Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » A munkaerőhiányt Magyarországo...

A munkaerőhiányt Magyarországon nem lehetne úgy megoldani, hogy a közmunka helyett oda küldenék a munkanélkülieket, ahol hiány van?

Figyelt kérdés
Sokkal több értelme lenne, ráadásul a munkanélküliség problémája is megoldódna, no meg a munkaerőhiány is csökkenne. Miért nem szövetkeznek egyes cégek a munkaügyi központokkal? Nyilván azokra a cégekre gondolok, ahol munkaerőhiány van.

2016. okt. 7. 21:22
1 2 3 4 5
 21/44 anonim ***** válasza:
100%
Ha a munkába járás költsége elviszi a jövedelem nagy részét, akkor nem a munkavállaló motiváltságával van baj. Csak tud számolni az illető.
2016. okt. 8. 10:24
 22/44 anonim ***** válasza:
8%

" A képzések általános jellegével is baj van. Nagy a szóródás infó szakokon. De miért is? Hiány van pl. profi webes fejlesztőkből, de aki az szeretne lenni, annak is ledugják a torkán a fizikát, közgázt stb., amik szórótárgyak, pedig az adott munkavégzéshez nem kellenek. Kéne kicsit célzottabb, kevésbé általános, és tömegek számára elérhető oktatást biztosítani a hiányszakmákban. Mindezt megfizethető áron."

Szakmában vagyok, kb. sehol sem követelik meg a diplomát, hanem a tudás a fontos. Diplomás és diploma nélküli kóklerből akik gány munkát csinálnak rengeteg van. Jó szakemberből, vagy olyan aki még nem jó, mert kezdő, de tényleg tanulni szeretne abból meg kevés.

És hidd el, nem azon az egy félév közgázon, meg gimis szintű fizikán szórják ki az embereket.

2016. okt. 8. 10:58
 23/44 anonim ***** válasza:
91%
Magyarorszagon a munkanélküliség a képzetlen emberekből van munkaerohiany pedig a képzett szakemberekből . Nem tudod azt mondani egy tanulatlan kozmunkasnak, hogy írjon egy ilyen olyan szoftvert, kezelje a gyártósort, ha elromlott a robot akk javítsa meg, hogy feulgyelje egy cég energetikai ellátását. Ezeket a mérnökök mind több évig, sok szenvedéssel tanuljak meg az egyetemen, ( sőt ez is inkább csak alapozás rá ) hat meg akkor egy szarok ra tanulni kozmunkast h tanítsanak be ? Amugy igen, az a gond h egyetemre beraknak rengeteg olyan tárgyat aminek köze nincs a képzéshez . En elsőéves villamosmérnök vagyok, de SEMMI elektronikai tárgyak nincs , ezzel szemben van kozgazon és fizikam, ahol mechanikat tanulok. És sokan a mechanika miatt buknak ki innen, csusznak, amiből hatalmas a követelmény és semmi köze a villamosmernoksegnek.Euzel csak azt akarom sugalni, hogy meg egyetem elején sem azt tanulja az ember amit kellene es olyanok esnek ki akik ertenének a szakmahoz . A közmunkásokat talán a szakmunkás irányba ellehetne csalni, de ha egyszer szarok az egész tanulásba az illető akkor az sem fog menni
2016. okt. 8. 12:41
 24/44 anonim ***** válasza:
100%
Egy ideje már közmunkában dolgozom, nem vagyok tanulatlan, sem alkoholista, ahogy a kollégáim se, akik közül többen több éve itt dolgoznak, rendesen bejárunk és végezzük a ránk bízott munkát, ami ugyanaz és ugyanolyan felelősséggel is jár, mint a közalkalmazott kollégáké, csak mi jóval kevesebbet kapunk érte. Közben azért keresünk rendes állást, mert átmenetileg még megteszi ez a helyzet, de hosszútávon semmiképp. Sajnos felénk nem érzem, hogy munkaerőhiány lenne, alig van álláshirdetés, a legtöbb helyről általában vissza se jeleznek, ahova beadom, ritkán jön egy köszönjük, most nem önre esett a választás.
2016. okt. 8. 13:48
 25/44 Sándor G ***** válasza:
78%

A hozzászólásokból is látszik, hogy az emberek 90% a az orbáni logika,és az előítéletek mentén gondolkozik, alkot /téves/véleményeket.

Én pl. 18évig voltam tv.szerelő, elektroműszerész az eredeti szakmám, majd amikor már nem ment a javítás, szervízek megszüntek stb.munkalehetőség hijján közmunkára mentem, lehúztam kb.10évet, elvégeztem 3tanfolyamot is, majd gépkezelőként dolgoztam az ökinél, és brigádvezető is voltam, 6hónapig, kiemelt közmunkabérért, havi 66ez.ft.ért, a csákányozás, a betonlapok emelgetése, járdaépítés, parkolóépítés, mindennapos dolog volt, a programban leírtak szerint kellett végezni, a munkát.

Aki piált, nem jött reggel, azt igencsak kirugták, pár hét múlva.

Aztán egy szép napon, érdeklődtem, a szomszédvárosban található, 800főt foglalkoztató húsfeldolgozó üzemben, ahová 1hét utánnajárás, +teszt irása után felvettek, vill.szerelőnek a tmk.ba.

Nagyon örültem mert több lett a pénzem, és a nehéz fizikai munka után, egy könnyebb időszak következett.

Végre úgy éreztem van értelme amit csinálok, és hasznosíthatom a korábban megszerzett tudásomat,tapasztalataimat, /villanyszerelő szakmát,később végeztem el/, de csak 1évig dolgoztam benne/

ennek ellenére megtanultam az üzemet, a gépeket, a különféle kapcsolásokat, ipari alkalmazásokat, termelési folyamatokat/ karbantartási munkálatokat.

Majd amikor a próbaidő utolsó hetéhez értünk, fülembe jutott,miszerint fiatal 20év körüli vill.szerelőket vesznek fel, a szerződés lejártakor, utolsó napon, egy papirt nyomtak a kezembe, melyen ez állt, felmondás indoklás nélkül, a munkáltató részéről, vagyis elküldtek.

A Tmk, főnök, egy 27éves srác, csak annyit mondott, hogy be kellett volna tartani a szabályokat,/ez egy húsüzem/, a következő munkahelyén jobban figyeljen oda, mindenre.

Az öreg Tmk.sok meg voltak lepödve, mi az hogy csak úgy kirugnak, mindenféle indok nélkül, csodálkoztak, mert eddig meg voltak elégedve a munkámmal, a karbantartás rámeső részét, javításokat, motorcsere, csapágyazás, vezérlések, stb. mind elvégeztem.

Manapság olyan világot élünk, ahol nem becsülik meg a szakembereket, és nem is mindig azokat veszik fel,

Rengeteg elektronikai cégnél alkalmaznak, pl. Betanitott forrasztókat, betanitott műszerészeket, és/vagy faíparban, famegmunkálót keresnek, asztalos helyett, Linamarnál pedig betanított esztergályost, bet. cnc.s gépkezelőt, 3műszakban dolgoztatnak, havi 90ez.ft.ért, röhely.

Na meg 3óra hosszat utaztatják szerencsétlen melosokat, 40-50km.településekről, hozzák be.

Mi hozzánk, kisváros, meg 20km.ről hordják kisbuszokkal a melosokat, 2műszakba,egy csomagoló üzembe, ahol rabszolga módjára dolgoztatják öket, sokuk csökkentett munkaképességű ember.

szégyen gyalázat, ami itt megy Mo-on..

2016. okt. 8. 19:58
 26/44 anonim ***** válasza:
100%
1 éve volt szerencsém a közmunkához egy olyan helyen, ahol az irodavezetőtől, az irodistákon át a takarító és karbantartó személyzetig mindenki közmunkásként volt foglalkoztatva kivéve a vezetők és egy szem irodai dolgozó, aki régi bútordarab volt. Nemcsak a semmihez nem értő, alkoholista és tanulatlan emberek dolgoznak ebben a formában. Ott pl az irodában diplomásak voltunk 10-en, és voltak páran, akik több okj-és képzettséggel rendelkeztek, a kintiek között is volt felsőfokú végzettségű, ahogy a takarítók is mind legalább érettségivel rendelkeztek. Jó pár olyan helyen vannak közmunkásnak felvéve emberek, akikről nem is gondolná sok ember, hogy ebben a formában dolgoznak, nem reklámoztam én se, ha kérdezték hol dolgozom, úgy beszéltem róla, mintha rendes dolgozó lennék, fel sem merült, hogy csak közmunkáról van szó.
2016. okt. 8. 20:35
 27/44 Sándor G ***** válasza:
69%

A szakmunkás munkaerőhiányt, az Orbán kormány úgy akarja megoldani, hogy a közalkalmazattokat , kb.80-100000főt, kirugják, azután elküldik őket különféle átképzésekre, és mehetnek dolgozni, rabszolgaként, 3-4műszakba, valamelyik multicéghez, vagy annak a beszállítójához, pl. német vállalat, itteni összeszerelő üzemébe, természetesen min.bér közeli fizetésért,

Ezt a mi nap jelentett be Csepreghy Nándor,et. a parlamentben, az RTL, híradó is leadta, szerintük csökkenteni kell a bürokráciát, sokan dolgoznak, hivatalokban, állami intézményekben, egyébként is..

2016. okt. 9. 14:13
 28/44 Sándor G ***** válasza:
69%

végül, akit érdekel a közmunka az nem sok jóra számíthat, őszi-téli közmunka pr.nem indul sehol az országban, a jövő évre tervezett, pedig 2017.márc.ban kezdődik, de arra sincsen pénz, az álláskeresőit csökkenteni fogja a kormány, az f.h.t. Pedig kivezeti megszünteti végleg,

Erről 3hete beszélt a munkaügyi kp. vezetője Gye.-ön, egy az álláskeresőknek tartott tájékoztatón,

2016. okt. 9. 14:17
 29/44 anonim ***** válasza:
88%

"A szakmunkás munkaerőhiányt, az Orbán kormány úgy akarja megoldani, hogy a közalkalmazattokat , kb.80-100000főt, kirugják, azután elküldik őket különféle átképzésekre, és mehetnek dolgozni, rabszolgaként, 3-4műszakba, valamelyik multicéghez, vagy annak a beszállítójához, pl. német vállalat, itteni összeszerelő üzemébe, természetesen min.bér közeli fizetésért,

Ezt a mi nap jelentett be Csepreghy Nándor,et. a parlamentben, az RTL, híradó is leadta, szerintük csökkenteni kell a bürokráciát, sokan dolgoznak, hivatalokban, állami intézményekben, egyébként is.."

És ezzel mi is a baj? Ha egyszer fölöslegesek...

2016. okt. 9. 14:27
 30/44 anonim ***** válasza:

"őszi-téli közmunka pr.nem indul sehol az országban"

Ez azért nem igaz, nálunk most okt. végén jár le több száz ember szerződése, és a legtöbben hosszabbítást fognak kapni, közben folyamatos a felvétel is, még ezen a héten erre az egy hónapra is több szerződést csináltunk. Nekünk febr. végéig szól, akik az irodaházban vagyunk adminisztratív munkakörökben, és itt is van jelenleg nem egy üres álláshely, ahova keresnek embereket.

2016. okt. 9. 20:24
1 2 3 4 5

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!