Károlyi Mihály áruló volt? A Trianoni szerződést Horhy Miklós kormányzósága alatt írták alá, amikor Károlyinak már semmilyen hatalma nem volt.
Na erről van szó. A bakák örültek, ha hazakeveredhettek valahogy. Itt már a puszta túlélés számított.
Értem én, hogy nem tudod elfogadni, a magyar bakának a töke tele volt a háborúskodással :)
De a magyaroké még inkább.
Nem véletlenül nyert Károlyi a pacifizmusával. A bakának csak egy számított: minél hamarabb hazajutni a frontvonalról. Szerinted más érdemben foglalkoztatta?
Plusz több esetben előfordult, a katonák fosztogatásba kezdtek, a csendőröknek kellett tűzharcot vívniuk, nehogy elfajuljanak a dolgok.
'Remek, pár kisebb bűncselekmény miatt oszlassuk fel a hadsereget'
Pár kisebb bűncselekménynél többről volt szó.
Csak ismételni tudom:
Állítás:
Hiba volt a hadsereg gyors leszerelése.
Cáfolat:
A háborús vereséget szenvedett, megcsömörlött, fegyelmezetlen hadsereg gyors leszerelése szükségszerű volt. Viszont ezzel párhuzamosan egy új, ütőképes haderő felállítására tett kísérlet elmulasztása valóban hiba volt.
Bővebben:
'A hadsereg gyors leszerelését több tényező tette szükségszerűvé. Egyrészt a hazatérő katonák békevágya, mely a négy évig tartó világháború után érthető volt (ne feledjük, hogy Károlyi pártja is a pacifizmus eszméjével tett szert népszerűségre). Másrészt Károlyiék attól is tartottak, hogy a hazaözönlő fegyelmezetlen katonákat nem tudják kézben tartani. Sok helyen a karhatalmi erők segítségével, tűzharcban kellett megfékezni a fosztogatni, rabolni kezdő katonákat. Harmadrészt külpolitikai tényezők is szerepet játszottak a leszerelésben. A Károlyi-kormány ezzel is bizonyítani akarta jószándékát az antant felé, de a belgrádi egyezmény is pontosan meghatározta, hogy milyen mértékben kell a magyar hadsereg létszámát lecsökkenteni. Viszont amit valóban hibának róhatunk fel a Károlyi-kormánynak, hogy a leszereléssel párhuzamosan elmulasztotta egy új, megbízható, ütőképes hadsereg felállítását, hiszen még a belgrádi egyezményben engedélyezett haderő megszervezéséhez is csak nagyon későn kezdett hozzá. Arról viszont ma is megoszlanak a vélemények, hogy ebben az időszakban, közvetlenül egy vesztes világháborút követően mennyire volt realitása egy új, ütőképes haderő megszervezésének.'
Aláhúzom én is, hogy Károlyi egy balfa/sz volt, nem volt alkalmas a pozíciójára, de látni kell, ő az antantban -vagyis a jóindulatukban- bízott. Nem volt látnok, hogy előre megjósolja, mi történik ezután.
A vesztes államok a wilsoni elveket hirdették, nem tudhatták előre, a győztesek másképp gondolkodnak. Ott a háborús vérveszteséget igyekeztek minél nagyobb jóvátételek kifacsarásával kompenzálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!