Még soha nem szavaztam! Hogyan kell leadni a szavazatot?
Nyilván,annyit én is sejtek,hogy van egy papír,ahol pártok szerepelnek,és azt kell beikszelni,amelyikre szavazni szeretnél.
Viszont az hogyan működik,hogy pl melyik képviselők jutnak be a parlamentbe?
És egy párton belül is szavazhatok képviselőkre?
Én, Fideszre fogok szavazni.
Miért?
-Megvédet a migránsoktól vagyis nem engedi migránsok éljenek az országban.
-Kerítés épített hogy illegális migránsok ne szökjenek be az országban és itt robbantsanak.
-Igazi keresztények.
-Támogatja családokat.
-Támogatja a nyugdíjasokat.
Kérdésre válaszolva: nem tudom.
Ja,értem,akkor a képviselők sorrendjét nem a választópolgárok adják meg,hanem az adott párt dönti el.
Ez lenne a listázás?
És a szavazatok,mandátumok arányában kerülnek be a képviselők?
Tehát,ha mondjuk az LMP 5 mandátumot szerez,akkor az első 5 képviselő jut be a parlamentbe,aki a 6.a listán az már nem?
"-Igazi keresztények"
Aha... minden napos migránsozós félelemkeltés, gyűlöletkeltés, Brüsszel elleni uszítás, figyelemelterelés, hazudozás, sárdobálózás, pénzmosás, korrupció mióta "keresztény" cselekedetek?
"-Támogatja családokat"
Hű, de "támogatja"...
"-Támogatja a nyugdíjasokat."
Nem mondod?
"-Megvédet a migránsoktól vagyis nem engedi migránsok éljenek az országban.
-Kerítés épített hogy illegális migránsok ne szökjenek be az országban és itt robbantsanak."
Akkor hogy keveredtek ide 2016-ban? :D
Ajjajj... 2017-ben hogy keveredtek ide a menekültek?
Szóval hazudj még nekem egy sort!
" Bármelyikre szavazhatsz... CSAK NE A FIDESZRE, KÖNYÖRGÖK, CSAK ARRA NE!!!"
Arra szavaz akire akar, mégis ki vagy te vagy akár én hogy megmondjuk neki kire szavazzon?
"És a szavazatok,mandátumok arányában kerülnek be a képviselők?"
106 képviselő az egyéni körzetek megnyerésével kerül be, a maradék 93 a listáról.
Két listát adnak a kezedbe. Az egyiken pártok nevei sorakoznak. Amelyiket ezen beikszeled, az a párt kap egy strigulát. A végén összeszámolják, és az arányok szerint kapnak a pártok mandátumot. Azok, akik elérték az 5%-ot. Ezután az az ember kerül be a parlamentbe, amelyik a pártok listáján előbb szerepel, mint az a szám. Ha egy párt például 6 mandátumot kapott, az első hat ember kerül a parlamentbe a listájáról. Ezek a listák nyilvánosak.
A másik papíron emberek neveit látod, aláírva a pártjuk is. Itt is beikszehetsz egy nevet. Aki abban a körzetben több ikszet kapott, az jut be. Ezt nevezik egyéni jelöltnek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!