Ha egy érettségit nem tudnak megszervezni az elfüstölő 3-as metró miatt, akkor egy olimpiát igen?
Taxival, tanár robogóján mentek ma érettségizni a gyerekek.
rtl: [link]
eduline: [link]
idézet innen:
"30 perc és érettségi, a metrók nem járnak. Nekem még egyszerű a dolgom, a nyugatitól kell sétálnom a dózsáig. Az utcán több öltönyös diák fejvesztve, könnyes szemmel rohangál tehetetlenségében."
9es, én pl annak idején ahhoz, hogy 8ra beérjek az iskolába, 05.30kor keltem. Logikusan ahhoz, hogy 7-re beérjek, 4.30kor kellett volna kelnem. AKkor meg már minek lefeküdni? Kipihenni magunkat vizsga előtt? Minek?:D
Egyébként ugyanezt az "időben kellett volna elindulni" szöveget mondta a MÁV szóvivő, amikor nemrégiben 90-120 perces késéseket meg járattörléseket produkáltak, és egy diák megjegyezte, hogy lekéste a saját államvizsgáját emiatt. Van ennek értelme? Azt ne mondd, hogy te mindenhol ott vagy egy órával korábban, hátha közbejön valami...
Egyébként metrótól függetlenül mi a fenének kezdik 8-kor a vizsgát? Miért nem lehet 9-kor vagy 10-kor? Valahogy a magyar közoktatásban ez a mánia, hogy a gyereket kínozni kell minden adandó alkalommal. Csak két példa: egyrészt ez a koránkelés erőltetése állandóan (később egyetemen nem kezdenek 8.30 előtt előadást, munkahelyen meg pláne inkább a 9, 10-es kezdés jellemző), másrészt az, hogy félmázsás zsákokat kell cipelniük a hátukon. És még lehetne sorolni.
A témához: tény, hogy időben el kell indulni, hagyni kell időt vészhelyzetekre is, de azért azt nem lehet elvárni senkitől, hogy már az éjszakát is a tanteremben töltse csakhogy biztosan ne késsen el. Kell lennie egy forgatókönyvnek, hogy mi a teendő akkor, ha a diák önhibáján kívűl nem tud pontosan megjelenni, és nyilván van is. Igazolást kell kérni és kész. Ez történik például egyetemi vizsgáról való hiányzás esetén, vagy egy állásinterjú esetén, vagy akármi. Rutin dolog. A baj az, hogy az érettségi körül mesterségesen gerjesztenek egy hisztériát (lásd első bekezdésem, ez is egy indokolatlan kínzás például), teljesen felstresszelik a diákokat, és ennek eredményeként van az, hogy hisztérikusan rohangálnak ilyen esetben az utcán az öltönyükben.
"Azért azzal ugye tisztában vagy, hogy van, aki akár fél órát vagy még többet utazik az iskolába?"
És ez kit érdekel?
8 órától van a vizsga, ennyi.
Vagy mit szeretnél?Aki messze lakik annak legyen 8 30-tól?
Ugyan úgy bele fog szarni és nem fog időben elindulni.
"Had ne induljon már reggel 6 órakor"
Nem kell elindulni, nyugodtan essen be 10 perccel előtte, de ha belefut egy balesetbe, viharba, akkor nem kell könnyes szemmel ajvékolni.
"ha nem muszáj."
Ez szubjektív. Szerintem még mindig érdemes hamarabb menni, mert ahogy mondtam, nem moziba mentek.
18 évesen ennyit nem lát előre, akkor sajnálom.
"A metró negyed nyolckor állt le, bőven időben voltak még a fiatalok"
Persze, főleg hogy 7 45-kor már bent kell ülni a kijelölt tanteremben, mert kezdődik a tájékoztatás, hogy pontban 8-kor lehessen indítani a vizsgát. Rohadtul nem volt időben, aki 7 15-kor még a metrón állt úgy, hogy azt se tudta melyik teremben lesz.
"Ha valaki önhibáján kívül nem ér (t) oda, van lehetősége pótolni."
Nyugodtan pótoljon, én inkább ott voltam időben és nem a könnyes szemem dörzsöltem.
#12 Egyetemen 2 előadásom is nyolckor kezdődik, tehát ez bukta.
Amúgy váló igaz, hogy időben el kell indulni, de sok esetben olyan mértékű problémák vannak, amelyekkel nem igazán lehet számolni.
Nekem is volt olyan, hogy az első egyetemi vizsgámra 2,5 órával korábban elindultam, de felsővezeték szakadás miatt a vonat félúton megállt, pótlóbusz ilyenkor nincs, tehát a Keleti helyett az Örsre kellett elbuszoznom, majd onnan metróval kellett mennem a keletibe, ami ugye a koccanás miatt már akkor is tögymörgött (azóta is), majd miután megérkztem a Keletihez a busz is késett 2 percet. (Az volt a szerencsém, hogy a prof többet késett mint én.)
Amúgy az érintett diákok még időben voltak, mivel félórával a vizsga előtt kell beérni. Erre lehet azt mondani, hogy mehettek volna korábban, de azt is, hogy a tömegközlekedés lehetne annyira megbízható, hogy ne keljen 2-3 órával korábban elindulni ha fontos alkalomra megyünk, mint az érettségi vagy egy egyetemi vizsga.
"Egyetemen 2 előadásom is nyolckor kezdődik, tehát ez bukta."
Felsőoktatásban is vannak ilyen szadizós hajlamúak, de a többség 8.30-kor kezdi az első előadást, vagy legkorábban 8.15-kor. 10-ből 9 prof az első órán megszavaztatja, hogy melyik legyen.
Eleve mi a francnak kell reggel 8kor írni az érettségit,amikor amúgy sincs tanítás?
Bőven elég lenne,ha 10-kor kezdődne.
Szerintem se indokolt a 8 órai kezdés, tehát nyugodtan kezdhetnének a vizsgázók inkább 10 órakor.
Kényelmesen be tudna jutni/el tudna készülni mindenki.
Az viszont reális elvárás, hogy ha nem is 3 óra hosszával hamarabb, de ne hajszál pontosan érkezzünk meg. Kicsit túlzásnak érzem azt az állítást, hogy a diákok még "bőven" időben voltak.
Pestiek, bele kellett volna kalkulálni, hogy elég egy csatlakozást lekésni, mert van egy hőbörgő részeg, bliccelő vagy az esetnél maradva egy műszaki meghibásodás és már is 10-15 perc időt elveszítettek, ami így már szűkössé teszi a bejutást.
Nálunk anno negyedkor már ment a névsorolvasás, aki pedig nem volt jelen, már hívta is az, akinek meg volt a telefonszáma.
Mellesleg a tanárok is jó néven veszik, ha időben érkezünk.
Reméljük legközelebb figyelmesebbek lesznek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!