Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem lehetett visszaadni...

Miért nem lehetett visszaadni a nemesi címeket a rendszerváltáskor?

Figyelt kérdés

Nem rangoknak nevezném őket, inkább csak címeknek, nem teljesen ugyanaz. Nem kiváltságos rétegben gondolkodok, nyilván. Nem is tisztem senkire mondani ezt, és nem is olyan a felfogásom hogy legyen egy vezető réteg vagy kiváltságos. De ezt különben nem értem. Az 1940-es évek végén elvett címeket, miért nem lehetne visszaadni?

Mi lenne belőle ugyan? Ha visszakapták volna a nevük elé legalább a rendszerváltáskor, pl Eszterházy Mónika a "grófnő" címet vagy jelzőt? Különösen az oylanok mint ő, akiktől nem csak elvették->

[link]

Itt most nem a kommunizmust köpdösöm, nem tisztem meg nem is izgat. Csak érdekelne mit gondoltok erről. Miért ne lehetnének ma is grófok, bárók, grófnők bárónők, mint angliában vannak lordok, Sir-címmel rendelkezők, mint lovagok. Mit gondoltok? Káros lenne? Jó hogy így lett?

#gróf #cím #nemesség #báró #nemesi származás
2017. máj. 27. 17:18
1 2 3 4
 31/39 anonim ***** válasza:
56%

"egyetértek a jászai díjasokkal, Nobel díjasokkal kapcsolatban de manapság pont valami hasonló miatt kerülhetnek egyes országokban a briteknél pl, a Sir, lord jelzők az emberekhez, mert valamiért ezt adományozza nekik az államfő vagyis a királynő. Csak ezt elfelejtettem leszögezni, azt hittem egyértelmű."

Képzelem, hogy Orbán két kézzel osztaná a haverjainak a grófi címeket. Gróf Mészáros Lőrinc, gróf rezsiszilárd... Épp elég sok újgazdag volt kultúra nélkül, amit szoknia kellett a társadalomnak, ezek a sznobok tovább sokkolták volna a kedélyeket. Szerintem itt van a válasz Nekem ellenszenves lett volna.

Amúgy nálunk nem volt kommunizmus, csak szocializmus. A kommunizmus de még a szocializmus sem feltétlenül rossz önmagában. A terror stb. nem a kommunizmus szükséges velejárója, ezt csak a szovjetek tették hozzá. Kommunizmus pl. elég jól ment különböző vallási csoportoknál, pedig nem volt fekete autójuk, kerítésük...

2017. jún. 20. 03:14
 32/39 anonim ***** válasza:

Utolsó: a kérdés nem arról szólt, hogy új nemesi családokat akarnánk létrehozni!

Az UK-ban, egyetemen a kínaiak szégyenkezve mondták, hogy náluk kommunizmus van.

2017. jún. 20. 19:57
 33/39 anonim ***** válasza:
40%
Nem feltétlenül sznob aki örülne ennek. Rengeteg báró, gróf volt anno aki nem vetekedett a címével egyáltalán. Lásd: Széchenyi István, Wesselényi stb stb. Lehet csak szimplán örülne ha többet megtudna ezáltal a családjáról vagy bármi ilyesmi. Nyilván lennének akik visszaélnének ezzel. Pl.: Az én felmenőim között is van grófi család sőt nem is oly régről. Viszont én sem hencegek vele. Az meg hogy Orbán az új gazdagoknak adna ilyen címet baromság. Úgy tudom, hogy csak az uralkodó adományozhat nemesi címet.
2021. febr. 3. 23:02
 34/39 anonim ***** válasza:

"Lehet csak szimplán örülne ha többet megtudna ezáltal a családjáról vagy bármi ilyesmi."

Oké, ez egy előremutató indok LEHETNE. Mondd el, hogy Széchenyi család sarja mennyivel tudna meg többet a saját családjáról azáltal, ha őt holnaptól grófi titulussal illetnék meg? Konkrétan milyen információhoz nem jut hozzá a titulus hiányában?

"Nyilván lennének akik visszaélnének ezzel."

Ennyi.

"Az meg hogy Orbán az új gazdagoknak adna ilyen címet baromság. Úgy tudom, hogy csak az uralkodó adományozhat nemesi címet."

Jelenleg a Fidesznek 2/3-ada van, alkotmányozó többsége, és simán kitalálhatják, hogy történelmi hagyomány visszaállítása érdekében (milyen szépen hangzik) visszavezetik a királyságot.

Tart a parlament egy királyválasztást, és minő véletlen, Orbán lesz a király. Máris úgy osztogathatja a rangokat, ahogy akarja.

Természetesen ez csak egy sarkított fikció, még én is azt mondom, hogy nincs erre törekvés, de jogilag a lehetőség fennál.

2021. febr. 4. 11:56
 35/39 anonim ***** válasza:
0%
Hajrá Fidesz hajrá magyarország!
2021. febr. 4. 13:28
 36/39 anonim ***** válasza:
#35 Fideszt nagy kezdőbetűvel írtad, Magyarországot bezzeg kicsivel?! Ez mindent elmond az értékrendedről. "Gratulálok" hozzá!
2021. febr. 4. 16:04
 37/39 anonim ***** válasza:
Köszönöm 😌
2021. febr. 4. 17:13
 38/39 anonim ***** válasza:

Ha valaki a családját akarja jobban megismerni, csináltasson családfa-kutatást. Egy kis pénzért bárkinek megcsinálják, pusztán idő kérdése.

Önmagában a cím mit ér? Nem sokat. Érted, Kovács Józsi megkapja a grófi címet, mert volt valami gróf a felmenői között és... ugyanúgy egy hitelre vett 40 m2-es panellakásban fog lakni és targoncásként dolgozik a helyi TESCO raktárában. Mi változott? Semmi.

Szóval így ebben a formában sem visszaélni, sem hencegni nem lehet vele.

Na de ha már jár a címmel valami más is, mondjuk földbirtok és évi járadék.. hát akkor meg ja, jelen világunkban elég könnyű kinek a közelében kapnának lépten-nyomon címeket az emberek:D

Egyébként jól sejtem, hogy a jelenlegi államforma szerint a köztársasági elnök feladatköre lenne címeket adományozni? Ő tölti be itt azt a szerepet, amit egy alkotmányos monarchiában a király. Nemtom ki adja át pl a magyar érdemrendeket

2021. febr. 4. 23:34
 39/39 anonim ***** válasza:
Az ám! Mekkora poén lenne, hogy a hajléktalan Kis Gábor nevénél ott van a grófi cím! :D
2021. febr. 9. 00:09
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!