Miért népszerű a magyarság körében az a tévhit, hogy Ceausescu elnyomta a románokat?
Magyarországon nagy gyűlölet övezi Ceausescut és azt mondják róla, hogy egy véreskezű zsarnok volt aki alat nyomor, szegénység volt.
Ceausescu a székelyeket üldözte, tehát a magyarok kárára követett el bűnöket.
ezek tények pl volt ugye székely falurombolás.
Nézd, én még jártam ott akkoriban. Szar volt ott mindenkinek, igencsak nagy volt a nyomor, főleg a városokban. Aki nem látta, ma el sem hinné, hogyan éltek az emberek.
Tény, hogy az öreg különösen pipa volt a magyarokra, de az átlag román is derekasan nyomorgott. Tán még jobban, mert a falusi székely megélt a háztájiból, levágta feketén a disznyót, ha jött a milicista, hogy hol a disznó? Hát elvitte éjjel a medve, ha nem hiszed, járj utána. De olyat is hallottam, hogy a vadászgató (feketén) székely apa - fia, fejbe csapta baltával a rendőrt a hegyen, egy darabig keresték, nyomoztak, aztán ügy lezárva.
Olyan szegénység volt, hogy az üres kenyeret megették magában, nem volt közvilágítás éjjel, több kilométeres sorok a "Peco" benzinkutak előtt stb.
A boltban hatalmas Ceausescu prtré a falón, a pultokban semmi. Nem hazudok: a töküres pult mögött állt fehér köpenyben az eladónéni: mi tetszik?
Amit leírsz, azért nem vettek részt eltakarításában a románok, csak az erdélyi magyarok?
Úgye, te sem gondolod komolyan kérdésed?
Na igen. Nem vagyok egy vérszomjas ember, de arra a karácsonyra jól emlékezem. A legszebb karácsonyom volt.
Volt egy üveg 20 éves egri bikavérünk, direkt arra tartogattuk, amikor megbukik a szörnyeteg. Éjfélkor hívtuk át a nagybátyámékat, hogy kinyissuk... soha olyan finom bort nem ittam. Nem is szeretem a bort, amúgy....
Méghogy tévhit... ez a közelmúlt történelme... talán utána lehetne nézni....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!