Miért énekelték el a Székely Himnuszt a mai alakuló ülés végén?
A kettős állampolgárságot pár nap múlva megszavazzák, akkor meg miért ne lehetne helye a parlamentben a "Székely himnusz"-nak?!
Felvidéki himnuszról meg nem hallottam. Lehet, hogy van, de mivel Erdélyben él a legtöbb elszakított magyar, ezért ez a dal a többi határontúli magyart is jelképezi.
Ki tudja merre, merre visz a végzet
Göröngyös úton, sötét éjjelen.
Vezesd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.
Maroknyi székely porlik, mint a szikla
Népek harcának zajló tengerén.
Fejünk az ár, jaj, százszor elborítja,
Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!
Na a gyengébbek/tudatlanok kedvéért...
A szocik,libsik azért nem énekelték,mert gőzük nincs róla,nekem még annó a történelemtanár tanította meg.
Most már szégyenlem magam,mert tudom,hogy tiltakozásképpen énekeltete el teli torokból az osztállyal minden töriórán...mi meg kinevettük...
"Nem vagyok magyarellenes, csak éppen ha magyaroknak tartják magukat, akkor ne legyen székely a nevük."
LOL b@zdmeg te idióta. A palócoknak, a bunyevácoknak, a csángóknak meg a többi magyar népnek se legyen az a neve, ami?
Egyébként a jobbikosok kezdték énekelni, berögződés :D Az lmp-sek szerintem nem ismerik a szövegét.
Az a probléma az ütődötteknél, hogy nem ismerik a magyarságban betöltött székely népnek a miben létét. Nos ők voltak a Keleti-Kárpátokban a határőreink. A székelyek beszélik a legtisztábban a magyar nyelvet. Egyes történészek szerint azért nevezte el IV. Béla azon részein élő határőröket székelyeknek merte a hegyeiben elszigetelten, de megvédték magukat és Székelyföldet a tatároktól. Ezek után pedig szerintem kutya kötelességünk, hogy ha keletről jövő támadásokat felfogó nemzettestvéreink.
Viszont tény, hogy a magyarságon belül más nyelvjárások( pl. palócok, őrvidéki) is vannak. Ugyan ilyen nyelvjárása székely is. Létezik egyébként a Palóc himnusz is.
Csak a Székely himnusz vált azon szokássá, mint ami a Szózat, hogy a rendezvények előtt eléneklik.
Íme a székely himnusz:
Ki tudja merre, merre visz a végzet
Göröngyös úton, sötét éjjelen.
Segítsd még egyszer győzelemre néped,
Csaba királyfi csillagösvényen.
Maroknyi székely porlik, mint a szikla
Népek harcától zajló tengeren.
Fejünk az ár ezerszer elborítja,
Ne hagyd el Erdélyt, Erdélyt, Istenem!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!