Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Más országokban miért ilyen...

Más országokban miért ilyen könnyű sokat termelni? Itt miért olyan nehéz?

Figyelt kérdés

Sokan írják itt, ami szerintem is igaz, hogy a fizetésed az nagyjából annyi amennyi hasznot te magad megtermelsz a munkáddal. Ez persze nem mindig igaz, mert ismerek olyan közalkalmazottakat akiknek a munkája annyit sem ér mint egy utcaseprőé, egészen egyszerűen azért mert nem csinál semmit, tehát vannak akik kihasználják a rendszert és a helyzetüket, de úgy általánosságban igaz és gazdasági törvényszerűség is, hogy amennyit termelsz a munkáddal annyi pénzt is kapsz ellenszolgáltatásként.

A kérdésem az, hogy én ugye fiatalként azt látom, hogy rohadt nehéz ebben az országban megteremteni annyi pénzt, amiből már emberi módon lehet élni, nem a szüleidnél vagy 5-en nyomorogva egy 2 szobás panel albérletbe. Én szerintem egy nettó 200 000 forintos fizetés az kell egy alap szintű megélhetéshez, amiben nincs sok luxus. Viszont még ennyi pénzt is nagyon nehéz "kitermelni" ebben az országban. Akkor miért van az, hogy más országokban 400 000 forint a minimálbér amit a legutolsó segédmunkás is simán ki tud termelni, még érettségi sem kell hozzá. Máshol miért ilyen könnyű kitermelni ekkora fizetéseket? Miért csak itt ilyen nehéz tőkét termelni?

2017. máj. 7. 15:41
1 2
 11/16 A kérdező kommentje:

Biztos azért, mert francia tulajdonú a gyár, és az előállított termék értékesítése is Franciaországban történik, tehát a francia melósnak ennyivel több jut a haszonból is.

Jó, nincs mit szépíteni, tényleg egy tőke nélküli szegény ország vagyunk. Nekem is ki kell majd menni külföldre, mert egyre cikibbnek érzem, hogy még mindig a szüleimmel lakok, mert itt kényelmes életterem van, a nyomort meg nem bírom, hogy szobatárssal meg idegenekkel kelljen együtt élnem.

Kezdek rájönni, hogy normális, jól szituált, felnőtt életem csak egy normális országban lehet.

2017. máj. 7. 17:25
 12/16 anonim ***** válasza:

"Jó, nincs mit szépíteni, tényleg egy tőke nélküli szegény ország vagyunk. "

Én inkább az innovációt hiányolom.

2017. máj. 7. 17:27
 13/16 anonim ***** válasza:
Azt szokták mondani, hogy inkább a "hozzáadott érték" kevés nálunk. Többnyire bérmunkát végzünk, világos,hogy a haszon nem.a miénk. Nem nagyon vannak olyan magyar márkák, amiket világszerte ismernek, vásárolnak.
2017. máj. 7. 17:55
 14/16 anonim ***** válasza:
Szerintem nagyon leegyszerűsíted azzal, hogy "könnyű termelni". Én úgy gondolom ennél összetettebb a dolog.
2017. máj. 7. 18:06
 15/16 anonim ***** válasza:

Helyesbítenék talán vannak olyan munkahelyek is ahol hasonlóan jól termelünk mint a nyugatiak csak sajnos ha a főnöknek esélye van több profitra azzal, hogy te feléért is elvállalod azt a munkát mint a francia akkor nem fogja neked ugyanazt a bért adni, mert ha nem tetszik talál mást a helyedre.

De az, hogy minden 5. cég ilyen nem elég mert ha nálunk is megemelnék mondjuk 8 euróra a minimálbért akkor egy csomó cég elmenne és hajadra kenhetnéd azt, hogy te annyit keresel mint egy francia ha 3-4 családtagodat neked kéne eltartani, mert az ő munkahelyük megszűnt.

Ez a kimegyek külföldre meg már kezd unalmas lenni, ha van lehetőséged a családoddal élni akkor mi tart vissza, hogy havonta félrerakj 50-60 ezret lakástakarékba? Én múltkor hidaltam le amikor egy 30 éves matektanár épp azt ecsetelte, hogy szedett össze 10 millát egyszerűen azzal, hogy tudatosan él és már 20 éves korában is tudta, hogy nem akar örökre a szüleivel élni.

2017. máj. 7. 18:36
 16/16 anonim ***** válasza:
Hiába is próbáljátok belemagyarázni a termelékenységet. Ugyanazt gyártjuk itthon mint a francia v. japán gyárban ugyanarra a piacra. Ide öszpontosítják a legmodernebb technológiát . Kutató fejlesztő központja a cégnek itt van. A másik két gyár öszesen nincs akkora mint ez a magyar. Itt 4 gyár van egymás mellett. Egyszerűen nem akarnak annyit fizetni munkabért. Ez egyértelmű. Csak azt nem értem miért érzi jól azért magát valaki hogy csakazértis azt fújja hogy nem vagyunk termelékenyek. Súlyos kissebbségi komplexusra vall.
2017. máj. 7. 20:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!