Nah fideszesek! Vélemény az egykulcsos adórendszerről?
Ezt akartátok???
tessék:
Magyarul:
Minél többet keres valaki annál KEVESEBBET adózik!!!!
Azért ez abszurdum.
Még nem vezették be, de fontolgatják....!!!!!
szerintem meg az "együk meg a gazdagokat" többkulcsos rendszer abszurdum.
de mondjuk én nem vagyok fideszes...
Na, kérem szépen.
Az egykulcsos adó úgy működik, hogy 1 db adószázalék van. Ergo a százalékszámítás logikája alapján, minél többet keres valaki, ugyanakkora százalék mellett több lesz a relatív befizetése.
Úgyhogy a minél többet keres, annál kevesebbet adózik NEM IGAZ!
Pontosan!
az utsónak van igaza!!!!!!!
Ezen már én is sokat gondolkodtam, de szerintem egy átlagos matematikus biztos ki tudna alakítani egy olyan képletet, ami használható lenne többkulcsos adórendszerként.
Pl. mik lennének egyáltalán azok a határok, amik a háromkulcsos (15-30-45%) adórendszernél működnének?
Szerintem az adózó nem akarnák átlépni mondjuk a 30-as és a 45-ös közti vonalat, mert akkor egyből kevesebbet tarthatna meg, mint előtte.
Példa:
100 000 - 30% = 70 000 Ft
120 000 - 45% = 66 000 Ft
Az első esetben kevesebb a bruttója, mégis nettóban több marad neki, akkor meg miért is akarna 120 ezret keresni, ha 100 ezernél több pénzt kap kézhez?
"had osszák szét a Fekete Retkeknek?"
És ki mondta, hogy szét kell osztani a rómaiaknak, he?
Ha nem akarnánk, nem lenne kötelező. :)
A "had" pedig kettő "d" betű. (hadd)
20.47
Ezért kell úgy meghúzni a sávhatárokat, hogy az x Ft bruttó fizetésből ne maradjon több, mint az x+1 Ft-ból (x-et bármilyen természetes számra értelmezve).
Fejlettebb országokban működhet az egykulcsos adórendszer, de addig ne akarjunk úgy adózni, mint nyugaton, amíg nincs olyan fizetésünk, mint a nyugatiaknak.
20:51
Akkor végülis egy lefölözésen alapuló adórendszerre gondoltál? Az nem lenne rossz ötlet.
Ha a nagy jövedelmeket jobban (magasabb kulccsal) adóztatjuk, az az adóelkerülést erősíti.
ha mindenki ugyanazon a kulcson adózik az egy liberálisabb szemlélet, és talán igazságosabb is. Gondoljunk csak Széchenyi hídpénzére: minden ember ugyanannyit fizetett, gazdag is szegény is.
Van ezenkívül egy elmélet a Degresszív adórendszerről. Ezt a cégeket érintő társasági adóra lehetne bevezetni. Vannak modellszámítások amik jelentősen növekvő adóbevételeket prognosztizálnak erre a rendszerre.
Ennek lényege, h a sávok fordítva vannak, tehát minél több az adózatlan jövedelem annál alacsonyabb az adókulcs.
Könnyen belátható, hogy ez a gazdaság kifehérítését segítené, hiszen a jövedelem eltitkolás nem érdeke senkinek...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!