Miért nem lehetett visszaadni a nemesi címeket a rendszerváltáskor?
Nem rangoknak nevezném őket, inkább csak címeknek, nem teljesen ugyanaz. Nem kiváltságos rétegben gondolkodok, nyilván. Nem is tisztem senkire mondani ezt, és nem is olyan a felfogásom hogy legyen egy vezető réteg vagy kiváltságos. De ezt különben nem értem. Az 1940-es évek végén elvett címeket, miért nem lehetne visszaadni?
Mi lenne belőle ugyan? Ha visszakapták volna a nevük elé legalább a rendszerváltáskor, pl Eszterházy Mónika a "grófnő" címet vagy jelzőt? Különösen az oylanok mint ő, akiktől nem csak elvették->
Itt most nem a kommunizmust köpdösöm, nem tisztem meg nem is izgat. Csak érdekelne mit gondoltok erről. Miért ne lehetnének ma is grófok, bárók, grófnők bárónők, mint angliában vannak lordok, Sir-címmel rendelkezők, mint lovagok. Mit gondoltok? Káros lenne? Jó hogy így lett?
80% leírtam idézem magam:
"szerintem kicsit egy kulturális dolog. A kultúra része.
"
"mibe került volna ha kaptak volna ajánlatot anno azok akiktől egyébként elvették nem "leadták" hogy ha igényt tart rá, visszakapja, mint jelzőt, mint egy jegyet vagy valamit?"
"egyes országokban a briteknél pl, a Sir, lord jelzők az emberekhez, mert valamiért ezt adományozza nekik az államfő vagyis a királynő."
A születési előjogok eltörlése alapvető demokratikus elv szerintem. A nemesi címviselés joga is születési előjog.
Én inkább azt támogatnám, hogy a születési előjogokat a mainál következetesebben töröljük el. Ne legyen jogkülönbség ember és ember között az alapján, hogy hova (milyen családba, városba, országba) született.
"Gondolom nálunk is majd hasonlóan zajlana, először a címek aztán már a házak, földek st"
Hát lehet. De nem változtat a tényen hogy szerintem is igazságtalan hogy volt egy elit ami birtokolt nagy hányadát sokmindennek. De a magántulajdonuk volt. Elvenni tőlük egy dolog, de megoldani más.
Talán nagy gondot okozott a rendszerváltozáskor hogy nem lett ez megvitatva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!