Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Szeged hogyhogy még Budapestné...

Szeged hogyhogy még Budapestnél is balosabb város?

Figyelt kérdés

Hagyományosan Budapestet tartják a baloldal legfőbb bázisának, ami részben be is bizonyosodott a 2014-es országgyűlési választáson, hiszen az országos trenddel szemben az MSZP-féle lista majdnem beérte a Fideszét:

338 431 ember szavazott a baloldalra, míg 354 408-an a Fideszre.

Összeszámolgattam a szavazóköri eredményeket Szegeden (tehát csak magát a várost vettem figyelembe, a környező településeket, melyekkel a választókerületet alkotja, nem) és az a helyzet, hogy a Csongrád megyei székhelyen nemhogy beérte a baloldal a Fideszt, de le is győzte!

30 151-en szavaztak az MSZP-listára,

29 498-an a Fideszére, ergo a baloldalnak sikerült Szegeden az, ami Budapesten nem.

Sok olyan véleményt olvastam, hogy Szegeden csak azért szerepel jól az MSZP, mert Botka népszerűsége húzza magával a pártot, de az országgyűlési választás listás szavazatai is azt mutatják, hogy valamiért arrafelé különösen népszerű a balos formáció.

Milyen okai lehetnek ennek?

2016. dec. 29. 16:12
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem ez Botka személyéhez köthető. Pécsett is addig volt erős az mszp, amíg Toller aktív volt. Toller balesetével Pécsett is lesüllyedt az mszp az országosan jellemző "futottak még" kategóriába. És esélyük sincs, hogy akár csak önkormányzati szinten is visszakapaszkodjanak az egykori népszerűségük szintjére.
2016. dec. 29. 16:22
 2/6 anonim ***** válasza:
85%

Szegediként nem hiszem, hogy Botka különösebben népszerű lenne.

A helyi fidesz rossz jelölteket állít és rosszul kampányol... ügyetlenül, enerváltan, rosszul időzítve. Ezzel szemben a helyi mszp kimondottan aktív és agresszív kampánytaktikákat alkalmaz. Rendkívül jól mozgósítják a szavazóikat.

2016. dec. 29. 16:24
 3/6 anonim ***** válasza:
31%

Sokan ezt még a régi vezetésre vezetik vissza, erről bővebben ebben a cikkben ismerkedhetsz meg.

[link]

2016. dec. 29. 16:27
 4/6 anonim ***** válasza:
100%

@ tobas

Hát azért kétlem, hogy a tizenhat évvel ezelőtti állapotok motiválnák a választókat. A szavazók egy része annyira gyerek volt még akkor, hogy nincsenek is emlékei azokról az időkről.

A másik meg az, hogy azóta ugyanezt el lehet mondani ellenkező előjellel is. A szegedi mszp-s érdekközösség meglehetősen beágyazta magát a helyi társadalomba.

És valószínűleg ez lesz a válasz a kérdező kérdésére is.

2016. dec. 29. 16:39
 5/6 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem, azért sokat számít Botka személye, nem hiszem, hogy mással is így szerepelne ott az MSZP.
2016. dec. 29. 22:19
 6/6 A kérdező kommentje:
De az országgyűlési választás független Botkától, 2014-ben még csak egyéniben sem indult. Ezek a pártlistára leadott szavazatok.
2017. jan. 2. 14:24

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!