Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Erről mit gondolsz? Összedől...

Erről mit gondolsz? Összedől egy mítosz?

Figyelt kérdés

Kicsit hosszú, nem csodálom, ha nem győzöd végigolvasni, de nekem ez teljesen megváltoztatta a véleményem...

A finnugorisztikáról van szó...

http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__900..

Szerinted itt kinek van igaza?

Engem meggyőzött...

2010. jún. 11. 14:42
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
körülbelül a vége felé a lényeg!!!!!!!!!
2010. jún. 11. 14:44
 2/11 anonim ***** válasza:
51%

Szerintem nem attól leszünk jobb ország, hogy a finnek helyett törököktől, suméroktól vagy akár a marslakóktól származunk, hanem attól, hogy hogy alakítjuk a jelent és a jövőt. Ha a Jobbik tényleg egy hazafias párt, aki szereti az országot és tenni akar a nemzetért, akkor olyan dolgokkal kéne foglalkoznia, amik az életkörülményeinket növelnék, nemped azzal, hogy honnan származunk.

Nézd csak meg a románokat: Amikor nálunk már 400 éve megbecsült királyság volt, ők még a birkákat terelgették a hegyekben, most meg már ők lettek Kelet-Európa "Kis-Amerikája", és nemám azért mert megszerezték Erdélyt, mert vannak más nagy területű országok pl. Irán, ahol a nagy terület ellenére szar az emberek élete.

2010. jún. 11. 15:14
 3/11 anonim ***** válasza:
68%

Ahogy nézem amit belinkeltél, a vége felé a kérdezővel kissé már elszállt a ló. Nem véletlen, hogy már nem válaszolt neki senki.

Én megmondom őszintén, nem tudom mit is higgyek. Gyerekkoromban egyértelműen a finnugor elmélet létezett csak, másról szó sem eshetett. Ezeknek a kutatásoknak a tükrében persze kissé más a helyzet.

Azt már bebizonyították, hogy GENETIKAILAG nem sok közünk van a finnekhez. Az viszont tény, hogy a két nyelv nyelvtani szerkezete mutat olyan hasonlóságokat, amik alapján NYELVrokonnak számítanak. Ez tehát CSAK és KIZÁRÓLAG csak azt jelenti, hogy a finnek és a magyarok nyelve valamikor erőteljesen hatott egymásra.

Hogy a keresett-kutatott népek közül melyikkel állunk vagy álltunk tényleges rokonságban, azt már ennyi idő elteltével elég nehéz eldönteni. Hiszen genetikai emlékek csak elenyésző számban maradtak fenn, az pedig, hogy pl. a kutatások szerint a hun és a magyar nyelv igen hasonlít egymásra (sőt gyakorlatilag megegyezik), megint csak nem jelenti azt, hogy FELTÉTLENÜL genetikai rokonságban állunk (ugyanúgy mint a finnekkel, japánokkal, stb...)

Szóval szerintem ez még egy igen érdekes KUTATÁSI TÉMA lehet jópár tudós számára, és ha valamilyen eredményre jutnak, az mindenképpen gazdagítani fogja az ismereteinket - akár így, akár úgy végződik a kutatás.

Csak ehhez az kellene (amit nagyon nehéz elérni), hogy aki ezzel foglalkozik, az lehetőleg ELŐÍTÉLETEK NÉLKÜL foglalkozzon a témával. Ne abból induljon ki, hogy feltétlenül a saját meggyőződését akarja igazolni, hanem tudóshoz méltóan legyen nyitott az új dolgokra - még akkor is, ha azok esetleg igen meghökkentőek számára.

Pedro

2010. jún. 11. 15:17
 4/11 anonim ***** válasza:
64%
Engem az érdekelne, hogy feltéve, de meg nem engedve, hogy sumérok, szkíták, fasztudjamik a rokonaink, változik valami? Kisebb lesz a törlesztőrészlet? Nőnek a fizetések? Nő az életszínvonal?
2010. jún. 11. 15:29
 5/11 anonim ***** válasza:
49%

júj, hirtelen már azt hittem h ez lesz a téma:

"Ninety-nine per cent of what we know [about Auschwitz] we do not actually have the physical evidence to prove."

Toronto, Canada, December 27, 2009

Robert Jan Van Pelt, a holokamu „kutatásának” egyik nagy „tekintélye”, vezető állású holopap szájából hangzott el a fenti beismerés, amint az a Toronto Star című lap 2009. december 27-i számában olvasható.

2010. jún. 11. 15:44
 6/11 A kérdező kommentje:

,,Azt már bebizonyították, hogy GENETIKAILAG nem sok közünk van a finnekhez. Az viszont tény, hogy a két nyelv nyelvtani szerkezete mutat olyan hasonlóságokat, amik alapján NYELVrokonnak számítanak. Ez tehát CSAK és KIZÁRÓLAG csak azt jelenti, hogy a finnek és a magyarok nyelve valamikor erőteljesen hatott egymásra. "

Nagyon sokan jönnek ezzel, hogy genetikailag semmi közünk sincs egymáshoz... Pedig kevés genetikai kutatás mondta ki egyértelműen ezt... Ám az ellenkezőjét is... Ha legközelebb ezzel jöttök, legalább egy kutatási eredmény, egy tanulmány linkjét is dobjátok már ide...léci...

Nemmellesleg nem csak a finnek finnugorok...

Van még 20 uráli nyelvű nép, attól még, hogy a finnek távol állnak tőlünk, attól még lehetünk "genetikailag finnugorok"...

Nálad az, hogy nyelvrokon, az azt jelenti, hogy két nyelv valamikor erőteljesen hatott egymásra?

A nyelvrokon azt jelenti ,hogy az illető nyelvek egy közös ősnyelvből alakultak ki.

Akkor most nem tudom, hogy te azt vallod, hogy a többi fg. nép nyelvei és a magyar közti nyelvi hasonlóságok annak köszönhetőek, hogy e népek nyelvrokonai vagyunk, vagy pedig annak, hogy hatottunk egymásra.

A kettő kizárja egymást.

Ha te az utóbbiban hiszel, akkor magyarázatra szorul, hogy vajon miért finnugor eredetű az alapszókincsünk túlnyomó többsége. Tudod a nyelv szókincsének két főbb rétege van: alapszókincs, és peremszókincs.

Azok a szavak, amelyeket egy nyelv érintkezések eredményeképpen szerzett, azok szinte majdnem hogy mind a peremszókincsben tömörülnek. A legősibb szavak, amelyeket évezredek alatt sem cserélnek le a nyelv beszélői (legfeljebb csak ritkán) azok pedig az alapszókincsben. Az angol nyelv szókincsének 50%-a jövevényszó, de a swadesh lista alapszókincsében ez 6%-ra csökken.

Amiről te beszélsz az etnogenezis. Az etnogenezis az, ami a nép kialakulását kutatja, figyelembe véve a mind nyelvészet, a genetika, régészet, antropológia stb. eredményeit. A nyelvészet a többi tudományág felhasználása nélkül is ki tudja deríteni, hogy mi a jövevényszó, későbbi átvétel, idegennyelvi hatás, stb...

Az angolok nyelvrokonai a görögöknek, mert a nyelvük valamikor egy közös indoeurópai ősnyelvből alakult ki, de genetikailag pont annyi közük van hozzájuk, mint a törökökhöz [>>semmi<<]. Attól még, mert esetleg egy néppel nem vagyunk genetikai rokonságban, attól még beszélhetünk vele rokon nyelvet. Ennek a nézetnek semmi realítása, hogy hogyha egy néppel még nem találtunk elég néprajzi, és genetikai kapcsolatot, de nyelvit azt már igen, akkor az azt jelenti, hogy minden nyelvi elem ami bennünk közös, az csakis kölcsönzés eredménye lehet.

2010. jún. 12. 19:52
 7/11 A kérdező kommentje:
2010. jún. 12. 19:53
 8/11 anonim ***** válasza:
0%

A válasz írója 68%-ban hasznos válaszokat ad.

A válasz megírásának időpontja: tegnapelőtt 15:44

te ezt tényleg komolyan elhitted? Remélem az NBH nézi az oldalt mert itt aztán jópár holokauszttagadó van!

2010. jún. 13. 20:16
 9/11 anonim ***** válasza:
0%
vagy az éppen illetékes szervek;-)
2010. jún. 13. 20:16
 10/11 anonim ***** válasza:
35%

Nos, látom, Te abba a fajtába tartozol, amely mindenáron a saját meggyőződését akarja igazolni... :-)

Csak azt nem tudom, akkor minek írtad ki a kérdést?

"Az angolok nyelvrokonai a görögöknek, mert a nyelvük valamikor egy közös indoeurópai ősnyelvből alakult ki, de genetikailag pont annyi közük van hozzájuk, mint a törökökhöz [>>semmi<<]." - Ezt Te írtad.

Nos én ugyanezt mondtam a finnekről (NEM finnugorokról) és a magyarokról.

Az európai népek genetikai térképe itt található, elég erőteljesen látszik a különbözőség a FINN és a MAGYAR etnikum között.

Igen, jól látod nem finnugorokról írok, hanem finnekről. A finneknek nincs közük az ugor népekhez - nekünk van. Ez már beigazolódott.

Mellesleg hogy két nép akár ugyanazt a nyelvet beszéli, egyáltalán nem bizonyít közöttük SEMMILYEN rokonságot. Maximum a nyelvrokonságról lehet vitatkozni.

Mellesleg köszi a lepontozást.

Pedro

2010. jún. 13. 23:45
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!