Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem lehetett visszaadni...

Miért nem lehetett visszaadni a nemesi címeket a rendszerváltáskor?

Figyelt kérdés

Nem rangoknak nevezném őket, inkább csak címeknek, nem teljesen ugyanaz. Nem kiváltságos rétegben gondolkodok, nyilván. Nem is tisztem senkire mondani ezt, és nem is olyan a felfogásom hogy legyen egy vezető réteg vagy kiváltságos. De ezt különben nem értem. Az 1940-es évek végén elvett címeket, miért nem lehetne visszaadni?

Mi lenne belőle ugyan? Ha visszakapták volna a nevük elé legalább a rendszerváltáskor, pl Eszterházy Mónika a "grófnő" címet vagy jelzőt? Különösen az oylanok mint ő, akiktől nem csak elvették->

[link]

Itt most nem a kommunizmust köpdösöm, nem tisztem meg nem is izgat. Csak érdekelne mit gondoltok erről. Miért ne lehetnének ma is grófok, bárók, grófnők bárónők, mint angliában vannak lordok, Sir-címmel rendelkezők, mint lovagok. Mit gondoltok? Káros lenne? Jó hogy így lett?

#gróf #cím #nemesség #báró #nemesi származás
2017. máj. 27. 17:18
1 2 3 4
 11/39 anonim ***** válasza:
59%
És mi értelme lett volna, ha visszaadják?
2017. máj. 27. 18:46
 12/39 A kérdező kommentje:

80% leírtam idézem magam:

"szerintem kicsit egy kulturális dolog. A kultúra része.

"

"mibe került volna ha kaptak volna ajánlatot anno azok akiktől egyébként elvették nem "leadták" hogy ha igényt tart rá, visszakapja, mint jelzőt, mint egy jegyet vagy valamit?"

"egyes országokban a briteknél pl, a Sir, lord jelzők az emberekhez, mert valamiért ezt adományozza nekik az államfő vagyis a királynő."

2017. máj. 27. 18:49
 13/39 anonim ***** válasza:
0%
Mert a fidesz ellopta.
2017. máj. 27. 19:00
 14/39 anonim ***** válasza:
49%

A születési előjogok eltörlése alapvető demokratikus elv szerintem. A nemesi címviselés joga is születési előjog.

Én inkább azt támogatnám, hogy a születési előjogokat a mainál következetesebben töröljük el. Ne legyen jogkülönbség ember és ember között az alapján, hogy hova (milyen családba, városba, országba) született.

2017. máj. 27. 19:23
 15/39 anonim ***** válasza:
33%
Mér ne legyen?
2017. máj. 27. 19:49
 16/39 anonim ***** válasza:
80%
#12:Hát, én ezt nem igazán érzem a kultúra részének és a 21. században, már idejétmúlt dolognak tartanám.
2017. máj. 27. 21:00
 17/39 A kérdező kommentje:
16: lehet ez is egy szempont, csak én nem érzem mindenben pozitívnak hogy divatja múlt.
2017. máj. 27. 21:07
 18/39 anonim ***** válasza:
95%
Persze, végülis alighanem van más olyan, hasonlóan divatja múlt dolog, amit meg én hiányolok, hiányolnék.
2017. máj. 27. 21:41
 19/39 anonim ***** válasza:

Gondolom nálunk is majd hasonlóan zajlana, először a címek aztán már a házak, földek stb.

[link]

2017. máj. 27. 22:33
 20/39 A kérdező kommentje:

"Gondolom nálunk is majd hasonlóan zajlana, először a címek aztán már a házak, földek st"

Hát lehet. De nem változtat a tényen hogy szerintem is igazságtalan hogy volt egy elit ami birtokolt nagy hányadát sokmindennek. De a magántulajdonuk volt. Elvenni tőlük egy dolog, de megoldani más.

Talán nagy gondot okozott a rendszerváltozáskor hogy nem lett ez megvitatva.

2017. máj. 27. 22:36
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!