Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért tüntetnek az emberek...

Miért tüntetnek az emberek egy fiktív dolog miatt, és miért írja minden újság, hogy be akarják záratni a CEU-t, meg tényként állítják, hogy a törvénnyel ellehetetlenítenék?

Figyelt kérdés
Valaki idézné a szóban forgó törvénytervezetet? Én úgy tudom nem következik belőle, hogy bezárbák. Sőt ki is jelentették, hogy nem akarják. Sőt ésszerűtlen is lenne nyilvánvalóan, csupán tematizálni akarnak. És egyébként a világban máshol nem ördögtől való a kormányközi megállapodás.

2017. ápr. 3. 08:17
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
Konkrétan olyan kritériumokat támaszt a törvényjavaslat, jövő Januári határidővel, aminek az intézmény fizikailag nem tud megfelelni. Mivel ez az egyetlen intézmény, amit érint (kifejezetten a CEU-ra szabdták), teljesen jogosan van kiakadva mindenki, hiszen politikai okból, célzottan akarják ellehetetleníteni a régió legjobb egyetemét. Minden Fidesz döntés mögött vagy pitiáner szemétkedés, vagy dilettantizmus, vagy lopás iránti vágy húzódik meg. Hogy itt épp melyik a domináns, az az egyetlen kérdés...
2017. ápr. 4. 09:34
 12/22 A kérdező kommentje:
De ha nem lesz kormányközi megállapodás, akkor is működhet a CEU, csak legfeljebb vagy csak magyar vagy csak amerikai diplomát ad. Hogy eddig mindkettőt adott, az csak egy kis adminisztratív könnyebséget jelentett az oktatóknak és diákoknak.
2017. ápr. 4. 13:53
 13/22 A kérdező kommentje:
Nem jól gondoldom? Valaki válaszolna?
2017. ápr. 5. 11:14
 14/22 anonim válasza:
Én az igazat megvallva, csak azt nem értem, hogy mire fel van ez a nagy felháborodás? Adott egy egyetem, amely nem tartotta be az akadálymentes működéséhez szükséges előírásokat: ha amerikai és magyar diplomát is kiakar állítani, az USA-ban is léteznie kell egy tudományos munkát folytató intézménynek. Ilyen intézmény nem létezik, a CEU csak névleg, papíron szerepel, ennél fogva azt gondolom, teljesen jogos, ha a kormány azt mondja: a Közép-európai Egyetem csak magyar diplomát állíthat ki, amerikait nem.
2017. ápr. 10. 20:22
 15/22 A kérdező kommentje:
ezt igazából amerikának kéne forszíroznia, nem? csak úgy nem örülnénk mi sem feltétlenül, ha akárki akárhol más országban magyar diplomát adna ki, ahhoz egy megállapodás kéne, nem?
2017. ápr. 10. 21:25
 16/22 anonim ***** válasza:
#14 EDDIG minden követelménynek megfelelt az egyetem mindkét országban. MOST hoztak egy ilyen mondvacsinált szabályt, hogy amerikában is rendelkeznie kell egyetemmel, ami EGYEDÜL a CEU-t érinti, és fizikailag képtelen megfelelni neki, tehát be kell zárnia. Kérdező: a CEU NEM ad két diplomát, egy diplomát ad, ami akkreditálva van az USA-ban, és néhány esetben (kb. a diplomák fele-harmada) Magyarországon is.
2017. ápr. 11. 08:33
 17/22 A kérdező kommentje:

"MOST hoztak egy ilyen mondvacsinált szabályt"

Én tudom, hogy eddig nem volt ilyen szabály, de ettől még bepótolható és logikusnak tűnik. Attól, hogy eddig valamivel nem foglalkoztak, nem jelenti azt, hogy jó. Miféle érvelés ez? És bár nehézséget jelent, de nem mondvacsinált, szerintem teljesen ésszerű, hogyha valahol a világban pl. magyar diplomát adnának valahol, akkor ahhoz nekünk hozzá kéne járulnunk, hasonlóan itt igazából az ameriakiaknak kellett volna szerintem ezt korábban rendezni, de attól függetlenül, hogy ki kezdeményezi, a vége mindenképpen egy megállapodás kéne legyen. Lehet hogy ez adminisztratív nehézség, és jelenleg a CEU senkit nem zavar, de attól még ez a keretrendszer teremti meg, hogy ne leegyen akármi vissazélés semeliyk oldalról. Nem ördögtől való dolog ez.

2017. ápr. 11. 09:12
 18/22 A kérdező kommentje:

"és fizikailag képtelen megfelelni neki, tehát be kell zárnia"

nem kell bezérnia, csak meg kell egyezni, de ha még ez nem is menne, akkor is legfeljebb csak egy diplomát ad, attól még működhet

2017. ápr. 11. 09:13
 19/22 anonim ***** válasza:

Az utólagos, visszamenőleges törvénykezést még a legsötétebb diktatúrák sem szoktak meglépni. Ha tényleg ez zavarta az államot, akkor le kell ülni tárgyalni, és kitalálni hogyan működhetne a történet zavartalanul. Nem pedig statáriumszerű törvénykezéssel olyan szabályokat alkotni, szinte azonnali határidővel, aminek lehetetlen megfelelni. Az amerikai kormány nem jogosult egyetemekről tárgyalni, ott ez tagállami hatáskör, tehát ez önmagában teljesithetetlen. Kialakitani egy campust New Yorkban fél év alatt, ami szintén kritérium, szintén nevetséges, és értelmetlen. Egyik sem ad hozzá a magyar oktatás színvonalához, sőt, ha ellehetetleníti az ország legmagasabban jegyzett egyetemét, ami emiatt Bécsbe költözik, az elképesztően destruktív. Ha lett volna kampusza az USA-ban, akkor az lenne a nemzetbiztonsági érdek, hogy csak olyan egyetem működhet nálunk aminek nincs Európán kívül kampusza, a nemzeti szuverenitás kedvéért. Van rajta sapka, vagy nincs, az tökmindegy, mert ez egy boszorkányüldözés, és ez teljesen nyilvánvaló mindenki számára.

2017. ápr. 11. 10:57
 20/22 anonim válasza:
2017. ápr. 11. 17:12
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!