáig? Fáj az igazság?
"másrészt negyven évig mindenki azt szokta meg, hogy a munkahely dolga őróla gondoskodni."
Tudod, nyugaton ez mái napig így megy, de ne aggódj, mi soha de soha nem fogunk a nyugathoz tartozni. A haladási irányunk meredeken egy lepusztult délszláv szarfészek, ahol félvad prosztók tanyáznak.
"Fel kéne az embereknek nőni a kapitalizmushoz"
Nem. A kapitalizmust fel kell számolni. Addig, amíg egyáltalán van mit megmentenünk tőle.
"azzal, hogy az állam a munkáltatók pénzén próbál működtetni egy kvázi-szocializmust, csak azt éri el, hogy a vállalkozók is ki fognak menekülni az országból"
Akkor meneküljenek, senkit nem fog érdekelni. Csináljanak más országokból rabszolgaállamot.
"aztán másból nem fog állni az ország, mint közmunkásból, nyugdíjasból, állami naplopóból meg droidból az autóösszeszerelő-üzemekben"
Igen, mert az sokkal jobb, ha csupa semmittevő vállalkozóból áll majd az ország, akiknek a lőtéri kutya nem fog dolgozni, inkább kimegy nyugatra, igaz?
"és utóbbit a gépesítés előbb-utóbb le fogja váltani."
Ez meg akkora emeletes baromság, hogy már nekem fáj.
"Szóval hosszú távon nem a vállalkozóval cseszel ki, ha külföldre vonulsz, mert azt ő is megteheti."
Dehogynem. Ugyanis ha a vállalkozó külföldre vonul is, és elkezd ott is rabszolgatelepet üzemeltetni, majd közlik vele, hogy ácsi, kisapám, nem otthon vagy, ahol megszedheted magad a melós verítéke árán, itten kőkeményen ki kell fizetned a nyugati szintű bért. Különben takarodhatsz elfele.
Persze indulhatnak a vállalkozók a Balkán meg kelet felé is, de már ott is magasabbak a fizetések, mint nálunk. Akkor majd mit lép a kedves vállalkozó pajti? Elmegy a legutolsó lakatlan szigetig, ahol a helyi bantunigger már két kókuszdióért is elvállalja a munkát?
"Lehetsz bármilyen rendes cégtulajdonos, ha azt látod, hogy te rendes fizetést adsz, nem túlóráztatsz és nem zsigerelsz ki senkit, erre az öt másik cég, aki megteszi, kiszorít téged a piacról."
Jaham, értem, tehát zsigereljünk ki mindenkit, mert más is ezt csinálja...ha a szomszéd Kolompár Teszlatrooper lop a boltból, nekem is szabad, ugye? Nem is értem, miért dolgozok egyáltalán...
Kiszorulsz a piacról? Welcome to kapitalizmus! Gondolkodj el rajta, mennyire frankó ötlet is volt a rendszerváltás. Ez kellett nekünk? Ez. Hát most megkaptuk. De meg ám.
"Emellett ku.va nagy az adóteher, a 138 000-es bruttó minimálbéren te azt látod, hogy 200 000-be kerül neked egy munkaerő"
Persze luxusvillára meg új Audira meg effélékre azért futja a szegény agyonterhelt vállalkozónak, jaj szegényke, mindjárt megsajnálom...na, mindjárt, csak egy picit várj még...
"ő meg azt látja, hogy 90 000-et kap a nyavalyás k*cs*g főnökétől, ezen is változtatni kéne"
Igen, KELL változtatni, addig, amíg egyáltalán van idehaza keresőképes munkaerő!
Másképp maradnak a közmunkások, és csődbe mennek a vállalkozók. Kemény lecke lesz, de ebből legalább megtanulják, megéri-e gcizni az alkalmazottakkal.
"Ez megint nem a munkaadó hibája."
De igen, vastagon az ő hibája.
"Nézz bele itt a kismamatopikba, hogy tanítják ki egymást arra, hogy lehet minimum munkával minél többet kisajtolni a rendszerből"
Hát kérem, a munkavállaló érdeke minél több pénz minél kevesebb munka árán, a munkáltató érdeke pedig pont az ellentéte...ezt a paradoxont te soha a büdös életben fel nem oldod
A bibi csak az, hogy itt egyelőre a munkavállalók termelnek valamiféle GDP-t, nem a munkáltatók, tehát az ő érdekeik előbbrevalóka, akkor is, ha a munkavállalónak ez nagyon de nagyon nem tetszik
"Normális országban a kisvállalkozók sokkal nagyobb hasznot termelnek az államnak, itt meg nem hagyják."
Kellett nektek megszavazni a Viktátort...
"Q.E.D."
Aha, értem. Ettől függetlenül nem lesz kevésbé igazam, ez itt a gond...
"Ahol igazad van, az a te fejedben létezik."
Igen, nyilván. Majd látogass el egyszer a munkaügyi központba, beszélgess pár frissen kirúgott illetővel. Meg is tapogathatod őket, nem-e hologramok.
"Persze, amikor leadod a „minden vállalkozó egy kizsákmányoló állat, aki aranyban fürdik és Audival jár a Bahamákra” szöveget, akkor a fél ország bólogat, így könnyű azt hinni, hogy ez az élet egyik alapigazsága."
Mit gondolsz, miért bólogatna erre a fél ország, ha az egész csak úgymond az én fejemben létezik? Bizonyára megvuduztam őket mind, és elmekontrollt gyakorolok fölöttük. Mert olyan isten nincs, hogy egymástól függetlenül ennyi ember ugyanazt tapasztalja a vállalkozók felől.
"De ezt megfejelni olyan marhaságokkal, hogy a Kádár-korszakban dübörgött a gazdaság, mert alig kellett dolgozni, vagy hogy munkahelyi tanfolyamok nem léteznek, mert már mindent megtanultál az iskolában, vagy hogy gyerekkel táppénzre nem kell menni, mert minden betegségre ott a kórház, hát, öregem..."
SZVSZ azidőtájt egy pajzán gondolat se voltál még, lövésed nincs, mi hogyan működött, de mivel úgy nőttél föl, hogy az aktuálpolitika szerint Kádár maga volt a patásördög, így evidens, hogy komolyabban nem is néztél utána a dolgoknak.
A Kádár-korszak alatt a SZU keményen tolta befele a pénzt a magyar ipar fejlesztésébe. Egyrészt, mert a SZU minden tekintetben érdekelt volt a nehézipar fejlesztésébe (az általa megszállt területeken is), másrészt a KGST-piacra szükség volt a szatellitállamok termékére, és harmadrészt pedig mert ütközőállam voltunk a nyugati érdekek mentén, és nagyon nem szerettek volna minket a másik csapatban játszani látni. Amikor 56-ban nem sikerült leráznunk a szovjet igát, nevetségesen enyhe megtorlást kaptunk a krími tatárokkal összehasonlítva mondjuk. Ott tudod mit műveltek? Bedumálták a közvéleménynek, hogy a krími tatárság német segítséggel próbált leszakadni a Szovjetúniótól (holott semmilyen tényleges harci cselekménybe nem folytak bele, egyszerűen a németek útja arra vezetett), és a komplett tatár népességet kitelepítették Szibériába. A nagyrészük útközben ott halt meg a marhavagonokban. Mi még hálásak is lehettünk, hogy megúsztuk annyival, amit kaptunk.
Summa summárum, azidőtájt kezdték felhúzni a magyar iparvárosokat - Leninváros, Sztálinváros - és akkor jelent meg a DIMAG is, kicsivel később a Videoton, de nyugodtan ide sorolhatjuk a Caola-t, a Fabulon-t, és számos egyéb magyar ipari létesítményt. Voltak is aránylag jó magyar termékek, például a Videoton TV-Computer (sokkal jobban szerepelt a Virtual Boynál, Gizmodónál, meg a HyperScan-nál). Ennélfogva volt sok munkahely is, és az ott dolgozóktól maximum az érettségit várták el. Sőt, normális fizetést is tudtak nekik adni, nem mindenféle cafeteriával, csapatépítős baromsággal, meg egyéb látszatintézkedésekkel igyekeztek betömködni a keresetkiesésekben tátongó lyukakat, mint ma.
A mainál jóval kevesebbet kellett dolgozni, mert 1 ember munkáját végezte 5. Lehet itt károgni, hogy kapun belüli munkanélküliség volt, cserébe viszont sikerült elkerülni azt, hogy 4 dologtalan lezüllött lumpen idős nénibácsikat késeljen le párszáz forintért. 8 órára voltál bejelentve, és annyit is fizettek ki, és akkor túlóráztál, ha akartál. Ma pedig? Bejelentenek 4 órára, lehúzatnak veled 12-t, persze a többletmunkát ki nem fizetik, ha pedig pampogni merészelsz, kiadják kétheti béredet, és közlik veled, hogy tűnés.
Az iskolai oktatás meglehet hogy nem volt olyan jó mint a "hárvárdon", viszont a Magyar Bálint-féle összerókázásnál sokkalta jobb volt. Anno a diplomád ért is valamit, ha volt neked, gond nélkül kereshettél több pénzt. Ma meg maximum árufeltöltőnek vesznek fel vele, ha nem vagy sztárszakmás, esetleg futószallag mellé a Jewbilba robotzombi munkára.
A mai kórházakat inkább ne emlegesd, a koronavíruscirkusz remekül megmutatja, milyen szuper is a magyar egészségügy...
"amióta olvastalak, azon gondolkodom, hogy ha már a te értelmi szinteden lévők se fideszesek, mint állítod, akkor mégis milyenek lehetnek azok, akik a fideszre szavaznak."
Értelmi szintekkel akkor hozakodj elő, ha legalább minimális szinten utánanézel azoknak a történelmi tényeknek, amiket ócsárolsz, és nem félinformációk meg nettó hazugságok alapján állsz neki bődületes légvárakat építgetni hülyeségekből.
"Na, épp a zsidózás hiányzott még a retorikádból, kedves Kádár-fan :D Erre tényleg nem érdemes már reagálni, bocs."
Aha, és gondolom ez nálad azt is jelenti egyúttal, hogy amit írtam, az mind hiteltelen, mert "jujcika, burkolt zsidózás", és dafke is neked van igazad. Aranyos, hogy ilyen vitakultúrával még másokon kérsz számon intelligenciát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!