Mi a véleményetek egy ilyen revízióról, mi lehet Közép-Európa jövője?
Magyarország területét a természetföldrajzi egység megteremtése érdekében kéne gyarapítani. Az új határvonal hegységek lábánál, folyók menténél haladna, ahol nincs így, tehát természeti képződmények jelentenék a határt mindenhol változó méretekben. Például: Fertő-tó, Dráva-köz, Kárpátalja egy része, a Szamos és a Maros folyó.
Ezeket a területeket megegyezés szerint kifizetné a magyar állam, biztosítaná a nemzetiségek jogait és kiürítené a környező országok magyar lakosságát teljesen. Ez azt jelentené, hogy elveszne Székelyföld, régi magyar vonatkozású, történelmű települések sokasága. Viszont a Trianon trauma enyhülne, megszűnnének a Kárpát-medencében az etnikai feszültségek és megindulhatna egy új, óriási léptékű városodási, városiasodási folyamat az addig iihasználatlan terülteken, a vidéket célzottan fel lehetne lendíteni században. Egy új Magyarország épülne a 21. században. Új fejezet nyílna Közép-Európa történetében.
Ez egy gondolkodásra serkentő szösszenet akart lenni. Tudom kicsit zavarom, és a megvalósíthatósága, létjogosultsága is kérdéses. Szeretném, ha véleményeznétek és, ha van ötletektek mi lehet a térség jövője, akkor fejtsétek ki.
Maradnak a nemzetállamok vagy azok megszűnnek és Egyesült Európa lesz új felépítéssel?
Köszönöm előre is a válaszaitokat.
Nem fogom soha megérteni mi a jó a trollkodásban…
Kihangsúlyoztam, hogy ez csak egy gondolat, ötlet. Továbbá azt szerettem volna, szeretném tudni Ti mit képzeltek a jövőre vonatkozólag a témában.
„Európai Egyesült Államokat!”
Szerintem is. De milyen formában? A jelenleg létező nemzetállamok szoros szövetsége? A nemzetállamok teljes felszámolásával létrejött új modell? Ha az utóbbi, akkor az hogyan épülne fel?
Takács Zs5:
Köszönöm, hogy bővebben kifejtetted.
„Attól, hogy valaki megveszi az adott ország területén a földet, a települést, erdőt, egyebet - HA eladó egyáltalán - attól még nem szűnik meg ahhoz az országhoz tartozni.
Vásárolhat a magyar állam akármennyi területet is a határa túloldalán, az a határokat nem mozdítja el és nem válnak azok a területek Magyarország területévé.
Gondolod, hogy ha ez lehetséges lenne, akkor nem vásárolták volna már fel a gazdag osztrákok a határaik mellett élő sokkal szegényebb területeket? Vagy nem lenne Svédország ma már 2-szer akkora, mint 100 éve? „
Szerintem ilyen egyszerű bevásárláshoz hasonlítani ezt, kevés érzem. A pénz mellett mással is lehet rendezni a számlát. Árucikkek, különböző területű politikai támogatások, stb.
„És mit kezdesz a vegyes házasságok leszármazottaival?
Akik azokon a területeken élőként éppen úgy tartják magukat szlováknak, románnak, szerbnek, mint magyarnak?
Miért gondolod, hogy csak mert a nemzetiségükben magyarok, attól még ne ragaszkodnának a családjuk azon részéhez, amelyik nem magyarnak vallja magát?
Hogyan feltételezheted, hogy bárki is azokon a területeken hajlandó lenne engedni, hogy kitelepítsenek kzülük embereket csak mert nem magyar nemzetiségűek????? „
Nem erkölcsi frontot akartam nyitni. Amikre terelni szerettem volna a figyelmet, azok az etnika feszültségek, az autonómia követelések Románia terültének egy szerencsésebb régiójában. Ha eltűnik onnan a „zavaró” hang és a román állam már mindenféle „probléma” nélkül tudna beruházni, fejleszteni, hasznot húzni a terültet értékeiből. Lezárulna az autonómia vita, hisz elköltözik onnan mindenki aki azt szeretett volna, és már nem éreznék magukat egyesek fenyegetve.
„Ami segíthet a határon túliak problémáljának megoldásában, az egy erős Magyarország amivel a szomszédos országnak érdeke a jó kapcsolat. Ha jó kapcsolatra törekszik mind a két fél, akkor a másik ország is felismeri, hogy az ott élő magyarok támogatása, gazdasági erősítése nekik is hasznot hoz, őket is erősíti, ezért nem akadályozzák, hanem segítik.
Az ukrán nyelvtörvényig ezen az úton haladtunk velük is, elsőként a magyar fél tett gesztusokat és konkrét lépéseket, hiszen minden fórumon kiálltunk Ukrajna mellett. A jó szándékra azonban a nyelvtörvénnyel válaszoltak.
Itt jön a képbe az erős Magyarország szerepe, hiszen most képes nemet mondani Ukrajna által vágyott helyzetekre.
Először az ukránoknak kell ismét jóindulatot mutatni, visszavonni, megváltoztatni a nyelvtörvényüet és javítani a magyar kisebbségek helyzetén, akkor a magyar állam ismét támogatni fogja őket. „
Amit itt felvázolsz, ami a jelen valóság is, szerintem szörnyű politikai fertő. Ideológiailag semleges, gyors gyökeres változásokat a problémák megoldására ellehetetlenít, kilátástalan, bizonytalan, a korrupciónak a melegágya. Én ezt látom bele.
„Egyesült Európa nem lesz. A szándék erős, de sokkal többen akarják, hogy ne legyen és akik szeretnék, azok meg alkalmatlanok nem csak egy Egyesült Európa vezetésére, de még a jelenlegire is.”
Én Egyesült Európai Államokban élnék szívesen, de nem olyat, mint amit a mainstream elképzel. Az EU két sebességessé válása szerintem előny lehet ebből a szempontból. Újjá lehetne szervezni a térséget és alternatívát kínálni, új Európát formálni. Az, hogy jelenleg a térségben újfeudális, populista, elvtelen senkik vannak hatalmon másik kérdés. Ezzel együtt szerintem szükség van ideákra, álmokra amik megvalósításáért küzdeni lehet.
"Viszont a Trianon trauma enyhülne"
Mivel? Azzal, hogy magyarok százezreire rákényszerítesz egy újabb kitelepítést? Végül is tényleg, mert lenne ez az új trauma, hogy ott kell élniük, ahol nem akarnak, ahol nem nőttek fel és soha nem is akartak költözni.
"megindulhatna egy új, óriási léptékű városodási, városiasodási folyamat az addig iihasználatlan terülteken, a vidéket célzottan fel lehetne lendíteni században"
Te is bekényszerítenéd őket a városba, mint egykoron Ceaușescu elvtárs, tényleg egyre jobban hangzik ez az egész.
"Egy új Magyarország épülne a 21. században. Új fejezet nyílna Közép-Európa történetében."
Messze nem tökéletes az országunk, de szerintem egyáltalán nem vezet előrébb, ha régi traumákat újakkal váltod fel.
„Mivel? Azzal, hogy magyarok százezreire rákényszerítesz egy újabb kitelepítést? Végül is tényleg, mert lenne ez az új trauma, hogy ott kell élniük, ahol nem akarnak, ahol nem nőttek fel és soha nem is akartak költözni. „
Nem erkölcsi frontot akartam nyitni. Amikre terelni szerettem volna a figyelmet, azok az etnika feszültségek, az autonómia követelések Románia terültének egy szerencsésebb régiójában. Ha eltűnik onnan a „zavaró” hang és a román állam már mindenféle „probléma” nélkül tudna beruházni, fejleszteni, hasznot húzni a terültet értékeiből. Lezárulna az autonómia vita, hisz elköltözik onnan mindenki aki azt szeretett volna, és már nem éreznék magukat egyesek fenyegetve.
„Te is bekényszerítenéd őket a városba, mint egykoron Ceaușescu elvtárs, tényleg egyre jobban hangzik ez az egész. „
Nem kényszerítenék semmit. Csak, mint egy lehetséges pozitív következményt, egy lehetséges irányt írtam le a gondolatkísérletem keretében.
". Ha eltűnik onnan a „zavaró” hang és a román állam már mindenféle „probléma” nélkül tudna beruházni, fejleszteni, hasznot húzni a terültet értékeiből. "
Mint a legtöbb közép-európai ország, Romániának is hasonlóan alakult a gazdasága, azaz nyugati területek a fejlettebbek, keletiek a fejletlenebbek.
Ezen felül eléggé komoly beruházásokat indítottak el. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a turizmusnak igen jót tesznek, hogy pont az ilyen területekre szívesen látogatnak magyarok.
"Nem kényszerítenék semmit. Csak, mint egy lehetséges pozitív következményt, egy lehetséges irányt írtam le a gondolatkísérletem keretében."
Álomnak szépen hangzik, de a telítettség miatt, hamarosan sokan indulnának külföldre munkát keresni, főként a fiatalok. Az egyéb fellépő dolgokról már ne is beszéljünk, mint tanárhiány stb. Lehet, hogy a többség nem is akarna ebben a rendszerben élni, hiszen csökkenne a fizetésük, megtörne a karrierük.
Amúgy a revízió az, amit senki nem hinne el, hogy most itt megállnak.
Lehet velem van a baj, de én nem látok pozitívumot egy kitelepítésben.
'Ti lipsik mindig elrontjátok a bulit.'
Valld be, mindannyiótoknak jólesik álmodozni...
"Viszont a Trianon trauma enyhülne"
Nekem nincsen semmiféle Trianon-traumám, ami enyhülni tudna. Egyszerűen nem érdekel a téma. EZ van, simán átköltözik ide a paraszt, ha magyarkodni akar vagy marad a helyén és felveszi a magyar állampolgárságot, oszt jó az is.
De mondom, abszolút nem érdekel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!