Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért utálják sokan a multikat?

Miért utálják sokan a multikat?

Figyelt kérdés

A multinacionális cégek Magyarországon kiemelkedően magas fizetést, általában rugalmas munkaidőt és komfortos munkahelyet nyújtanak. Van ismerősöm pl a Nokiánál, 230 volt a kezdő fizetése, ingyen kávé, konditerem, moziterem, és amikor hétvégén túlóráznia kellett, azt dupla órabérért, ráadásul otthonról csinálta.

Mi a baj ezzel? Álom lenne, ha minden alkalmazott így dolgozhatna..

2016. szept. 26. 12:18
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
87%
A senkiházi melósok hogy beégettég már a sok megmondóembert :-D
2016. szept. 26. 15:45
 12/19 anonim ***** válasza:
92%

Én nem utálom, a gond inkább azzal van hogy nekünk nincsenek multinacionális cégeink.

Sok adót fizetnek, de a profit külföldiában csapódik le, és láthatjuk Mo gazdasága is mennyire ingadozik hogyha nem teljesít jól a német autóipar. Nem egy szerencsés dolog hogy a külföldi multikon kívül nincs normális gazdasága egy országnak.

2016. szept. 26. 16:00
 13/19 anonim ***** válasza:
100%
Én egyáltalán nem utálom őket.Jópár éve dolgozom egy német multinál,előtte pedig magyar vállalkozónál és állami cégnél is megfordultam.Egyiket sem sírom vissza,pedig fizikai állományban vagyok,nem "irodán" és még csak azt sem érzem,hogy "kizsigerelnének".
2016. szept. 26. 20:02
 14/19 anonim ***** válasza:
27%
"Van ismerősöm pl a Nokiánál, 230 volt a kezdő fizetése, ingyen kávé, konditerem, moziterem," Komolyan gondolod, hogy ez átlagosnak számít? Ezt talán 1-2%-nyi munkavállaló élvezi, a 98-99% pedig több műszakban gürizik 80-120 ezerért. Úgy, hogy ugyanaz a multi ugyanazért a munkáért kicsivel nyugatabbra 4-szer annyit fizet (ez amúgy igaz az általad felhozott összegre is). Három oka van, hogy bejöttek hozzánk a multik: 1.: milliárdos állami támogatást kaptak a betelepüléshez, 2.: adókedvezményekkel is kedveskedik nekik a mindenkori hatalom, 3.: pontosan tudják, hogy ha megvillogtatnak a helyi átlagnál valamivel nagyobb fizetést (ahogy írtam, nem ez a jellemző), meg adnak ingyen kávét, az átlag kisemmizett magyar már istenként fogja őket imádni. Mert az átlag kisemmizett magyarnak fogalma sincs róla, mennyit kéne kapnia az elvégzett munkájáért, ill. csak annyit lát, hogy mindenütt ennyit, vagy még kevesebbet kap. Ezt kihasználva élősködnek rajtunk a multik és használják ki a magyar rabszolgák "olcsó munkaerejét". Van egy tévhit, miszerint ők a legnagyobb jótevőink, merthogy tele vannak magyar árukkal. Ezzel "csak" az a probléma, hogy - ahogy a munkavállalóikat - a beszállítóikat is kisemmizik. Alig van olyan hét, hogy ne lehetne olvasni valamelyik multi dolgozói vagy beszállítói ne sztrájkoljanak a vezetőség ellen, akik rabszolgának, vagy hülyének nézik őket, és fillérekért vásárolják fel tőlük az árut. A multiknak egyetlen célja van: minél nagyobb profitot termelni, annak pedig minél nagyobb részét kiszivattyúzni az országból az ő otthonukba. Akinek magyarként ez bármilyen mértékben megfelel, azzal komoly gondok vannak.
2016. nov. 24. 13:06
 15/19 A kérdező kommentje:

14es

Ha a magyar cégek adnak a dolgozónak minimálbért, a multik meg minimálbér+10ezret, akkor miért a multi a "rabszolgatartó, aki kisemmizi a magyar embert"? A magyar cég miért nem az? Arról nem a külföldi cégek tehetnek, hogy itt ilyen alacsony az alapfizetés..

Egyébként 1-2 százaléknak nevezni a jelenséget tévedés. Pl a BP nevű cég budapesti irodájában van aki érettségivel keres bruttó 300-at, mert tud rendesen németül és ez kell a cégnek... és ott az összes irodai munkás legalább 200 körül keres.. Nyelvtudást igénybe vevő irodai munkáknál nem is hallottam alacsonyabb fizetésről. Nem mondom, hogy a többség, de 1-2% nevetségesen ócska tipp volt.

De a kérdés: Miért a multi a rabszolgatartó, ha a (pénztáros szintű munkakörben lévő) magyar embernek nem sokkal fizet többet mint a magyar cég? Akkor a magyar cég mi?

2016. nov. 25. 15:21
 16/19 anonim ***** válasza:
25%
Úgy látom, kicsit kevered a dolgokat. A magyar cégeket nem lehet összehasonlítani a multikkal, mivel nem egyenlő feltételekkel indultak, ahogy az adózási feltételeik is sokkal kedvezőtlenebbek (ahogy azt korábban is írtam). Tehát, míg a multiknak bőven lenne lehetősége nyugati béreket fizetni, kihasználják az eredendő versenyelőnyüket (amit aztán az állam is megtámogat), hogy kiszorítsák a magyar versenytársaikat és az otthonukban megszokott fizetés töredékéért alkalmazzák a magyarokat. Egyébként mi másért is lennének itt? Nekik mi csak egy példátlanul magas hozamú befektetés vagyunk. Amit az 1-2% helytelenségéről írtál, azért nem releváns, mert az általad említett munkakörökben a magyar vállalatok is ennyit fizetnek. Talán már észrevetted, hogy a multik csak annyit adnak, amennyi feltétlenül szükséges ahhoz, hogy megüssék a magyar bérszintet - vagy kicsit többet, hogy inkább hozzájuk menjenek a magyar cégek helyett. Ez nekünk semmilyen szempontból nem jó, mivel - ahogy azt már szintén írtam korábban - kiviszik az országból a profitjuk nagy részét, míg a magyar vállalatok itthon fektetik azt be.
2017. márc. 31. 12:22
 17/19 anonim ***** válasza:

Nem kell se utálni, se szeretni a multikat. Vannak érvek mellettük és ellenük is. Egy biztos nagyon kellenek és lehetne több is belőlük.

7 éve zajlik a nemzeti feltőkésítés és egyre nagyobb ütemű a lopás, de nyoma sincs hogy nemzethy oligarcháink bármit is alkotnának ami előbbre vinné ezt az országot. KÉPTELENEK AZ EXPORTRA. Nagyjából nyersanyag exportra futja. bmw x6, rs6 avant C7, kastély, birtok, mindetmegkúúrom és kifújt.

Aztán létezik magyar cég ahol jók a keresetek? Mert én ilyennel csak multinál találkoztam. A magyar cégek meg elcsalják az adót.

2017. ápr. 11. 18:27
 18/19 anonim ***** válasza:

Mert az orbán kormány megtévesztette őket.

Azt hiszik, hogy a multi csak magyar lehet.

és amikor amagyar multi (pl. MOL és OTP) külföldről talicskával hordja ki az országból (Horvátországból, Romániából, Szlovákából, Bulgáriából, stb.) a milliókat, milliárdokat, ugye azokat is utálják?

2017. ápr. 11. 18:35
 19/19 anonim ***** válasza:

Orbán sok fronton indít ellenségképgyártást:

olimpiaellenesek, környezetvédők, multik, civilek, CEU-sok, IMF, USA, Soros, baloldaliak, liberálisok, muszlimok, bankok..........

Pedig csak a gyógyszerét kéne rendszeresen szednie, vagy jól beállíttatnia. :(

2017. ápr. 11. 21:03
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!