Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Rendszerváltás előtt mikor...

Rendszerváltás előtt mikor lehetett először tudni azt, hogy a régi rendszer menthetetlen, és újra demokrácia lesz?

Figyelt kérdés
Melyik évben,esetleg milyen eseményhez lehet kötni?
2016. dec. 1. 15:49
1 2
 11/14 anonim ***** válasza:
Tudni, szerintem csak a '8-as évek legvégén lehetett. Sejteni, érezni, már korábban is, de azért nem hiszem, hogy már a '70-es években.
2016. dec. 2. 21:47
 12/14 anonim ***** válasza:
21%

Én 1981-ben szembesültem vele, hogy vége, mégpedig egy újságcikkből, amiben a riporter egy lagzilajcsi alkatú, kő gazdag parasztnak gazsolált. Újfent itt vannak a kulákok -- nyugtáztam magamban. Kép is volt hozzá: egy nyugati kocsiban terpeszkedett az illető, de akkorában, amilyen mifelénk havonta tán ha egyszer megfordult. Bár kommunista szimpatizáns tanáraim már évekkel előtte megmondták, hogy vége, de csak ekkor, 1981-ben döbbentem rá arra, hogy mennyire előrehaladott a polgári restauráció. Akkor már iparszerűen zajlott a fizikai munkások lealázása, trenírozása, a kommunisták kigúnyolása, a rendszerváltás ideológiai megalapozása, a csóró gyerekek buktatása és egy csomó minden más, ami azt mutatta, hogy az akkori értelmiséget már nem olyan emberek alkották, akik a II. vh. után azt énekelték, hogy "holnapra megforgatjuk az egész világot". De már túlnyomórészt olyan alakok, akik készen álltak arra, hogy módszeresen visszaforgatják azt --- az 1945 előtti menetébe.

A Tanú már 1977-ben a Moziban volt. Egy lengyelt választottak pápának, aki aztán annak rendje és módja szerint beizzította munkásarisztokráciát. Utólag könnyű okosnak lenni és idővel minden a helyére kerül: mért csinált farkos ördögöt Mao Ce-tungból a rendszerváltó értelmiség? Ezért: [link] Miért volt népszerű a Kulturális Forradalom a nyugat-európai egyetemeken, és miért volt tabu nálunk... Miért abban az országban égett ki az a reaktor, ahol a harmincas években a búzatáblák borultak lángba, és miért pont a Peresztrojka hajnalán? --- és sorolhatnám... Ma már azt is lehet tudni, hogy az 1967-es kudarc után Fekete János és a többi agytröszt ismét nekiveselkedett az IMF tárgyalásoknak, és az akkor már napirenden gúnyolt kommunisták (akik azok is maradtak halálukig) ekkor már képtelenek voltak megállítani őket. Végül 1982 májusában Medgyessyvel aláírtak, elindították a VGMK-kat és innéttől számítva aztán tényleg azt csináltak, amit akartak. Mégpedig az imperialista nagyhatalmak áldásával. A terrorral még hat évet kivártak és csak akkor szabadították rá a magyar társadalomra a DR. Németh Miklóst. Az aztán bezáratta a gyárakat, a hajléktalanokat megrugdostatta a zsernyákokkal, a kommunista pártmunkásokat kidobatta az utcára (szerencsésebb esetben nyugdíjaztatta), feloszlatta a Munkásőrséget, az MSZMP-t, kikiáltatta a nem népi (tehát burzsoá) köztársaságot, megindította a közvagyon széthordását, "Kárpótlás", Lopis, újpolgár tenyészet ... magyarán restaurálta a kapitalizmust, az osztálytársadalmat, a Bús Ezer Évet.

Különben az igazi demokrácia az volt, ami itt 1945 és 88 között működött: népi demokrácia. Ami azóta van, azt egy jobb korban csak úgy nevezték, hogy a burzsoázia diktatúrája: [link]

2016. dec. 28. 16:45
 13/14 anonim ***** válasza:
Én nem hiszem hogy volt iylen. Ha megnézel korabeli (88-89) riportokat az akkori ellenzéki fiatalokkal, akkor a lakájmédia riporterei nekik szegezték a kérdést (havas, meg forró) hogy ugyan nem félnek hogy bevarrjálk őket(azt hiszem konkrétan orbántól kérdezték)? Szóval még akkoriban is benne volt a levegőben, hogy póril jár az, aki nagyon szembe megy az mszmpvel.
2016. dec. 28. 16:49
 14/14 anonim ***** válasza:
82%
12. Nicsak, egy kőkummunista.
2016. dec. 28. 16:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!