Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A kormány miért akarja erőszak...

A kormány miért akarja erőszakkal a szakképzés fele terelni a diákokat?

Figyelt kérdés

A fejlett országokban, a szakmunkások, mint a klímaszerelők,villanyszerelők mind vállalkozók, egyfajta szolgáltatóként működnek.

Ahhoz, hogy legyen munkájuk és megtudjanak élni, ahhoz bizony fizetőképes kereslet kell.

Azért láthatjuk,hogy például a képzett autószerelők egy márkaszervizben elég magas óradíjjal dolgoznak.Sokan "sufnis" szerelőhöz viszik az autót , mert nem bírja a szakszervizt megfizetni.

Tehát, a szakmunkás képzés addig nem lesz népszerű,ameddig nincs jövőkép, ami a szakképzéshez tartozik.

Jövőkép számukra csak Svájcban és Ausztriában van.

A szüleimnek van egy barátja, Svájcban asztalos, úgy cserélgeti az autókat, mint más a zokniját a fiatal Audit cseréli még fiatalabbra.

Magyarországon a lakosságnak,ha tovább kell tanulni akkor a felsőfokú vagy középfokú képzettségek felé orientálódnak, mivel Magyarországon ezekkel könnyebb a megélhetés.

Egy jó számviteles,technikus,gépészmérnök, közgazdász azért az ipari multicégeknél többet keres jóval, mint az a 120 nettó ezer, amit egy alkalmazott szakmunkás kap.

Mellesleg, Magyarország már most is sok szakmunkást képez, sőt sohasem képzett keveset, csak a legtöbb Ausztriában,Svájcban,Németországban dolgozik.

2017. szept. 9. 17:13
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
Ha annak idején több eszem van jobb szakmát tanultam volna. Pl villanyszerelő, Egy van a faluban aki vállalkozóként csinálja. Villanyszerelés, riasztó , kamerarendszerek stb. Az ilyen csip csup melókra alig ér oda ahol 15 perc alatt ötezret keresne. Már kétszer hívtam egy negyedórás munkára. Még nem ért ide. Egy ötöst biztos markolna. Úgy látszik nincs rászorulva. Szerintem még el is kerülne ha meglátna annyira nem ér ré.
2017. szept. 9. 20:15
 12/13 Koplárovics Béci ***** válasza:
0%

"A kormány miért akarja erőszakkal a szakképzés fele terelni a diákokat?"

Azért, hogy mire elvégzed az általánost, addigra legyen majd aki megszereli a villanyt nálad.

"Tehát, a szakmunkás képzés addig nem lesz népszerű,ameddig nincs jövőkép, ami a szakképzéshez tartozik.

Jövőkép számukra csak Svájcban és Ausztriában van. "

Azért messze nem 100% megy külföldra, ha 10%, akkor már sokat mondok. Igen, olvasok híreket: 30% AKAR, több, mint a fele TERVEZI, ezeket mind olvastam, nyugi. Az én kérdésem az, hogy mennyi megy? Rebesgetnek félmillió kintlévő magyart - 10-20 év alatt. Ez messze nem az összes, lásd 10% ha főleg fiatalok mennek (de mégcsak ez sem igaz).

Jövőkép csak külföldön? Egy JÓ(!!!!) szakmunkást megfizetnek. Ő vállalkozó lesz itthon is, és jól fog keresni. Legyen bármilyen az a szakma. És hiába drága, lesz munkája, mert van rá fizetőképes kereslet. Oké, talán nem pont Borsodban.

2017. szept. 9. 20:51
 13/13 anonim ***** válasza:
Nézd meg mik a hiányszakmák.Én annak örülök a legjobban,ha döglődik a szakmunkásképzés,mert tolja felfele a béremet.Menjen csak ki mindenki,nekem annál jobb.
2017. szept. 10. 01:16
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!