Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Komolyan vannak még olyanok...

Komolyan vannak még olyanok akik azt hiszik, hogy az érettségi egy nagy dolog és azzal munkát is kapni?

Figyelt kérdés
Többször is olvastam itt GYK-n (különböző kategóriákban), hogy "hát neki van érettségije" és akkor milyen munkát találhatna. Most komolyan van aki azt hiszi, hogy az érettségi egy nagy dolog? Még a rendszerváltás előtt csak-csak "jelentett" valamit, de ma már az emberek nagy részének van, mert nem egy nagy kunszt lerakni.
2017. márc. 18. 09:36
1 2 3
 1/21 Kukucsjanos ***** válasza:
82%

Nem tudom ki gondolja, hogy nagy dolog. Már érettségiző koromban is azt gondoltam, hogy egy vicc és ehhez képest ezzel riogattak a hülye tanárok általános iskolától kezdve, mintha kb. a kivégzésem közeledne.

Egyedül a matek ami esetleg problémásabb lehet, de egyébként ilyeneket megtanulni, hogy mikor született Petőfi nem nagy kunszt.

2017. márc. 18. 09:39
 2/21 A kérdező kommentje:

"Egyedül a matek ami esetleg problémásabb lehet"

Azért tegyük hozzá, hogy az direkt úgy van felépítve, hogy a kettes egy elérhető cél legyen annak aki nem reménytelen.

2017. márc. 18. 09:41
 3/21 anonim ***** válasza:
43%
Vannak még akiknek nagy dolog, pl. ott van sulc martin is.
2017. márc. 18. 10:00
 4/21 anonim ***** válasza:
97%

Hát a leírásod alapján pont ezt mondják ők is, nem tudom hol a probléma?

Egyébként a baj forrása a rendszer. Aki a 30-as 40-es években született, 8 általánossal, és egy szakmával végigélte az életét (nem csak a KMK miatt).

A 60-as 70-es évek környékén születettek viszont szarban vannak ilyen téren. Még akkoriban sem volt kényszer sem az érettségi, sem a diploma, se még a szakma sem teljesen (ez viszont már java részben a KMK miatt). Na, ők elvégezték a "szükséges" nyolc általánost, esetleg egy szakmát. Bejöttek a 90-es 2000-res évek, az érettségi mindenhol alapkövetelmény lett. De ők már 35-40 év felettiek, családfenntartók. Dolgozni kell, újra visszarázódni iskolapadba nem egyszerű. Sokan így is elmentek esti iskolába, letették az érettségit, mert kellett.

De most itt vagyunk 2017-ben. 40-50 éves emberekről beszélünk. Egyetemre nem veszik fel, az esti érettségi azért nem arról híres, hogy kiemelkedően tanítanának ott. Plusz ki sem maradhat munkából. Szakmai képzések drágák, minimálbérből nem futja (2 OKJ csak 26 év alatt van ingyen!).

Mit tudnának tenni? Ők is tudják nagyon jól, hogy értéktelenek a munkaerőpiacon, de ezért nem adnak kenyeret a boltban.

2017. márc. 18. 10:05
 5/21 anonim ***** válasza:
46%

Amúgy, tényleg. Általánostól azt hallgatja a gyerek, hogy mennyire komoly, meg mennyire nehéz. Én azt gondolom, hogy aki egy fokkal okosabb, mint egy krumpli, annak simán meg van.

3-as, nem akarom védeni Schultzot, de többet ért el így a tag, mint te valaha is fogsz. Előbb a saját politikusaink között kell körül nézegetni.

2017. márc. 18. 10:06
 6/21 anonim ***** válasza:
69%
Mi az hogy! Még az se nagyon kell hozzá! Martin Schulznak még az se kellett hozzá, hogy az Európai Parlament elnöke legyen. De ha itthon maradunk, akkor Kunce Gábornak csak érettségije van, mégis belügyminiszter lehetett.
2017. márc. 18. 10:21
 7/21 anonim ***** válasza:
100%

Van itt némi félreértés szerintem, ezért előbb nézzétek az adatokat, mielőtt ítélkeztek :)

A lakosság 77%-a végezte el a 8. általánost.

A lakosság 59%-ának van középfokú végzettsége (és csak 40%-nak érettségije).

A lakosság 15%-ának van felsőfokú végzettsége.

Valóban messze nem olyan nagy dolog egy érettségi manapság, mint száz évvel ezelőtt, nem is ad szakképzettséget egy gimnáziumi, de ahogy az adatokból látszik, nem is jellemző a megléte.

Innentől kezdve pedig egy munkáltató sokkal szívesebben fog alkalmazni egy érettségizettet egy vélhetően félanalfabétánál.

2017. márc. 18. 10:48
 8/21 A kérdező kommentje:

Azt azért tegyük hozzá, hogy (mint korábban más is írta), hogy a fiatalok azok akik már azért rendeznek érettségivel. Az idősebb korosztály meg szépen húzza le az arányt.

Mint azt ez is mutatja:

[link]

És azóta eltelt 7 év.

2017. márc. 18. 11:08
 9/21 anonim ***** válasza:

Az érettségi fontos, de egyetlen jelentősége, hogy feltétele az egyetemnek.

A régi érettségi helyébe az alapdiploma lépett. Ma azt tekintik alapszinten írástudónak, akinek van valamilyen (bármilyen) diplomája.

2017. márc. 18. 12:29
 10/21 anonim ***** válasza:
62%

Nekem csak, 8 általánosom van. Mégis vittem valamire az életben.

Saját (mára már hitelmentes) családi ház.

Teherautó.(előtte soförként dolgoztam)

17 éves de megkimélt autó

2 nagymotor

1 robogó

2017. márc. 18. 12:44
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!