Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Magyarországon mikor vezetik...

Magyarországon mikor vezetik be a 35 órás munkahetet?

Figyelt kérdés

Jelenleg ugyebár 40 órás.

Ami meglehetősen elavult, nem a 21. századba való.

Ezt kellene lecsökkenteni heti 35 órára.Azaz napi 8 helyett 7 órát kellene dolgozni.

Franciaországban már 2000-ben bevezették.Tehát több, mint 16 éve.A 80-as évek óta spekuláltak rajta, de csak 20 évvel később vezették be.És milyen jól tették.

Sőt, nem opcióként vezették be, hanem kötelezőként.Nem mannyoghattak a cégek, hogy náluk márpedig 40 órás legyen.

A franciáknál sok helyen új munkahelyek is születtek emiatt.

Ugyanis, vannak munkák amiket 8 órában is alig lehet megcsinálni.Így most ezt kettő csinálja, de egyiknek sincs kitaposva a bele.

2016. dec. 3. 20:44
1 2 3
 11/30 anonim ***** válasza:
38%
Nem hiszem, hogy az államnak kell megszabni, hogy ki mennyi időt dolgozzon egy héten. Lehet, hogy valakinek a 20 óra a jó, másnak meg a 60 óra. Az életben, piaci viszonyokban az is változik, hogy éppen mennyi munkát kell elvégezni, mennyire sürgős. Franciaországban nagy az állam, szakszervezetek szerepe, aminek előnyei és hátrányai is vannak. Szakértők szerint Franciaországban a munkaerő nem elég rugalmas, az állam is nagyon rátelepszik a gazdaságra, ezért a versenyképességet növelendő ezt vissza kellene venni. 10% fölött van a munkanélküliség, a gazdaság már egy évtizede stagnál, ezért Olaszországhoz hasonlóan sokan reformokat sürgetnek.
2016. dec. 3. 21:12
 12/30 anonim ***** válasza:
44%

"Mivel Magyarország egyik (ha engem kérdezel, akkor sajnálatos) előnye a megfizethető munkaerő, így a kifizetett munkabér/munkaóra növelése, lehet, hogy a visszájára sülne el. "

A hátránya pedig az, hogy már elfogytak a kényszerű munkanélküliek.

Egyáltalán nem lenne ellenére a cégeknek, ha emelni kellene a béreket, de cserébe több ember dolgozna.

(mint ahogy jan1.től emelkedni is fognak)

2016. dec. 3. 21:15
 13/30 anonim ***** válasza:
27%
Remélem soha. Vagy ha igen, akkor kevesebb a pénzed is értelemszerűen. USA-ban pl. ma már nagyon kevesen dolgoznak a klasszikus 9-5-ig munkaidőben. Egy átlag amerikai simán lenyom 50-60 órát egy héten. Persze meg is éri. Én pl. heti 70 órát dolgoztam. Te döntesz! Vagy dolgozol és megélsz, vagy lébecolsz és éhen halsz. Aki ilyen kérdést egyáltalán felvet, annak aztán lehet "munkamorálja"
2016. dec. 3. 21:25
 14/30 anonim ***** válasza:
67%
Munkaalapú társadalom kell a magyar népnek, mivel Orbán is ezt mondotta. Kíváncsi leszek 5-10 év múlva is tartja-e ezt az állítását, amikor már minden külföldi multicég ki fog vonulni az országból. Mert mindenki mégsem lehet majd közmunkás vagy mégis...?
2016. dec. 3. 21:42
 15/30 anonim ***** válasza:
100%
Én nem igazán látok rá reális esélyt, de talán nem is akkora baj ez egyelőre, hiszen így sem járnak az egekben a bérek. Azt meg egyszerűen nem hiszem el, hogy a munkaadók, hajlandóak lennének ugyanazt a bért kifizetni, kevesebb munkáért. "Valahol" visszavennék azt.
2016. dec. 3. 22:30
 16/30 anonim ***** válasza:
100%

Munkaalapú társadalomban a heti 40 óráról is csak álmodozunk.

Én konkrétan egyik héten 60-ban vagyok, a másikban meg 75-ben.

2016. dec. 3. 22:39
 17/30 anonim ***** válasza:
51%
Amúgy szerintem az a szánni való ebben, hogy a magyar emberek többsége annyira esetlen, hogy képtelen a munkán kívül más értelmes elfoglaltságot elképzelni magának. Esetleg fejleszteni olyan képességeket amiknek híján van (mert akad ilyen rengeteg sajnos, pl. nyelvtudás), arról már hallani sem akar a többség. Ez a magyar valóság és ezért nem jutnak a magyarok soha előbbre, mert ilyen beszűkülten gondolkodnak. Lehet itt más országokat okolni, meg trianont és miegymást, de amíg ez a mentális pöcegödör uralkodik a fejekben, addig semminek nincs igazán értelme.
2016. dec. 3. 23:30
 18/30 anonim ***** válasza:
Olvasgass: [link]
2016. dec. 4. 01:09
 19/30 anonim ***** válasza:

A közeljövőben nem.

Egyébként a franciákról annyit, hogy ott átestek a ló túloldalára, és szó szerint a nyúl viszi a puskát.

Szinte az alkalmazottaknak több joguk van mint a tulajdonosoknak. Nem beszélve a sztrájkokról.

Pont ebből kifolyólag a francia gazdaság egy ideje döglődik mert nincsenek exportképes húzóágazataik, mivel a szigorú munkaelőírások miatt a multik inkább külföldön létesítenek gyárakat meg egyéb létesítményeket.

Nem véletlen az a 10%-os munkanélküliség ami a duplája a Nyugat Európai átlagnak. (Portugália és Spanyolország mediterrán ország)

Van egy örök érvényű szabály:

Minél szigorúbbak a munkaelőírások és a munkavállalókat védő törvények, annál magasabb a munkanélküliség.

Tekintve, hogy ma Magyarországon körülbelül 10% a munkanélküliség (közmunkások számomra munkanélküliek) nem kellene szigorítani az eddigi szabályozásokat.

2016. dec. 4. 01:33
 20/30 anonim ***** válasza:
85%

Szerintem a közszférában be lehetne vezetni.

Minek van nyitva egy posta pl napi 8 órát,amikor 8-12ig kb negyed annyi ember megy el,mint 12-16 között?

A versenyszférában sajnos az a cél,hogy minél többet termeljenek és minél kevesebbet kelljen fizetni a dolgozónak.Ezért kell neked 8 órát dolgozni,hogy mások belőled gazdagodjanak meg.Ezért vannak 3-4 műszakok.

2016. dec. 4. 02:43
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!