Miért nem lehetett visszaadni a nemesi címeket a rendszerváltáskor?
Nem rangoknak nevezném őket, inkább csak címeknek, nem teljesen ugyanaz. Nem kiváltságos rétegben gondolkodok, nyilván. Nem is tisztem senkire mondani ezt, és nem is olyan a felfogásom hogy legyen egy vezető réteg vagy kiváltságos. De ezt különben nem értem. Az 1940-es évek végén elvett címeket, miért nem lehetne visszaadni?
Mi lenne belőle ugyan? Ha visszakapták volna a nevük elé legalább a rendszerváltáskor, pl Eszterházy Mónika a "grófnő" címet vagy jelzőt? Különösen az oylanok mint ő, akiktől nem csak elvették->
Itt most nem a kommunizmust köpdösöm, nem tisztem meg nem is izgat. Csak érdekelne mit gondoltok erről. Miért ne lehetnének ma is grófok, bárók, grófnők bárónők, mint angliában vannak lordok, Sir-címmel rendelkezők, mint lovagok. Mit gondoltok? Káros lenne? Jó hogy így lett?
"egyetértek a jászai díjasokkal, Nobel díjasokkal kapcsolatban de manapság pont valami hasonló miatt kerülhetnek egyes országokban a briteknél pl, a Sir, lord jelzők az emberekhez, mert valamiért ezt adományozza nekik az államfő vagyis a királynő. Csak ezt elfelejtettem leszögezni, azt hittem egyértelmű."
Képzelem, hogy Orbán két kézzel osztaná a haverjainak a grófi címeket. Gróf Mészáros Lőrinc, gróf rezsiszilárd... Épp elég sok újgazdag volt kultúra nélkül, amit szoknia kellett a társadalomnak, ezek a sznobok tovább sokkolták volna a kedélyeket. Szerintem itt van a válasz Nekem ellenszenves lett volna.
Amúgy nálunk nem volt kommunizmus, csak szocializmus. A kommunizmus de még a szocializmus sem feltétlenül rossz önmagában. A terror stb. nem a kommunizmus szükséges velejárója, ezt csak a szovjetek tették hozzá. Kommunizmus pl. elég jól ment különböző vallási csoportoknál, pedig nem volt fekete autójuk, kerítésük...
Utolsó: a kérdés nem arról szólt, hogy új nemesi családokat akarnánk létrehozni!
Az UK-ban, egyetemen a kínaiak szégyenkezve mondták, hogy náluk kommunizmus van.
"Lehet csak szimplán örülne ha többet megtudna ezáltal a családjáról vagy bármi ilyesmi."
Oké, ez egy előremutató indok LEHETNE. Mondd el, hogy Széchenyi család sarja mennyivel tudna meg többet a saját családjáról azáltal, ha őt holnaptól grófi titulussal illetnék meg? Konkrétan milyen információhoz nem jut hozzá a titulus hiányában?
"Nyilván lennének akik visszaélnének ezzel."
Ennyi.
"Az meg hogy Orbán az új gazdagoknak adna ilyen címet baromság. Úgy tudom, hogy csak az uralkodó adományozhat nemesi címet."
Jelenleg a Fidesznek 2/3-ada van, alkotmányozó többsége, és simán kitalálhatják, hogy történelmi hagyomány visszaállítása érdekében (milyen szépen hangzik) visszavezetik a királyságot.
Tart a parlament egy királyválasztást, és minő véletlen, Orbán lesz a király. Máris úgy osztogathatja a rangokat, ahogy akarja.
Természetesen ez csak egy sarkított fikció, még én is azt mondom, hogy nincs erre törekvés, de jogilag a lehetőség fennál.
Ha valaki a családját akarja jobban megismerni, csináltasson családfa-kutatást. Egy kis pénzért bárkinek megcsinálják, pusztán idő kérdése.
Önmagában a cím mit ér? Nem sokat. Érted, Kovács Józsi megkapja a grófi címet, mert volt valami gróf a felmenői között és... ugyanúgy egy hitelre vett 40 m2-es panellakásban fog lakni és targoncásként dolgozik a helyi TESCO raktárában. Mi változott? Semmi.
Szóval így ebben a formában sem visszaélni, sem hencegni nem lehet vele.
Na de ha már jár a címmel valami más is, mondjuk földbirtok és évi járadék.. hát akkor meg ja, jelen világunkban elég könnyű kinek a közelében kapnának lépten-nyomon címeket az emberek:D
Egyébként jól sejtem, hogy a jelenlegi államforma szerint a köztársasági elnök feladatköre lenne címeket adományozni? Ő tölti be itt azt a szerepet, amit egy alkotmányos monarchiában a király. Nemtom ki adja át pl a magyar érdemrendeket
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!