Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Éltél a rendszerváltás előtt?...

Éltél a rendszerváltás előtt? Én nem, de pl a szüleimtől hallom, hogy sokkal jobb volt. Te mit gondolsz?

Figyelt kérdés

Éppen a rendszerváltás után születtem, tehát nincsen semmilyen tapasztalatom. De! Sokaktól hallottam már, hogy ezerszer jobb volt: nem is ismerték a munkanélküliség fogalmát, nem volt olyan h diplomás nem kap diplomájához való állást, nem volt bűnözés, az utcákon nem voltak hajléktalanok, nem volt olyan h "félek este 9 után" vagy megloptak. Nem volt olyan hogy reszkedsz a buszmegállóban hogy végre megjöjjön a néha-néha lerobbanó járatod fél órás késéssel de közben elsuhan előtted a 10milliós BMW.... ném féltek az anyák szülési szabira menni (vagy egyáltalán szabadságot kivenni akármilyen okból is) és még sorolhatnám....

Most mi van? Hát pont az ellenkezője. De mégis a suliban azt tanuljuk, hogy a kapitalizmus milyen jó meg hogy liberalizmus, szabadversenyes piac...

Valaki elmondaná nekem hogy is van ez?

2010. máj. 20. 17:31
1 2 3 4 5 6
 41/53 anonim ***** válasza:
79%

"Ezek szerint régen mindenkit felvettek mindenhová...magyarul senki nem értett semmihez, de ment amerre akart. Hú de jó volt :)"

Ne beszélj sületlenségeket,akkor több volt sztem a szakember mint most!Mostanában mindenki jogász meg informatikus akar lenni,de a jó szakemberekből nagyon kevés van...

2010. máj. 20. 20:40
 42/53 anonim ***** válasza:
A francokat. Ne haragudj, ha valaki nem ért valamihez de kitanulja, abból mi lesz? Márpedig ez akkor általános jelenség volt. Jó oké, ma is vannak olyanok, akik nem értenek a szakmájukhoz ez tény, de lényegesen kevesebben mint akkor. Nézd meg akkor hány ember volt berakva bizonyos pozíciókba, holott semmihez nem értett. Na akkor volt nagyon kevés ember, aki tényleg tudott is valamit, nem pedig most.
2010. máj. 20. 20:41
 43/53 anonim ***** válasza:
67%

" Nézd meg akkor hány ember volt berakva bizonyos pozíciókba, holott semmihez nem értett."

Hehe..,most is van ilyen sajnos!!:/

2010. máj. 20. 20:45
 44/53 anonim ***** válasza:
Persze, hogy van, mindig is lesz. Most az MSZP kormány alatt megint csak sok volt, de azért akkor is lényegesen kevesebb, mint anno a kommunizmusban.
2010. máj. 20. 20:46
 45/53 anonim ***** válasza:

19:32-esnek!

Nem éltem a 80-as években?

Akkor éltem! Igen, ÉLTEM!

Egyszerű melósként dolgoztam napi 8 órát, és ha volt kedvem, erőm, akkor jöhetett a +munka, és nem kellett attól félni, hogy jön az APEH, és mindenféle adókkal elveszi tőlem a munkával megkeresett pénzemet, hogy a képviselők zsebeit tömje vele, vagy a BKV nevű jótékonysági egyesület osztogassa!

Számold ki, hányszor adózik minden megkeresett(?) forintod? (jövedelemadó, ÁFA,tefa, stb., ha egy házat építettél, akkor a következőket fizet(t)ed:

jövedelemadó

ÁFA az építőanyagban

a telek araban

az építőmunkások bérében

egyéb adok, amíg beköltözöl

és a végére most vezettek be a vagyonodat, vagyis minél többet gürcöltél a minél szebb, kényelmesebb házadért, most annál többet fizetsz!

Köszönjük neked, rendszerváltás!

2010. máj. 20. 21:21
 46/53 anonim ***** válasza:
Inkább köszönjük az MSZP szavazóknak... de mostmár viszonlátás nekik :)
2010. máj. 20. 21:42
 47/53 anonim ***** válasza:
Azért gondolják jobbnak mert sok külföldi hitelel alacsonyan tartoták a gáz, víz... díjakat, így az emberek mini fizetéséből több marat és mehetek nyaralni a szintén hitelből alacsonyan költségű állami nyaralókba, árúkinálat nem volt így nem tünt fel hogy mindenki úgyanazt az olcsó vacak fürdőruát viseli.
2010. máj. 20. 23:44
 48/53 anonim ***** válasza:
45%

"Éltél a rendszerváltás előtt?"

Igen.

"a szüleimtől hallom, hogy sokkal jobb volt"

Sajnálom őket.

"Sokaktól hallottam már, hogy ezerszer jobb volt: nem is ismerték a munkanélküliség fogalmát"

Meg nem ismerték a külföldre utazás és valutavásárlás fogalmát, nem ismerték a vélemény- és sajtószabadság fogalmát sem. A munkanélküliség egyébként létezett, csak gyárkapun belül. A hajléktalanság is létezett, csak eltüntették, hogy ne lássa a nagyközönség.

"nem volt olyan h diplomás nem kap diplomájához való állást"

Mivel kb. minden 10. érettségizett mehetett egyetemre, valóban nem volt túl sok diplomás.

"nem volt bűnözés"

Volt. Évi kb. 300 gyilkosság volt (most 150). Kevesebb volt a lopás (most 200-300 ezer, akkor 100-150 ezer)

"az utcákon nem voltak hajléktalanok"

Pontosabban: nem az utcán voltak, hanem vagy börtönben, vagy a város szélén, valami erdőbenm, vagy putriszerűségekben.

"nem volt olyan h "félek este 9 után" vagy megloptak"

kicsit kevesebb volt, de volt utcai bűnözés. Azért volt kevesebb, mert olyan silányak voltak a fogyasztási cikkek, hogy nem volt mit ellopni.

"de közben elsuhan előtted a 10milliós BMW...."

Csak a kormányzat, a párttitkárok és a tanácselnök ZILjei, Csajkái, később Volvói és Mercedesei suhantak el, vagy a tsz-elnök Taunusa.

"Valaki elmondaná nekem hogy is van ez?"

Úgy van ez, hogy most a rendőr nem vihet be és verhet meg csak azért, mert nem tetszik a pofád. A 70-es években ezt simán megtehette.

Úgy is van ez, hogy ma nem jár börtön azért, ha egy Jugoszláviából becsempészett Orwell- vagy Sinkó Ervin-könyvet olvasol, vagy más efféle rémséges bűnt követsz el.

Úgy van ez, hogy most az állam nem akarja beosztani a szabad idődet úttörőmozgalommal (gyerekkorban) és kommunista szombatokkal, társadalmi munkával és felvonulásokkal (felnőttkorban).

Úgy van ez, hogy most ha kedved támad, beülsz a kéthavi fizetésért vett használt Opeledbe és elautózol Rómáig, úgy, hogy a határon meg sem kell állnod. Akkor viszont max. Csehszlovákiába kaphattál útlevelet (nyugatra csak a kevés kiválasztott), ahova korlátozott valutakerettel utazhattál ki abban a Trabantban, amire 5 évet vártál és ami 20 havi fizetésbe került.

Természetesen akinek az a jó élet, hogy legyen meg a sör meg a virsli, mondják meg, mit kell csinálnom, utaljanak ki egy panellakást, állítsanak be egy gyárba a szalag mellé és ígérem, nem zavarok senkit - annak jobb volt a cuclizmus, de aki ennél kicsit többet akart az élettől, az irtózott tőle.

2010. máj. 21. 01:46
 49/53 anonim ***** válasza:
52%

"annak jobb volt a cuclizmus, de aki ennél kicsit többet akart az élettől, az irtózott tőle."

Most is többet akarna mindenki,legalábbis az emberek jórésze,de nem sikerül egyről a kettőre jutni:/Miért van annyi állástalan diplomás vagy éppen árufeltöltő egy nagy multiban a zsebében 2 diplomával?nem könnyű elhelyezkedni,ha nincs az embernek valahol egy kapcsolata aki be tudja vinni az adott munkára !

2010. máj. 21. 11:07
 50/53 anonim ***** válasza:

"Na látjátok a válaszokból is hogy miért gondolom azt, hogy a nyugdíjasoknak nagyon nem kellene szavazniuk.."

No meg azoknak sem, akinek nincs meg az érettségije, meg azoknak sem, akinek nincs munkahelye vagy olyan fizetése, amiből a családja gondtalanul megélhet, meg azok sem, akinek nincs milliomos papája...

Sorolhatnám a kizáró okokat, hogy egy pártot győzelemre segítsek!

Úgy érzem, kedves válaszoló, a 4 eleminél neked sincs több!

2010. máj. 21. 13:41
1 2 3 4 5 6

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!