Éltél a rendszerváltás előtt? Én nem, de pl a szüleimtől hallom, hogy sokkal jobb volt. Te mit gondolsz?
Éppen a rendszerváltás után születtem, tehát nincsen semmilyen tapasztalatom. De! Sokaktól hallottam már, hogy ezerszer jobb volt: nem is ismerték a munkanélküliség fogalmát, nem volt olyan h diplomás nem kap diplomájához való állást, nem volt bűnözés, az utcákon nem voltak hajléktalanok, nem volt olyan h "félek este 9 után" vagy megloptak. Nem volt olyan hogy reszkedsz a buszmegállóban hogy végre megjöjjön a néha-néha lerobbanó járatod fél órás késéssel de közben elsuhan előtted a 10milliós BMW.... ném féltek az anyák szülési szabira menni (vagy egyáltalán szabadságot kivenni akármilyen okból is) és még sorolhatnám....
Most mi van? Hát pont az ellenkezője. De mégis a suliban azt tanuljuk, hogy a kapitalizmus milyen jó meg hogy liberalizmus, szabadversenyes piac...
Valaki elmondaná nekem hogy is van ez?
"Én nem éltem, de sztem rosszabb volt, mert igaz, hogy az emberek többsége jól élt, de rabok voltak, és az állam mondta meg, mit kell csinálni. Most, a kapitalizmusban, lehet, hogy nagyobbak a szociális különbségek, de legalább bármit megtehetsz, és ha ügyes vagy, te is lehetsz gazdag."
Most is rabszolga vagy, csak most a cigányoké, meg a multiké. Az előbbi akkor meg ki sem merte nyitni a száját, mert jött a rendőr és gumibottal verte el őket mint a lovat, akár a nyílt utcán is. Mostmár az is ritka hogy akkor el meri ha beviszi.
Első: "Én nem éltem, de sztem rosszabb volt,"
Na innentől kezdve teljesen értéktelen a hozzászólásod. Ha nem éltél akkor honnan tudod, hogy rosszabb volt? Hallottad? Mondani bármit lehet. Olvastad? A papír mindent kibír. Nyilván a(z állam által felügyelt) történelemkönyvekbe nem azt fogják írni, hogy az előző rendszer jobb volt, de váltottunk, mert a kapitalizmus divatosabb.
Én sem éltem akkor, '90-ben születtem, de legalább nem írok marhaságokat. Amit én tapasztaltam, hogy születésem óta épül le az ország szociális rendszere. Gyerekként még én is mehettem ingyen céges nyaralásra, bérelhettünk szakszervezeti üdülőt, voltak (szakszervezeti szervezésű) gyerektáborok, (fél)szocpolból tudtuk bővíteni a házat, meg még ezeken kívül is sok minden. És ez csak a '90-es évek. Mára nem maradt meg semmi. A szüleim sosem kerestek sokat, de mindig jól megéltünk. Nem volt baj a számlákkal, tudtunk kocsit venni, nyaralni járni, viszont 2004 óta mintha szakadékba zuhant volna az ország...
Ma a reálbéred az 1982es szintet üti.
Csak hogy azt a napi 8, heti 40ó után számolták, miközben ha "fusizgattál" még legalább annyi össze szaladt.
Ez levetítve olyan, mintha ma egy átlag fizikai 240-250 et keresne.
Na kb ennyi, és felesleges cifrázni.
Az első 18:30
Ne haragudj, ez ilyen tipikus szoci szavazó filozófia. Mikor tarthatod a markod, hogy kapj valamit. Az eszedbe sem jut, hogy akkor mik történtek? Hogy éjszaka mit éreztek azok, akikhez csengettek???? Téged csak az érdekel, hogy nyaralhattál?? Tudod hány ember életébe került ami akkor történt???
"Most is rabszolga vagy, csak most a cigányoké, meg a multiké. Az előbbi akkor meg ki sem merte nyitni a száját, mert jött a rendőr és gumibottal verte el őket mint a lovat, akár a nyílt utcán is. Mostmár az is ritka hogy akkor el meri ha beviszi."
Az lehet, de szabadon elköltözhetek Ausztriába, ahol nem történnek ilyen abnormális dolgok. Akkor meg max úgy, ha átmásztam a vasfüggönyön, vagy valahogy kicseleztem az államot és túristaként mentem ki.
Sok ostoba ember van ezen az oldalon!
Mihez képest jobb?
A Rákosi rendszerhez? " ahoz minden jobb"
De én amiben éltem mint fiatal felnőtt " 18-22" az sokkal jobb volt akkor. Mese hogy elvittek, meg hogy nem voltál szabad. A 80as években már mehettélkülföldre, és ha tényleg dolgozni akartál akkor a mai keresetek 2,5-3× át is mekerested TISZTESÉGESEN! ami most van, az nem kapitalizmus. Ak azt álítjta az ostoba, hisz a munkának a termelésnek van értéke nyugaton, ami itt = 0.
Itt ma vadkapitalizmus van, igazi imperializmus, ahol nincs munkaeőpiac, és nem versenyeznek a cégek a jó munkaerőért. Ki van szúrva éhbérrel az emberek szeme.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!