Nemzeti kincsünk a víz. Páratlan minőségű természetes vízkészlettel rendelkezik Magyarország. Miért nem korlátozzák ez miatt kellően a mezőgazdaságban a műtrágyázást?
Szerintem Magyarországon csak a hazai piacok kielégítésére kéne koncentrálnia a mezőgazdaságnak. Pár évtized és a világ verekedni fog a vízért, éppúgy, mint az olajért. Ezért szerintem a zöldség és gyümölcs igényeket külföldről kell kielégíteni, illetve itthon a hagyományos mezőgazdasági termelési szokásokat fel kell cserélni a biogazdálkodással. A műtrágyázás hatására szennyeződhet a vízkészlet egy része.
A mindenkori magyar kormánynak ezt a vízügyi kérdést nemzetbiztonsági szinten kell kezelnie. Ezért magyar víznyerőhelyeket nem szabad eladni, sem közvetlenül, sem közvetve. Illetve ha ilyen már történt, akkor azt vissza kell szerezni és a további víznyerőhely értékesítéseket be kell tiltani. Ez miatt földeket sem szabad eladni. Az eladottakat pedig vissza kell szerezni.
,,Ezért szerintem a zöldség és gyümölcs igényeket külföldről kell kielégíteni"
Ígyis velük van már kielégítve, mert az olcsó, silány minőségű termékeket veszik csak az emberek az országban. Nem, nem a szegénység miatt, hanem, mert ez magyar mentalitás. Szocializmusban is inkább a román tejet vették az emberek, mert az olcsóbb volt, hiába sokszor ihatatlan.
Biogazdálkodással hiába cseréled fel, tizedannyi termés lenne, mivel a biogazdálkodás csak kiskertekben működik jól. Több hektárra való katicabogarat például honnan szerzel a levéltetvek ellen? Nagytételben nem működik már, hiába próbálják bemesélni, hogy igen. Nálunk is nem egyszer bukott már le a helyi biogazdász, hogy sötétedéskor permetezik, csak sose tudta eddig bebizonyítani, hogy vegyszert, mert nem enged belenézni a permetezőjében.
"Páratlan minőségű természetes vízkészlettel rendelkezik Magyarország."
Az a helyzet, hogy nem.
"Pár évtized és a világ verekedni fog a vízért, éppúgy, mint az olajért."
Miért is?
Pár évtized és a mesterséges intelligencia átveszi az ember helyét. Ez sokkal lényegesebb tény.
Persze, egy magyartól nem fogom elvárni, hogy megértse ennek a jelentőségét, hiszen köztudott, hogy egy magyarnak a hurkatöltő és a pálinkafőző a maximális technikai szint, amit még kezelni képes a képzelőereje.
Korlátozzák a műtrágya és szerves (bio) trágya használatot is!
De nem ezekkel van a baj, hisz ezen tápanyagok később ehetők is.
Példának okaként eu-s szinten is van nitrátrendelet. Csak annyit lehet N kiszórni amennyi a rendeletben le van írva. Pont a vizek védelme miatt is. Szerves trágyákat is betonozott, elzárt silókban lehet tárolni. A téli kiszórást is tiltják mivel ekkor a fagyott talajon és havon a vizekbe folyhat.
Emellett meg kell említenünk, hogy a műtrágyák nagyon drágák lettek így szinte nincs is többletkiszórás mint az eu-s rendeletekben. De ha lenne is felesleges a növényeknek. Mert ugye amit kiszórnak azt a növényeknek szórják. Nem azért, hogy a vizet szennyezzék.
Sajnos a zöldség és gyümölcs termelésünk az eus csatlakozàs ótsa a felére csökkent. De nem csak ez hanem a sertéstenyésztésünk is. Szóval még a hazai piac teljes kielégítését se tudnánk állni ezen iparokkal. Úgy ahogy a cukortermelésünk se.
Megnyugtatásul még annyit, hogy az 50-100 méter mélységi vizeink nem szennyezettek annyira, hogy ne lehessen inni őket.
Az 1000-1500 méter mélyről jövő ásvànyvizek pedig még több természetes szűrőréteg alól kerülnek palackozásra.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!