Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Van reális veszélye a magyar...

Van reális veszélye a magyar termőföld külföldi kézbe kerülésének?

Figyelt kérdés

Egyrészt nehezen tudom elképzelni, hogy értékes termőföldet egyáltalán lehet ma vásárolni. Egy 5 hektáros darab bérleti jogáért képesek ölre menni a gazdák. Egyik ismerősömet el akarták taposni traktorral 5 hektár föld miatt. Nem vicc. Tehát nem hiszem, hogy van olyan értelmes földterület ma Magyarországon, amit nem művelnek éppen. Szorosan ide kapcsolódik az is, hogy az aktuális bérlőnek mindig elővételi joga van. Olyan hülye meg nem sok van, aki ne venné meg az általa művelt területet, ha lehetősége nyílik rá. Erőszakkal meg nyilván nem tudják elvenni a gazdától a földjét. Rosszul menő mezőgazdasági vállalkozás meg csak a könyvelésben, meg a mesében van. Tudom, ezt a panelből nehezen értitek meg, de Én sok gazdát ismerek, elhihetitek, hogy nem kell őket félteni. Persze az állat tenyésztők sorsa egy kicsit árnyaltabb, Én mégsem mondanám, hogy tömegesen fognak eladóvá válni a legelők, és a hozzá tartozó szántók. A dinnyések is borogatták a dinnyét, pedig ha tudnátok mi pénz van abban is...

Másrészről ha egy külföldi itt földet vesz, az kénytelen ide költözni. Gondolom nem izraelből fog átjárni a Fendt-tel, mert úgy egy kicsit sokba lesz a terület művelése. Ha viszont letelepszik nálunk, néhány generáció múlva úgy is asszimilálódik az a család is.

Tehát a gyakorlatban van reális probléma a külföldi föld vásárlókkal? Építő jellegű gondolatokra vagyok kiváncsi, nem provokációnak szántam a kérdést.

2010. ápr. 30. 21:21
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:

41%-os ne törd magadat.

Majd ha 300 ft lesz egy liter tej,meg 500 egy kiló kenyér,majd akkor elgondolkodnak rajta....

2010. máj. 1. 10:59
 12/15 anonim ***** válasza:

van.

Normális az lenne,ha családi gazdaságok működnének max egy-két fővel.

Miért?

Mert a kistermelőt jót árul,olcsón.

Miért?

Mert ha rossz amit megveszel,átmész a szomszéd utcába,ugyanezt megteheted ha túl drága...

ha nincsenek kistermelők,nagyiparosítva van minden,akkor nincs konkurencia.Azt ad el,annyiért,amennyiért akarja.

A külföldi a legritkább esetben fog "kicsiben" dolgozni-bár ilyen is van.Nem vesz fel embereket mert az öt traktorral egymaga,vagy egy idénymunkással is képes a földmunkára,permetezésre,betakarításra.

Persze ebbe mi is hibásak vagyunk,mert a hétvégi plázázás helyett,lehetne vinni a gyerekeket falura bevásárolni...

2010. máj. 1. 11:04
 13/15 anonim ***** válasza:
Hát ez mese habbal!Persze ez a falusi gondolkodás lényege igaz?Dehogy is adnák olcsóbban a terméket!Egy forintért a saját ürülékét megeszi sok ember!Hiába termelsz, ha nincs piac.Ha nincs piac, nem tudod eladni,csak nagyon nagyon nyomott áron a terményedet, amit a Pesti öltönyös kereskedő a megfelelő időben,többszörös haszonnal továbbad,persze külföldre,te meg nem tudsz a hiteleződ felé törleszteni.Ha bevállalod és kivársz, akkor fizeted a terménytárolással járó költségeket,(gázosítás,beázás miatti tönkremenet,raktári károsítok által tönkretett és eldobható végtermék)és buksz...Nehéz dió.
2010. máj. 1. 13:19
 14/15 A kérdező kommentje:
05:40 Nagy marhaságot írtál. A Magyar gazda inkább venne földet, ha lenne eladó. De nincs.
2010. máj. 1. 16:15
 15/15 A kérdező kommentje:

A TSZ-eket hagyjuk már, jó?! Az egy buta kommunista ökörség. Családi gazdaság, külföldi piacok, felvásárló helyek, ez a magyar zöldségtermesztés jövője. A mezőgazdaságé meg az, hogy k*rva sürgősen leállunk az eszetlen gabona termeléssel, és minél több 2-3 hektáros kertészetet alakítunk ki, ahol külföldre szánt zöldségfélét termelnek. Persze ahol alkalmas a terület erre.

Miért mondom ezt? Egyszerű példa, karalábé. Négyzetméterenként 20-25 db palántát lehet nevelni. Az 1 hektáron 200 ezer palánta. Jelenleg 30-70 ft között mozog egy darab karalábé nagybani ára. De a termény túlnyomó többsége extra besorolású, tehát átlag 50 Ft-ot is lehet kapni érte. Ez 10 milla az év első 4-5 hónapjában 1 hektár földön. Ha ebből csak 2 marad meg tisztán, akkor is van még az évből 7-8 hónap vissza. Az egy családnak nem rossz szerintem. Ilyenkor kell feltenni a kérdést, hogy mennyi pénz van 1 hektár kukoricában? :) Vicc. Ha nekem lenne 50 hektár földem egy folyó mellett mondjuk, akkor abból tuti max 2-3 hektárt művelnék meg, a többit meg bérbe adnám. Dehát erre a gazdáknak is rá kellene jönni, meg a lopással is kellene kezdeni valamit...

2010. máj. 1. 16:23
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!