A magyaroknak (még értelmesnek hangzó fiatalembereknek is) miért van ilyen borzalmas szinten az angoltudása?
Mostanában szoktam a Youtube-on ilyen "Let's play" vidiket nézni, amiben valaki játszik egy videojátékkal és közben kommentálja, hogy mit csinál, ilyesmi.
Az utóbbi időben sok magyar nyelvű ilyen videó is lett, de szinte mindegyikben azzal megy a másfél-két idő fele, hogy a játékos (akik egyébként értelmes max 30-as éveikben járó embereknek tűnnek) fel-alá rohangálnak mint a béna fsz, mert olyan szinten nem tudnak angolul, hogy a játékban felvillanó pár szavas utasításokat nem értik, karakterek beszédeiből annyi foszlányt nem bírnak kibetűznek, hogy megértsék, hogy mit kell csinálni.
Nézegettem már német, finn, meg orosz Let's play vidiket is, azokban érdekes módon kenik-vágják az angolt.
Szerintetek mitől van ez, és hogyan lehetne orvosolni?
Ismert vélekedések ezek, az enyém is ismert (vagy hatszor volt már ez téma), szerintem:
1. Az iskolai nyelvképzéssel nincs baj, mármint olyan szempontból, hogy egy átlagos közepes tájékozódási potenciált ad, éppúgy, mint bármelyik tárgy anyaga, magában semmire sem elég. Ez a "nem megfelelő óraszám" szlogen annak fényében, hogy éppen diákok, szülők és tanárok versenyt tüsszögnek, hogy túlterhelt a csávesz, ez meg egyenesen nevetséges.
2. míg bármelyik másik kis nép azt mondja, hogy nagy népek nyelveit tanulni márpedig muszáj, addig a magyar büszkén kiáltja a bolygónak, kardját villogtatva, hogy majd tanulj meg magyarul te, ha akarsz valamit! Én a módszerváltáskor azt hittem, hogy na, most aztán arccal a nyelv felé lesz. Dehogy lett, pedig a sötét 90-esekben sokszor jelentette volna a munkanélküliség és a biztos állás közti különbséget csak a nyelvtudás.
'Mert az angol egy tróger nyelv.'
Gondolom, buktál belőle, másképp nem fitymálnád le :)
*21
Az a legfőbb probléma itt, hogy agyilag a társadalom egy bizonyos rétege megrekedt a rendszerváltozás előtti időszakban és ez sajnos az oktatásban is érződik.
*24
De ezt általánosságban értettem, nem a nyelvre.
"Értelmes ember nem szavaz a Fideszre.
Értelmes ember nem homofób és transzfób."
Aha. És te lennél az az értelmes ember, aki toleranciát gyakorol és elfogadja homoszexuális és transznemű embertársait, de nem normális embernek tartja azt, aki más politikai pártot preferál mint ő.
Te ilyen, hogy is mondják magyar...olyan demokrata vagy?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!