Magyarországon mikor vezetik be a 35 órás munkahetet?
Jelenleg ugyebár 40 órás.
Ami meglehetősen elavult, nem a 21. századba való.
Ezt kellene lecsökkenteni heti 35 órára.Azaz napi 8 helyett 7 órát kellene dolgozni.
Franciaországban már 2000-ben bevezették.Tehát több, mint 16 éve.A 80-as évek óta spekuláltak rajta, de csak 20 évvel később vezették be.És milyen jól tették.
Sőt, nem opcióként vezették be, hanem kötelezőként.Nem mannyoghattak a cégek, hogy náluk márpedig 40 órás legyen.
A franciáknál sok helyen új munkahelyek is születtek emiatt.
Ugyanis, vannak munkák amiket 8 órában is alig lehet megcsinálni.Így most ezt kettő csinálja, de egyiknek sincs kitaposva a bele.
"Mivel Magyarország egyik (ha engem kérdezel, akkor sajnálatos) előnye a megfizethető munkaerő, így a kifizetett munkabér/munkaóra növelése, lehet, hogy a visszájára sülne el. "
A hátránya pedig az, hogy már elfogytak a kényszerű munkanélküliek.
Egyáltalán nem lenne ellenére a cégeknek, ha emelni kellene a béreket, de cserébe több ember dolgozna.
(mint ahogy jan1.től emelkedni is fognak)
Munkaalapú társadalomban a heti 40 óráról is csak álmodozunk.
Én konkrétan egyik héten 60-ban vagyok, a másikban meg 75-ben.
A közeljövőben nem.
Egyébként a franciákról annyit, hogy ott átestek a ló túloldalára, és szó szerint a nyúl viszi a puskát.
Szinte az alkalmazottaknak több joguk van mint a tulajdonosoknak. Nem beszélve a sztrájkokról.
Pont ebből kifolyólag a francia gazdaság egy ideje döglődik mert nincsenek exportképes húzóágazataik, mivel a szigorú munkaelőírások miatt a multik inkább külföldön létesítenek gyárakat meg egyéb létesítményeket.
Nem véletlen az a 10%-os munkanélküliség ami a duplája a Nyugat Európai átlagnak. (Portugália és Spanyolország mediterrán ország)
Van egy örök érvényű szabály:
Minél szigorúbbak a munkaelőírások és a munkavállalókat védő törvények, annál magasabb a munkanélküliség.
Tekintve, hogy ma Magyarországon körülbelül 10% a munkanélküliség (közmunkások számomra munkanélküliek) nem kellene szigorítani az eddigi szabályozásokat.
Szerintem a közszférában be lehetne vezetni.
Minek van nyitva egy posta pl napi 8 órát,amikor 8-12ig kb negyed annyi ember megy el,mint 12-16 között?
A versenyszférában sajnos az a cél,hogy minél többet termeljenek és minél kevesebbet kelljen fizetni a dolgozónak.Ezért kell neked 8 órát dolgozni,hogy mások belőled gazdagodjanak meg.Ezért vannak 3-4 műszakok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!