Te miért nem költöztél még el Magyarországról?
Mi tart itt? Ami Radnótit.
Radnóti Miklós:
Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent,
nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt
kis ország, messzeringó gyerekkorom világa.
Belőle nőttem én, mint fatörzsből gyönge ága
s remélem, testem is majd e földbe süpped el.
Itthon vagyok. S ha néha lábamhoz térdepel
egy-egy bokor, nevét is, virágát is tudom,
tudom, hogy merre mennek, kik mennek az uton,
s tudom, hogy mit jelenthet egy nyári alkonyon
a házfalakról csorgó, vöröslő fájdalom.
Ki gépen száll fölébe, annak térkép e táj,
s nem tudja, hol lakott itt Vörösmarty Mihály,
annak mit rejt e térkép? gyárat s vad laktanyát,
de nékem szöcskét, ökröt, tornyot, szelíd tanyát,
az gyárat lát a látcsőn és szántóföldeket,
míg én a dolgozót is, ki dolgáért remeg,
erdőt, füttyös gyümölcsöst, szöllőt és sírokat,
a sírok közt anyókát, ki halkan sírogat,
s mi föntről pusztitandó vasút, vagy gyárüzem,
az bakterház s a bakter előtte áll s üzen,
piros zászló kezében, körötte sok gyerek,
s a gyárak udvarában komondor hempereg;
és ott a park, a régi szerelmek lábnyoma,
a csókok íze számban hol méz, hol áfonya,
s az iskolába menvén, a járda peremén,
hogy ne feleljek aznap, egy kőre léptem én,
ím itt e kő, de föntről e kő se látható,
nincs műszer, mellyel mindez jól megmutatható.
Hisz bűnösök vagyunk mi, akár a többi nép,
s tudjuk miben vétkeztünk, mikor, hol és mikép,
de élnek dolgozók itt, költők is bűntelen,
és csecsszopók, akikben megnő az értelem,
világít bennük, őrzik, sötét pincékbe bújva,
míg jelt nem ír hazánkra újból a béke ujja,
s fojtott szavunkra majdan friss szóval ők felelnek.
Nagy szárnyadat borítsd ránk virrasztó éji felleg.
2012-2016 között külföldön laktam, most úgy hozta az élet hazaköltözzek. Maradok amíg tudok, de azt sem zárom ki, hogy még megyek külföldre a későbbiekben.
Nem egy fa vagy növény vagyok, akinek ugyanott kell leélnie az egész életét.
"kárpótol titeket az alacsonyabb bérekért"
Alacsonyabbak ugyan a bérek, mint nyugaton, de én bőven az átlag fölött keresek, szépen megélek belőle, egyelőre nincs okom panaszkodni.
"rossz egészségügyért"
Lehet, hogy csak szerencsém van, de semmi bajom nem volt eddig az egészségüggyel. Asszony nemrég szült, teljesen korrektek voltak a körülmények (nem magán szülészeten voltunk!).
"munkakörülményekért"
Távmunkában dolgozom egy korrekt cégnek, korrekt főnökökkel, szuper fizetésért. Mindezt úgy, hogy nem angolul kell karattyolnom a saját hazámban napi 24 órában. Sajnálom, de ennél ideálisabb körülményeket nem tudok elképzelni.
"politikai helyzetért"
Nem zavar a politikai helyzet. Nem zavar a CEU szekálás, a Sorosozás. Egyszerűen nem érdekel. És szerintem a demokrácia is köszöni szépen, jól van. Azok sírnak a demokráciáért, akik egy népszavazásnál arra buzdították az embereket, hogy ne menjünk el szavazni. Utólag meg azon fröcsögnek, hogy nincs Orbánnak semmi jogalapja a kvóta visszautasítására. Ez "kicsit" álságos. De nyilván nektek belefér! Inkább akkor aggódnék, ha Magyarország egy átjáróház lenne (igen, a letelepedési államkötvény is zavar!). Márpedig azok, akik most a "politikai helyzet" miatt sírnak, azt szeretnék, hogy átjáróház legyünk. De ez csak egy csepp a pohárban. Szóval inkább hagyjuk a politikai helyzetet, lehetne sokkal rosszabb is.
"És a hazaszeretet kárpótol titeket-... ..."
Az életem élem (nincs vagyonom), naponta küzdök a munkámmal, hogy jó legyen, művészetekkel foglalkozom, azokkal, ami érdekel, amiket/akiket szeretek, de az egészre nem jó a "kárpótlás" kifejezés, mert az élete lényege nem üzleti élet. Ha valahogy egy titokzatos jótündér most itt tökéletesen rendbe tenné az egészségügyet, politikát, és sok zsák pénzt adna, örülnék neki - de én nem lennék más, nem lennék boldogabb, nem is tennék máshogy.
Talán ezzel jobban megvilágítható, amire gondolok:
Honvágyam van, ha külföldön vagyok. A honvágy szó érdekes a németben: Heimweh otthon(utáni)fájdalom, szomorúság vagy az angol homesickness, vagy nostalgia - amely eredete a görög nosztosz algosz - hosszan tartó fájdalomból lett.
Ezeknek semmi köze a politikához, a pénzhez, az egészségügyhöz. Ontológiailag más szinten van.
#8 Örülök, hogy te ilyen jól érzed magad itt és bejött az élet neked, de kicsit olyan mintha burokban élnél. Nem zavar az sem, hogy az ország keleti fele teljes mértékben lakhatatlan és az egész Unió legszegényebb régiói között van, hogy a roma népesség aránya rohamosan nő, és nagy részük nem hajlandó dolgozni? Hogy a népesség csökkenése és a nyugdíjasok számának emelkedése miatt a most született gyerekednek nem lesz ki előteremtse majd a nyugdíját? Hogy gyakorlatilag minden statisztikai mutatóban utolsók vagyunk, és a komplett politika hazugságokra és demagógiára épül?
Jó, hogy te szépen megélsz itt, de vedd le a szemellenzőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!