Szeged hogyhogy még Budapestnél is balosabb város?
Hagyományosan Budapestet tartják a baloldal legfőbb bázisának, ami részben be is bizonyosodott a 2014-es országgyűlési választáson, hiszen az országos trenddel szemben az MSZP-féle lista majdnem beérte a Fideszét:
338 431 ember szavazott a baloldalra, míg 354 408-an a Fideszre.
Összeszámolgattam a szavazóköri eredményeket Szegeden (tehát csak magát a várost vettem figyelembe, a környező településeket, melyekkel a választókerületet alkotja, nem) és az a helyzet, hogy a Csongrád megyei székhelyen nemhogy beérte a baloldal a Fideszt, de le is győzte!
30 151-en szavaztak az MSZP-listára,
29 498-an a Fideszére, ergo a baloldalnak sikerült Szegeden az, ami Budapesten nem.
Sok olyan véleményt olvastam, hogy Szegeden csak azért szerepel jól az MSZP, mert Botka népszerűsége húzza magával a pártot, de az országgyűlési választás listás szavazatai is azt mutatják, hogy valamiért arrafelé különösen népszerű a balos formáció.
Milyen okai lehetnek ennek?
Szegediként nem hiszem, hogy Botka különösebben népszerű lenne.
A helyi fidesz rossz jelölteket állít és rosszul kampányol... ügyetlenül, enerváltan, rosszul időzítve. Ezzel szemben a helyi mszp kimondottan aktív és agresszív kampánytaktikákat alkalmaz. Rendkívül jól mozgósítják a szavazóikat.
Sokan ezt még a régi vezetésre vezetik vissza, erről bővebben ebben a cikkben ismerkedhetsz meg.
@ tobas
Hát azért kétlem, hogy a tizenhat évvel ezelőtti állapotok motiválnák a választókat. A szavazók egy része annyira gyerek volt még akkor, hogy nincsenek is emlékei azokról az időkről.
A másik meg az, hogy azóta ugyanezt el lehet mondani ellenkező előjellel is. A szegedi mszp-s érdekközösség meglehetősen beágyazta magát a helyi társadalomba.
És valószínűleg ez lesz a válasz a kérdező kérdésére is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!