Szerintetek nem nevetséges a szakgimnazisták kifakadása?
Aki nem tudná miről van szó:
"December 29-ig azt sem tudták, mit fognak tőlük számonkérni az érettségin, ezért tíz végzős szakgimnazista januárban nyílt levelet írt a kormánynak" ... "
Szerintem szánalmas ez a nyafogás. Az írásbeli érettségik májusban vannak, ők meg december végén tudták meg miből kell felkészülni. Fél év alatt nem lehet felkészülni az érettségire? Nem értem.. Én négy éve érettségiztem, 2 hónapig tanultam rá, az utolsó két hétben már fokozott erőfeszítéssel, nagyon jó eredménnyel sikerült abszolválni. Persze nálam vannak sokkal jobb és gyengébb képességű emberek is, nem vagyunk egyformák, van akinek több idő kell a felkészülésre. Nade fél év nem elég?
Vannak problémák a magyar oktatási rendszerrel, sokat lehetne erről beszélgetni, de ezt nem tartom olyan vérlázítónak.
Ti mit gondoltok? Jogosan akadtak ki a gimnazisták?
Ha pár hónap alatt fel lehet készülni az érettségire, mi a fsznak járnak 12 évig iskolába? Persze, ez így sarkítás, de akkor 6 év is elég lenne..
A probléma az, hogy nem azért jár be a diák egy tanévben kb 160 napot az iskolába, hogy az utolsó 60ban tanulja meg, amit meg kell.
Ráadásul azt az anyagot le is kell adni. Az egy dolog, hogy neked megvolt egy éve az anyag, csak lusta voltál és az utolsó hónapban vetted elő, de ha az utolsó hónapban lát neki a tanár, hogy leadja, akkor szarban lettél volna.
Ne gyökérkedj, tudod jól, hogy mi a probléma, csak szeretsz szájalni..
Azért ezek az észlények, akik itt osztják az észt, hogy mennyivel nehezebb az egyetem, álljatok már meg komáim egy pár szóra!
Érettségit ingyen CSAK EGYSZER tehetsz, nincs egy vizsgaidőszakban három vizsgaalkalom, nem lehet háromszor fölvenni ingyen a kurzusokat, aki elrontja az érettségijét, annak legközelebb csak fél év múlva van lehetősége javítani, és akkor is csak ha fizet érte. Ezért mókás kicsit olvasni, hogy ilyen nehéz az egyetem meg olyan nehéz az egyetem, higgyétek el, nem az! Nincs meg a tárgyad, egye fene felveszed vizsgakurzusba keresztféléven, akkor se lesz meg, felveszed újra mikor meghirdetik. De ha nem sikerült az érettségi, hát így jártál haver! Majd legközelebb zsozsóért.
Higgyétek el, hogy tök nyugodt lenne mindenki, ha az érettségi időszakba háromszor mehetne mondjuk írásbelizni.
te most vagy nem voltál soha felsőoktatásban, vagy nagyon máshogy mentek nálatok a dolgok..
Alapból, hogy bejuss vizsgára 1-2 sikeres ZH, az első vizsga ingyenes, általában a javító is (bár ki tudja, hogy írják ki, lehet másnap van a javító, előfordult már..), utána perkálsz. Ha bukod egy félévben a tantárgyat, lehet, hogy cska egy év mulva futhatsz neki mégegyszer, közbe a ráépülőkkel meg szívsz.. Közbe persze lesz másik 5 tantárgyad amit tanulgathatsz.
Ellenben ha valakinek minimális agya is van, érettségin egy hármast összehoz pár hét tanulással a legtöbb tantárgyból. Ha meg esetleg ez kell a továbbtanulásához, természetes, hogy komolyabb energiát fektet bele.
Egyetemen végig 2-3as voltam átlag tanulási idővel, az érettségim meg ötös lett két hét tanulással (kivétel magyar).
Ne kezdjük már ezt az egyetemistának lenni milyen nehéz kezdetű süket dumát! Aki járt felsőoktatási intézményben az pontosan tudja, hogy nem az! Mindenki szeret nyavalyogni vizsgaidőszakban, amiért nem tanult meg nem járt be egy előadásra sem, aztán meglátja a ppt-ket és sikongat, hogy milyen nehéz, bezzeg az érettségi milyen könnyű, persze mert arra kénytelen voltál négy évig készülni...
Meg el lehet csúszni a ráépülőkön, hogy oda ne rohanjak, tényleg, és??? Akkor nem három év alatt lesz meg a Bsc diploma hanem négy, szörnyű.
Meg ZH-kat kell írni? Hát olyanokat tudsz mondani, ha nem írtam életembe vagy 150 demo vizsgát meg Zh-t, akkor egyet se, na és?? Gimnáziumba meg van témazáró, ugyanaz a kettő funkciója.
Még valami, egyetemen előadásról a legtöbb karon annyit hiányzol, amennyit akarsz, míg középiskolában reggel nyolctól fél háromig adjad neki volt, és utána még írjál leckét, tanulj másnapra meg készülj érettségire, és ezek után próbálj meg pihenni.
Azt gondolom,hogy fogalmad sincs az egészről.
Az érettségit az új tanterv alapján fogják írni,míg a régi tanterv alapján tanultak,ami azt jelenti,hogy tök más a kettő.
Ráadásul hogy ne legyen botrány át kell írni visszamenőleg az adatokat,hogy stimmeljen(nem viccelek,egy középiskolai tanár ismerősöm mondta,hogy felülről ki lett adva az utasítás)
Az meg külön nevetséges,hogy a gyerek decemberbe tudja meg,hogy miből érettségizik,mert beleszámít a pontba.
Mi van azokkal,akik nem szakirányúan akarnak továbbtanulni,csak azért járnak a suliba,mert pl az van közelebb hozzájuk vagy ott szimpatikusabb a közösség?
Készüljön a felvételire és érettségizzen 6 tantárgyból,ráadásul úgy,hogy az egyikre úgy pazarolja az idejét,hogy nincs érzéke hozzá,nem is akarja használni,de ha elcseszi,akkor lehet,hogy oda nem veszik fel,ahova menni akar a pontok miatt?
Egyáltalán milyen alapon dönt arról az állam,hogy ki mit tanuljon és miből érettségizhet?
Most nincs időm részletesebben hozzászólni, de akik az egyetemi anyaggal érvelnek, azok logikája szerint pl.: maguk az egyetemisták is hülyék, elvégre létezik doktorátus is?
Vagy Mo. majd minden mérnöke tehetségtelen, mert a NASA-ban nehezebb a munka?
Vagy az én lakásom gatyi, mert Budán hatszor akkorák és modernebbek vannak?
Épp ez a baj az állammal is...könnyebb kifogásokat keresni, hogy miért a te hibát és bajod az ami, ahelyett, hogy a megoldást firtatnánk, netán beismernénk a tévedést.
Szerintem nem az ő kifakadásuk nevetséges, hanem a te lekezelésed szomorú. Ugye tudod, hogy mi az az ágazati szakmai tárgy? Ugye tudod, hogy számos tantárgyból van összegyúrva, és nem hasonlít sem a gimnáziumi, sem a korábbi szakközépiskolai érettségi tárgyakra, és nincs előzménye az érettségi rendszerben? Egy csaknem 170 éves rendszerbe hoz be egy teljesen új elemet. Ugye tudod, hogy most először kötelező, és még a felkészítő tanároknak is csak sejtésül van, milyen lesz? Vettük a hencegésedet, hogy te milyen visszakézből felkészüléssel értél el kiváló eredményt, de hidd el, hogy vannak sokan, akiknek valóban nem elég az a nem egész fél év*, és vannak, akik másképp szeretnek felkészülni, és nem vigasztalja őket, hogy a te stílusodnak ez megfelelne, mert ők nem te? Ugye tudod, hogy az érettségivel szemben az az alapkövetelmény, hogy két évvel előtte minden követelménye és szabálya ismert legyen? Ugye tudod, hogy pl. informatikából még most is azon erőlködnek a tanárok és rendszergazdák, hogy milyen szoftverrel bonyolítják le az érettségit, hogyan szerzik be és hogyan teszik működőképessé, és hogy ez a szoftver sok diáknak új lesz, noha jogszabály szerint az előző tanév végéig ki kellett hirdetni minden használt szoftvert?
*Kicsit számolgassunk. December közepén kijön valami új követelmény/mintafeladat, a felkészítő tanár éjszaka meg hétvégén, egyéb munkái végeztével nekilát elemezni, megpróbálja kitalálni, hogy ennek alapján mire készítse fel a diákokat, hopp, hát nem nyakunkon a karácsonyi szünet? Mi is a tanítás hatékonysága decemberben? Januárban gyorsan nekilátnak, de hamar itt a félévi jegylezárási kampány, az minden iskolában nagyhalál, ha az adott szaktanár úgy intézte, hogy legyen ideje, akkor sem tudja használni a diákokat, mert nyolc másik tárgyból orrba-szájba írnak és felelnek. Nagyjából január utolsó hete, mire érdemi munkához lehet kezdeni -- akkor, amikor normálisan már nem lehet semmi új, csak a rendszerező összefoglalás. És április 30-án vége a tanévnek. Az utolsó hetet ott se számolt, tehát lényegében nettó 3 hónap az a fél év.
És még valami:
"Ti mit gondoltok? Jogosan akadtak ki a gimnazisták?"
Ez a kérdésed arra utal, hogy egyáltalán nem vagy képben, és még azt sem tudod, hogy ezek nem gimnazisták. A szakgimnáziumban a szak a fosztóképző, a tavalyi tanévig szakközépiskolának nevezett iskolatípust nevezte át a kormány egy rossz mozdulattal szakgimnáziumnak, de ettől még semmi köze a gimnáziumhoz. Vannak jó iskolák jó tanulókkal, akik érdeklődésből választották a szakközepet a gimi helyett, de bizony sokan vannak itt olyanok, akik azért mentek szakközépbe, mert nem voltak elég jók a gimihez, és nekik is érettségizniük kell, és nekik is jár a lehetőség, és lehet, hogy nem tudnak az utolsó két hétben felkészülni. (Előző)
19: Tisztában vagyok vele hogy szakgimnáziumról(szakközép) van szó, többször is leírtam a kérdés kifejtésében. A végén nem írtam le huszadjára, rövidítettem, gondoltam nem akad fenn ezen senki..
Saját magamat egyáltalán nem azért hoztam fel példának hogy felüljek a magas lóra. Nem vagyok kiugróan jó képességű, vannak nálam sokkal jobb és gyengépp képességűek is. Azt viszont továbbra is tartom hogy fél év alatt fel lehet készülni egy érettségire, bármilyenre. De ha valaki nagyon lelkiismeretes és már ősszel készülni akar akkor neki tud ülni a tananyagnak. Értem én hogy változtattak az érettségi követelményeken és nem teljesen világos hogy mit kérnek számon, de gondolom nem arról van szó x évnyi tanult anyag megy a szemétbe és teljesen mást kérnének számon.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!