A munkaerőhiányt Magyarországon nem lehetne úgy megoldani, hogy a közmunka helyett oda küldenék a munkanélkülieket, ahol hiány van?
Lehet nekem van rossz tapasztalatom közmunkásokkal, de alapvetően 2 típust ismerek:
- Utcákon sepregető, gyomlálgató emberek. Ránézésre a felük zakkant vagy alkesz. A másik feléről nem tudok semmi rosszat vagy fantasztikusat mondani, de van egy sejtésem, hogy szakképesítés nélküliek ha egyszer ezt csinálják.
- A másik az aki erdészeten dolgozik. "Dolgozik". Részegen jönnek be, vagy ha bejönnek konkrétan bujkálnak a munka elől, vagy 2 nap munka után táppénzre mennek.
Baromira kevés olyan emberrel találkoztam, aki közmunkás és látnék benne reményt, hogy bármire is jó lenne.
Igazából hiány van manapság már minden dolgozóból, nem csak a szoftverfejlesztőkből (igen, a gyári összeszerelőkből is).
Egyébként én háromféle közmunkást ismerek. Az egyik az, akinek ez így jó, elkapirgálgat kis pénzért és elvan (esetleg alkoholista is). Van olyan, aki nem keresne sokkal többet ha eljárna a szomszéd faluba dolgozni, a gyárba, így marad itt közmunkásként kapirgálgatva. Nem hülyék, de nem is igazán motiváltak ahhoz, hogy normális helyre menjenek el dolgozni.
A másik fajta az, akinek van szakmája és nem is ügyetlen, de kell neki valaki aki fizeti a TB-t és az egyéb járulékokat. Bejár pihenni, dolgozgatni és munka után szalad maszekolni; vagy rendszeresen táppénzre megy, hogy be tudja hozni a maszek lemaradását.
A harmadik pedig az, akik valamilyen ok folytán életképtelenek, akár testi, akár mentális probléma miatt. Ők csak így tudnak munkához jutni, egyébként a versenyszférában a kutya sem alkalmazná őket.
Na, ezek közül szerinted melyik menne el messzebbre dolgozni? Egyik sem. Az első azért nem, mert neki így jó, a második azért nem mert akkor nem tudna pihenni és maszekolni, a harmadik pedig... még a nevét sem tudja esetleg rendesen leírni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!