Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ti adnátok szavazójogot az...

Ti adnátok szavazójogot az alapműveltséggel nem rendelkezőknek?

Figyelt kérdés
Olyanoknak, akiknek nincs meg a 8 általános, vagy analfabéták.

#FIDESZ #MSZP #Jobbik #LMP #8 általános #analfabéta #Simicska #szavazójog #alapvégzettség #írni-olvasni nemtudók
2017. aug. 5. 12:25
1 2 3 4
 21/33 A kérdező kommentje:
*7.-esek
2017. aug. 8. 18:10
 22/33 anonim ***** válasza:
0%

Az a véleményem, hogy a funkcionális analfabéta nyilván nem nagyon fog újságot olvasni, gazsasági tanulmányokból új ismereteket meríteni, de vizuális forrásokból (plakáton túl tévé, internet) simán szerezhet napra kész információkat. Persze befolyásolhatóak nem kicsit. Azonban az emberek nagyon nagy százaléka akkor is így tájékozódik csupán, ha egyáltalán nem funkcionális analfabéta. Ezt a tapasztalat mondatja velem. És lényegtelen a pártállás, mert baloldalon, jobb oldalon egyaránt látok ilyeneket.

Érdekes példa: a Párbeszédről mindenki tudja, hogy egy baloldali párt, kilakoltatásellenes, alapjövedelem-párti, hajléktalanoknak osztanak meleg ételt minden télen... mégsem a szegények és műveletlenek körében népszerűek, hanem leginkább a szociálisan érzékeny értelmiségiek körében. Ők is tudják, nem is szavazatvásárlás miatt ez az értékrendjük, céljuk, hanem mert ezt tartják helyesnek.

Továbbra is azt mondom, hogy ha ez megvalósulna leginkább azokat tiltanák el a szavazástól, akik eleve el se mennének, talán még soha nem is szavaztak. Az oktatást kéne fejleszteni, nem a gyér oktatási rendszer "selejtjét" kirekeszteni.

2017. aug. 9. 22:14
 23/33 anonim ***** válasza:
56%

"Én azért óvatos lennék ezzel a szavazójoggal, amennyiben ki akarnák terjeszteni 8 osztályt sem végzettekre és analfabétákra. Hiába demokratikus vívmány, mi van akkor, ha több hátrány származik belőle, mint haszon?"

Nem mindenkinek megy megfelelő szinten a szövegértés és annak aktuálpolitikába való elhelyezése. A kérdező nyilván azzal a szándékkal tette fel a kérdését, hogy megfosztanánk-e azokat, akik nem elég ilyenek vagy olyanok.

De ha elkezdődik, akkor ki tudja, hogy hol lesz a határ? Zsidóknak azért ne mert zsidók és ebből fakadóan nyilván hazaárulók. Melegek, leszbikusok, biszexuálisok, transzneműek, mert nem elég heterók, ateisták vagy budhisták stb. mert nem elég keresztények. Cigányok, mert nem elég magyarok. Balkezesek, mert nem elég jobbkezesek. Ikrek, mert... törpék, mert...

Nem. A szavazati jog nem pofára jár. Vélelmezés, hogy az alacsony műveltségűek többet, csalnának, mint mások, és vélelmezésre alapozva nem szabad általánosítva jogot fosztani. Azzal egyetértek, ha racionális mértékben törekvés van a csalás megelőzésére, sőt, még azzal is, ha a csaláson kapott személyeket hosszú időre közügyektől való eltiltással büntetik, de ezt a politikusokra is értem. (Ha lenne esély a pártatlan igazságszolgáltatásra.)

2017. aug. 27. 18:20
 24/33 anonim ***** válasza:
56%
Természetesen. Mért ne adnék?
2017. aug. 27. 18:47
 25/33 A kérdező kommentje:
És ha csak az 1990 után születettekre vonatkozna? (Legutóbbi "változtatás")
2017. aug. 28. 14:37
 26/33 anonim ***** válasza:
56%

Miért pont rájuk? A rendszerváltás előtt születettnek

elnézhető az iskolázatlanság, utána már nem?:D

2017. aug. 28. 14:45
 27/33 anonim ***** válasza:
0%

Ugyan mit akarsz kiszűrni, megosztani? Olyat nem kérdeznél majd, hogy

És ha esetleg csak ha azokra vonatkozna, akik nem szőke, kékszeműek?

Fogd már fel, hogy ez az Vona-tos gondolat csak azt a célt szolgálja, hogy egy rakás cigány ne szavazhasson. Nem mintha bármit is változtatna az eredményen a szavazatuk, de kell neki is egy ellenségkép, egy felelős, akire minden ősbűnt rá lehet fogni. Jéééé, hát cukikampány ide, bocsánatkérés és visszafogottság oda, Vona és a Jobbik még most is rasszista. És ha nem is rugózunk a cigányságon, hanem tényleg csak az iskolázottságról beszélünk, akkor is az. Vagy kasztista. Tök mindegy.

Ennyi erővel azt is lehetne, hogy a Lakatosék és Kolompárék ne szavazhassanak.

Felzárkóztatni kellene a cigányságot és az alulművelt embereket és családjaikat. Reményt adni, hogy képesek beilleszkedni a társadalomba és itt nem csak vesztesek, megbélyegzettek lehetnek, mert így nem csoda, hogy nincs sok kedvük tanulni, és fenntartásaik vannak.

Támadással, cigánybűnözőséggel lehet vagdalkózni, de ezzel csak tetézik a bajt. Bár igaz, hogy nem a problémaa megoldása az őszinte célja Vonának, hanem a politikai haszonszerzés. Cigányokkal könnyen el lehet bánni, aztán ha már ki van taposva az út, akkor jönnek a zsidók, melegek... talán majd a vörös hajúak is.

Tudom, eddig is rengeteg pénzt öltek a roma integrációra, de fogd már fel, hogy azt, hogy annak a rengeteg pénzek a 99%-át elsikkasztották, hűtlen kezelték. Nem a célra fordították. Ez Orbán és bandájának pl. első sorban persze Farkass Flóriánnak köszönhető.

2017. aug. 29. 06:47
 28/33 anonim ***** válasza:
100%

Pont a múltkor gondolkoztam azon, hogy igazából nekem sincs nagyon kompetenciám szavazni. Egyszerűen olyan rések vannak a pénzügyi, jogi és közgazdasági ismereteimben, hogy sokszor nem is látom át egy-egy politikai döntés fontosságát, vagy nem tudom, hogy egy -egy intézkedésnek hosszú távon milyen intézkedései lehetnek.

Pedig én nem vagyok tanulatlan, lassan végzek orvosin.

Ebből az aspektusból nézve simán elvenném a szavazati jogot az analfabétáktól/aluliskolázottaktól. Egyszerűen a minimális kompetenciájuk sincsen meg ahhoz, hogy ilyen jellegű kérdésekbe beleszóljanak.

És senki ne legyen naiv, az emberi jogok mögé bújva hivatkoznak arra, hogy igenis engedni kell őket szavazni. Valójában viszont sajnos a tanulatlan, tájékozatlan embereket a legkönnyebb demagóg dumával és propagandával behülyíteni. Elég jelentős szavazótábort jelentenek.

2017. aug. 29. 08:43
 29/33 anonim ***** válasza:
100%
*intézkedésnek milyen hatásai lehetnek
2017. aug. 29. 08:44
 30/33 anonim ***** válasza:
56%

De hát a szavazás az nem egy állásra való alkalmasságról dönt. Nem "szakértőket" választunk, hanem bizalmi embereket.

A szavazással azt döntjük el, hogy kiben, kikben bízik meg a legtöbb ember. Lehet tőlem XY nagyszerű szakember, közgazdasági szakértő, akármi, ha a magatartása, viselekedése alapján nem bízom meg benne, hogy a tudását, szakértelmét az ÉN ÉRDEKEMben fogja használni. Hanem valaki más, valaki mások érdekében.

Ehhez meg; a bizalomhoz, semmi iskolai végzettség nem kell. Megnézem a jelölteket, meghallgatom mit és HOGYAN mondanak, visszaidézem, hogy mit és hogyan csináltak addig, és írástudás nélkül is pontosan tudom, látom, érzem, hogy ki, kik fogják az én érdekemet képviselni.

Főleg a mai világban, ahol egyre kevesebb információ függ a betűktől.

2017. aug. 29. 14:27
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!