Akik a menekülteknek felróják, hogy nem akarnak integrálódni, azok mit gondolnak az erdélyi magyarok, vagy a Baszkok integrációjáról?
off
A dualizmus kori magyarosító törekvésekről még gimiben tanultunk. Ha jól emlékszem valami 10%-kal nőtt a magyarság aránya az országban alig 50 év alatt. Ezt azért nehéz a természetes szaporodással magyarázni. Középiskolás tananyag. Erre valaki képes forrást kérni róla.
Aztán nagy fellengzősen odavágja a másiknak, hogy "művelődjön". Mondja ezt a diplomás történésznek a sutyerák proli, aki forrást kér a középiskolás tananyagról. Hát besz arok.
"Nem tudom, h megszaporodtak-e. Mennyi volt előtte? "
A hírek szerint 0. Én legalábbis nem hallottam, nem olvastam róla. Még a kurucon sem. Most meg már az indexen is. Nem hinném, hogy az index ennyire jobbszélsővé vált volna.
"a jelenlegi muzulmán lakosság egy része is menekültként kezdte évekkel ezelőtt. "
Nem. A korábban érkezettek eleve azért indultak el, hogy dolgozzanak (kötekedés: nyilván volt olyan aki csak úgy elindult mert miért ne). Illetve van ennek egy bejáratott módja, hogy elinduljanak munkát vállalni. És ezzel semmi gond nincs is.
Most azért jönnek, mert hátha itt jobb lesz. Legalábbis nem konkrét munka miatt jönnek, hanem mert a menekülttáborhoz képest ez kánaán, és majd biztosan lesz valami. És ennek is lenne egy módja, hogy jöjjenek. Ez nem az, hogy jövünk minden egyes határon amíg jólesik. Ezt kellene neked és nekik is megérteni. De ennek nem tesznek eleget, amikor meg elkezdtük volna regisztrálni őket, akkor meg nekiálltak dzsermanizni. Nekem tök ismeretlen emberek, akár még jófejek is lehetnének. De úgy indítják az ismerkedést, hogy a törvényeket megsértik. Ez szerintem nem egy szép barátság kezdete.
"Mondja ezt a diplomás történésznek a sutyerák proli, aki forrást kér a középiskolás tananyagról. Hát besz arok."
Gratulálok a rendkívül intelligens hozzászóláshoz, Pelikán úr.
"A hírek szerint 0."
Ez ugye vicc? Te sem gondolod komolyan, h Európában a migránsok találták fel a nők zaklatását és azelőtt egyáltalán nem volt ilyen.
"Ez nem az, hogy jövünk minden egyes határon amíg jólesik. Ezt kellene neked és nekik is megérteni. De ennek nem tesznek eleget, amikor meg elkezdtük volna regisztrálni őket, akkor meg nekiálltak dzsermanizni."
Azzal egyet is értek, h nem kellene törvényeket sértve országhatárokon átjárni. Viszont a gond ott van, h mi meg marhára nem kezdtük el őket regisztrálni. Egy menekülteljárás lefolytatása több hónapig tart. Ehhez képest a messze földön híresen gyors és hatékony magyar bürokrácia naponta(!) "bírált" és utasított el több száz kérelmet, indoklás nélkül. Hiába tudta vki igazolni, h szír, ki se nyitották az aktáját, csak rányomták az "ELUTASÍTVA" bélyegzőt. Mert ugye, a dublini egyezmény szerint ha itt regisztrálják, akkor ide lehetne visszaküldeni. Ezért automatikusan elutasítanak szinte mindenkit. Fellebbezni a döntés ellen Szegeden lehet, de oda meg nem jut le, mivel nem léphet be az országba. Sakk-matt.
Nem én mondom, a statisztika mondja:
Ha több ezer menedékkérőből csak pár tucatnyian kapják meg a státuszt, az egy kicsit gyanús.
Szóval, ennyit arról, h "elkezdtük volna regisztrálni őket".
"Történelem diplomám van."
Elég szomorú. Akkor pontosan tudnod kell, hogy az a mondat: "az erdélyi magyarok elmagyarosodott románok, és ez történelmi tény", a legfinomabban fogalmazva sem igaz. Már csak azért sem, mert az erdélyi magyarok - mint olyan - nem is tárgyalhatók együtt. Egészen más a székelység helyzete, ott valóban van sok alternatív elmélet az eredetükre vonatkozóan, ezek között van az esetleges románokból lett elmagyarosodott népesség. De ez nem történelmi tény, csak egy magyarázat a sok közül és nincs is bizonyítva, és még csak nem is a legnépszerűbb magyarázat és ha ezzel foglalkozol, akkor ezt te is pontosan tudod.
"A Tudom mit beszélek."
Az már más káposzta, hát miért nem ezzel kezdted? Tudod mit beszélsz, slussz, téma lezárva.
"Könyveket valószínűleg többet olvastam, mint ti együttvéve"
Honnan tudod én 41 évesen eddig hány könyvet olvastam el? Melléfogtál, eléggé könyvmoly vagyok.
"Mondom, olvasgassatok a dualizmusrol."
Már terelsz. Mindenki tudja, hogy a dualizmus idején voltak magyarosítási törekvések. Ez nem bizonyíték arra, hogy a románokból magyarok lettek, viszont az ellenkezőjére, sajnos, bőséges példa akad.
"Akár a Romsics által szerkesztett Magyarország története sorozatot."
Köszi, tudom ki Romsics, 8 éve hozza a postás a Rubicon minden számát. Romsics a szerkesztőbizottság tagja, mint bizonyára tudod.
Apropó, Rubicon. Vegyük a 2014/1. számot, A székely eredetkérdés c. cikket.
Nem fogom idemásolni, de ha valaki elolvassa az írást, nem az tűnik ki belőle, hogy a székelység - a legrégebbi magyar ajkú erdélyi nép - egyértelműen és tényszerűen román eredetű lenne. És méghozzá ez ténykérdés volna. Nem az.
"Minden kerdesetekre ott a válasz, de már én is összefoglaltam"
Semmit nem foglaltál össze, megvédtél valami marhát - vagy épp te voltál az? - aki azzal jött, hogy a 19. századig nem volt erdélyi magyarság, aki volt, az meg elmagyarosodott román.
Ez nem történelmi tény. Egyébként is tudományos ember nagyon csínján bán a "tény" szóval, főleg ilyen nem egzakt területen.
Mikor erre rámutattam a dualizmussal jöttél.
"Ha fáj az igazság, azzal nem tudok mit kezdeni"
Nem fáj, csak had mutassak már rá, hogy nem igaz amit állítasz. A magyarság már akkor jelen volt Erdélyben, mikor román népről még nem is beszélhetünk.
"Ha pedig okosabbaknak hiszitek magatokat, mint történész professzorok"
Nem hallottam még történész professzort azt állítani, hogy történelmi tény, hogy az erdélyi magyarok románok - legfeljebb román professzorok jönnek ilyenekkel.
Szép kilátásaink vannak, ha az ifjúságot majd te fogod történelemre meg hazafiságra oktatni. Látod, pedig én csak egy kamionsofőr vagyok, de szólnom kell ilyen esetben, mert egyes fiatal, tájékozatlan fórumtársak még elhiszik a hülyeséget.
41.
A gátőrök meg nem tudnak olvasni?
Arra kértem forrást, hogy az erdélyi magyarok elmagyarosodott románok. Aki a tatárjárás és egyebek után a kihalt előzőleg magyarok lakta területekre költöztek és elmagyarosodtak.
Nem a dualizmusról volt szó. Azt csak felhozta a professzor, hogy tereljen.
Értem én, hogy te az általános iskolai ismereteidre támaszkodsz, de akkor az olvasásórát is próbáld felidézni.
" .Ez olyan..nem is tudom,el sem tudom képzelni hogyan merülhetne ez föl bármelyik magyarban"
Mert az ilyen csak a mélyliberális fotelprolikban merül fel.
" Mondja ezt a diplomás történésznek a sutyerák proli, aki forrást kér a középiskolás tananyagról. Hát besz arok."
S mint kiderült te vagy a sutyerák proli pelikán, már csak az a kérdés ki a történész. :)
HakapesziM
"Szép kilátásaink vannak, ha az ifjúságot majd te fogod történelemre meg hazafiságra oktatni."
A történelmet tényekre szokás alapozni, nem mesékre és vágyálmokra.
"én csak egy kamionsofőr vagyok"
Ez mondjuk egy kicsit látszik.
Az én állításom ez volt:
15. hsz.
"A mai romániai, de Székelyföldön kívüli magyarság túlnyomó része valóban nem magyar eredetű, hanem a 19. században (főként annak 2. felében) elmagyarosodott románok leszármazottai."
Erre te elkezdesz a székelyekről beszélni, holott én pont a nem-székely magyarokról beszéltem.
Innentől kezdve az egész válaszod süketelés, h így meg úgy a székelyek, blablabla.
De persze én vagyok, aki terel. Nyilván.
A dualizmus-kori magyarosítás következtében váltak magyarrá - ez volt a másik állítás. Így kapcsolódik a dualizmus a magyarosítás témaköréhez. Hihetetlen, mi? Nem tudom hol látod ebben a terelést.
Vagy szerinted hogy nőtt a magyarok részaránya 36%-ról 48%-ra 60 év alatt, ha nem úgy, h a kisebbségek kezdtek elmagyarosodni?
Na, ez a +12%-nyi magyar az, akik az elmagyarosodott kisebbségek leszármazottai.
Nem tudom, ezt miért ilyen nehéz felfogni? Ehhez azért nem kell diploma.
Vigyázzunk csak.
Vegyük a 15. számú hozzászólást:
"A mai romániai, de Székelyföldön kívüli magyarság túlnyomó része valóban nem magyar eredetű, hanem a 19. században (főként annak 2. felében) elmagyarosodott románok leszármazottai."
"Na, ez a +12%-nyi magyar az, akik az elmagyarosodott kisebbségek leszármazottai."
Majd a 49.
"Na, ez a +12%-nyi magyar az, akik az elmagyarosodott kisebbségek leszármazottai."
Egyszer románt használsz, aztán kisebbségeket.
Mindenki tudja, hogy ahogy a trianoni Magyarországon, úgy Erdélyben is sok kisebbség vált magyarrá. Különösen Erdélyre igaz, örmények, szláv népek, szászok, zsidó és még sokféle, valószínű részben románok is.
Arra a csúsztatásra reagáltam, hogy az erdélyi magyarok (akár székelyek, akár mások) románok lennének, akik aztán elmagyarosodtak. Mert ez így nem igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!