Tudtok dolgokat mondani, ami Magyarországon jobban működik, mint külföldön? (elsősorban nyugaton)
Pl én meglepődtem, de Hollandiában nincs az iskolákban menza... van egy két órás ebédszünet, mindenki oldja meg.. mondjuk sokszor elengedik a szülőket ilyenkor a gyerekhez, de bejárósoknak, ilyeneknek ez akkor sem mindig megoldható
Vagy pl Amerikában az egészségügyet ugye magadnak kell fizetni szinte ahogy van.. Oké, itthon sem leányálom az egészségügy, de legalább ha van munkád, vagy iskolába jársz, akkor nem kell kifizetni egy röntgenfelvétel költségeit, stb...
Szóval sokminden sántít itthon, ennek felsorolására nem érünk rá, a héten még van dolgom..
De tudtok még dolgokat mondani, ami itthon jobban, emberbarátabban, gyakorlatiasabban működik?
Vegyünk mást.
Svédország, hat évig oda jártam kamionnal.
Ugye nálunk sokat alázzák a Nemzeti Dohányboltokat - szerintem is joggal, tegyem hozzá.
De pl. a svédeknél nagy bevásárlóközpontban, City Gross, ICA stb. max 3.5 % - os sört kapsz. Ettől erősebb szeszt csak állami piaboltban, aranyáron vehetsz.
Leesik az álluk, ha elmondod, Magyarországon a akár egy benzinkúton is éjjel kettőkor is kapsz bort, pezsgőt, viszkit, amit akarsz.
Németországban, Ausztriában sok boltban, olyanokban, amelyek hazai egységeiben lehet, ott kint nem tudsz fizetni bankkártyával. Lidl, Aldi, stb.
"A Magyarországon élő rendszer szerint az állam fizeti a dolgozó, vagy közoktatásban résztvevő emberek egészségügyi ellátását. Az állam dolga, nem az embereké. Amerikában az emberek dolga, nem az államé. "
Egy igen naiv világfelfogásod van fiam :)
Magyarországon:
- TE FIZETED az egészségügyi ellátásod, TB-adó formájában, amit a TE fizetésedből vonnak le
- Az állam dönti el, hogy ez hány kórházi napra, milyen étkeztetésre, hogy mennyi táppénzben, terhességi-gyermekágyi segélyben, gyermekgondozási díjban, baleseti táppénzben, baleseti járadékban részesülsz,
Amerikában:
- te fizeted az egészségügyi ellátásodat, de nem az állam dönti el helyetted mire
- te választhatsz biztosítót, akivel a személyes preferenciádnak megfelelő csomagot köthetsz, egyéni áron, te döntheted el mennyi táppénzt, milyen kórházi ellátást szeretnél, stb.
"Németországban, Ausztriában sok boltban, olyanokban, amelyek hazai egységeiben lehet, ott kint nem tudsz fizetni bankkártyával. Lidl, Aldi, stb."
Ez egyáltalán nem igaz. Németországban élek, és MINDENHOL fizethetsz kártyával, még a sarki kisboltban is, még a török kebaposnál is.
"Németországban élek, és MINDENHOL fizethetsz kártyával, még a sarki kisboltban is, még a török kebaposnál is."
Nekem magyarázhatsz, 15 éve kijárok. Melyik német Aldiban fizethetek a magyar Budapest Bank kártyámmal?
Még Romániában is elfogadják, de a fricceknél nem.
Svédországban valóban, egy vécésnéni is elfogadja a kártyát. De egy német Aldiban, Lidl - ben, Nettó - ban stb. nem fogadják el, ki kell váltani egy oda való, speciális kártyát.
Nagy boltokban pl. Reál, elfogadják.
A kicsikben NEM.
"Nekem magyarázhatsz, 15 éve kijárok. Melyik német Aldiban fizethetek a magyar Budapest Bank kártyámmal?"
bármelyiknél, ha mégsem megy a fizetés az nem a terminál, hanem a BANK hibája, mert nem engedi a devizás fizetést.
Egyébként mivel 10 éve itt élek, és minden áldott héten a kártyámmal fizetek a Lidl-ben csak tudom már, hogy lehet-e, basszus.
Az, hogy a te sz.ar budapest bankos kártyád nem elfogadott mindenhol, nem az én bajom.
"Melyik Lidlben nem lehet kártyával fizetni? Régóta Németoban élek de ilyet még nem tapasztaltam."
Ne foglalkozz azzal a Makival!
Hazudik, mint a Fidesz!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!