Miért nem veszi észre a többség, hogy rossz irányba fejlődik a technika és miért nem tesz ellene?
Régen egy autót be lehetett tolni és a sufniban lehetett szerelni. Manapság az egészet egy kompjuter hajtja.
Régen ha elromlott a Walkman, elég volt szétcsavarozni és mondjuk egy befőttesgumival pótolni az elszakadt ékszíjat a hajtókerék és a kazettaszalagforgató kerék között. Manapság egy MP3 lejátszó egyik napról a másikra beszarik és nem tudsz semmit tenni, újat kell venni.
Régen ha bekrepált a tévé, hívtad a tévé-szerelőt és kicserélt benne egy elektroncsövet és ment tovább, manapság vehetsz új tévét.
A technika egyre inkább kikerül az átlagember megértése és ellenőrzése alól és csak a nagy cégek uralkodnak felette. Extrém példa erre pl. az Apple cég.
30 éve mindenki nagyjából felfogta hogyan működik egy Trabant vagy a magnó 8 általánossal és szerelni is tudta őket. Manapság vad-kapitalizmus van és ez a márkaszervizek monopóliuma.
Nem lenne jobb, ha primitívebb lenne a technika, de cserébe minden ember a saját gépeinek mestere lehetne a cégeknek való kiszolgáltatottság helyett?
mái napig CRT-monitort használok...14. éves lesz, Samsung, és úgy működik, mintha most gördült volna le a futószallagról
tehát igenis LEHET olyan műszaki cikket gyártani, ami sokáig bírja
winchesterből úgyszintén...egy Samsung merevlemezem volt a rekorder, 9 évig bírta, és számtalan alkalommal volt megformázva, hordozva
a Western Digital pedig, ami csak raktárnak volt használva, 3 év után megreccsent minden ok nélkül...hát nem tapsikoltam az örömtől, meg kell hogy mondjam...
igen, tudom, hogy sok a konzumidióta, aki egyből kivágja a szemétbe az aktuális monitorját, telefonját, biciklijét, akármijét, amint megjelenik egy új típus, de szerinted ez a követendő példa?
mi legyen azokkal, akiknek NEM az újdonság a prioritás? meg a teljesítmény? hanem mondjuk a tartósság?
ha én csak tetriszezni meg máriózni akarok, miért fizessek ki pluszban 70-80 ezreket egy készülékben olyan funkciókra, amit az életben nem fogok használni?
én speciel, ha nem muszáj, nem veszek vaci újat semmiből, csak mert az többet tud, szebb, jobb, akármi, nem vagyok a pénztárcám ellensége
jhaj de régi kérdés, nosztalgiajárat ON :D
21es, amúgy ezt úgy írod, mintha ez valami nehezen fenntartható életmód lenne.. De lehet kapni olcsó képernyőket még újonnan is.. nojó, nem képcsöveset, (bár talán a szemed meg is hálálja ha nem olyat hasznlsz:D), de senki nem kötelez senkit arra, hogy csak a legújabb 8K-s képernyőt vegye.
Az teljesen tiszta sor, ha valaki csak azokért a feature-ökért akart fizetni, amit használni is fog. De elég nagy a piac, mindenki megtalálja azt, amire szüksége van. Nem csak használtan, vagy múzeumok leselejtezésekor, hanem újonnan gyártottan is.
Képernyő, merevlemez.. ezek pont olyan dolgok, amik megfelelő használat mellett egy féle mberöltőig bírják. Jó, az új képernyők mondjuk tovább bírják mint a régiek.. De persze, egy 15 éves képernyő talán a 720x240es felbontást ha biztosítja, amin a Marion kívül tényleg kevés dolog fut el:D de ha a felhasználó nem használja ennél többre, nincs is rá szükség. Merevlemez dettó, 15 éve 40-50 giga tárhely elég volt.. igaz, a HDD nagyobb volt, mint most az összes PC alkatrész együttvéve és hangosabb volt mint egy Boeing, de ha valakinek ennyire van igénye, hát hajrá.
De mitől jobb ez vagy rosszabb annál, akinek igénye van a újabb termékekre? Én csak a különbséget látom, az értékbeli magasságot-mélységet nem.
azért nehezen fenntartható életmód, mert újonnan ilyeneket már nem gyártanak, főleg nem olyat, ami tartós is
percre pontosan elromló ipari hulladékot, na azzal tele vannak az áruházak! és a szeméttelepek is...
olyan monitorra, ami 2-3 év után ledöglik, és hiába viszed bárhová javíttatni, kiröhögnek, még 5 forintot is sajnálok
kettő ilyen is van idehaza, mindkettő LG márkájú laposképernyős fűdeszuper csúcsmodell volt...oszt a régi CRT-monitorom túlélte mindkettőt zsinórban...
na ez itt az első számú probléma: hogy a technika alapból selejtet gyárt
a második számú pedig: hogy mindezt méregdrágán
azt már csak bónuszként teszem hozzá, hogy közben jól tönkretesszük a bolygónkat is
írtam a merevlemezt is...a 2002-ben gyártott Samsung 9 évig bírta, a három évvel később vett WD alig bírta 3 évig minimális kihasználtsággal
a képernyő felbontása nem különösebben zavar, én speciel sokkal szívesebben játszom régi játékokkal, azok alá meg hót fölösleges az ötvenezer megapixeles 4D-s, kisebb vagyonba kerülő szupermonitor
az újabb termékekkel se lenne semmi gond, ha úgy csinálnák meg őket, hogy 10-20 évig működjenek
merthogy LEHET ilyet készíteni, több ilyen termékem is van/volt
az ipari selejteket pedig vagy adják párszáz forintért, vagy vegyék le a polcokról, az ezeket előállítókat pedig állítsák bíróság elé
Mi a tököt művletél te a merevlemezzel h tönkrement?:D én még nem h nem tapasztaltam, de még hallani se hallottam olyanról, hogy egy merevlemez tönkremenjen:D Proci, az lehet, ha túl van terhelve..d e merevlemez?:D Ha nagyon lassúcska, újraformázod és annyi:D
Képernyő meg.. 50-70ezer forintért olyan képernyőt kapsz, hogy lesz*p. Sokallod ezt az árat? Hm.. hát igen, régen 20ból is megvolt... De 15 év alatt majdnem a háromszoroásra inflálódott a forint:D A számítógépek régen is drágák voltak, most is azok. Régen is lehetett kapni áron alul alkatrészeket/perifériákat, amik 1-2 éven belül megadták magukat, most is lehet.
Nem tagadom, a gyártóknál tényleg kevésbé szempont az időtállóság.. de ez a folyamat nem most kezdődött el, hanem 70 éve, szóval a számítógépeknek esélyük sem volt időtállónak lenni:D Drágábbnak hangzanak a dolgok, de a korhoz mért ár-érték nem változott, csupán az emberek fizetése nem nőtt annyival, amennyivel a forint romlott 15 év alatt.
Egy alap PC-t össze lehet rakni 80-100ezerből ami 20 évig működni fog neked. Nem fog csodákat okozni, de a win98as meg DOSos játékokat végtelenségig vinni fogja a maga kis integrált vidkártyájával:D De őszintén, 80 alatt csak az vegyen PC-t, aki vállalja, hogy hamar tönkremegy.
A régi képernyőket meg a helyedben hanyagolnám. Kisüti a szemed és észre sem veszed..
ez a vicc, hogy semmit...raktár-winchester volt, azokat a programokat tároltam rajta, amiket formatcé után vissza akartam telepíteni, illetőleg ha történik egy rendszerösszeomlás, semmim ne vesszen el
az explorer.exe-n kívül más program hozzá se nyúlt ahhoz a winchesterhez
aztán egyszer csak 3 év után nyekk, megreccsent...istennek hála hogy csak raktár volt!
nemhogy formázni nem tudtam, alapból nem is észlelte a gép
se rackben, se máshogy, a BIOS sem látta
az árat sokkallom olyanért ami 3 évig se bírja, igen, ilyenre 5 forintot se költök
bánom is én hogy hány megapixeles hánydimenziós a felbontása - bírja minimum 10 évig, az ócska CRT-monitoroknál ez valamiért nem okozott gondot, még a márkátlanabbik fajta (Belinea) is elmuzsikált hat hosszú évig
az infláció a kormány sara, oldják meg...ellenkező esetben marad a szürkeimport, csempészet, lopás...
az pedig a gyártók sara, hogy selejtet állítanak elő (de felhozhatnám a szobaventilátort, hősugárzót, darálót is - az orosz típus 30 évig működött, a TESZKÓ gazdaságos meg Média Márkos csodamasinák legkésőbb 4 év után megreccsennek)
Wait, te puszta raktározás céljából egy belső winchestert használtál ami mindig elérhető volt a gépben? Mert akkor nem mondanám, hogy "nem használtad" hisz nonstop üzemben volt amikor ment a gép. Ilyen célra egy külső HDD-t kell használni. Nálunk erre egy 500 gigás külső vinyó van.. kb 15x25x5 centis, még tápba kell bedugni, van vagy fél kiló, zizeg, búg minden, de arra, hogy évente kétszer bedugjuk az USBbe és leszedjük amit le kell, tökéletesen üzemel legalább 10 éve:D
És akkor itt el is értünk a célszerű használat kérdéséhez...
Ha meg azt mondod, hogy ha nincs rá pénzed akk lopott / nemlegális eszközöket szerzel inkább be.. akkor szintén ne csodálkozz:D Vannak dolgok amiknél a hozzájutási mód nem befolyásolja a minőséget.. de az elektronikus eszközök rendre szarabbak, ha nem bolti csomagolásban érkeznek:D
nos, igen, raktár céljára használtam belső winchestert, több okból kifolyólag is, a rack azidőtájt már úgymond "kiment" a divatból, a hordozható merevlemezek pedig irracionálisan drágák voltak még
igen, végig benn volt a gépben, de ezt leszámítva nagyon ritkán volt használva
mikor megvettem, a Samsung már 5 éves volt, na, az volt aztán használva keményen, napi szinten! és még így is 9 évig bírta
nem feltétlen arra kell gondolni nálam, hogy ÉN használnám a lopott, csempészett eszközöket...arra utaltam, hogyha valami túl sokba kerül, az emberek elkezdenek kerülőutakat, kiskapukat keresgélni
pl. az Artisjus maffia minden adathordozóra pluszköltséget ver rá, merthogy te biztos egy gonosz illegális letöltögető vagy, és arra a CD-re, DVD-re vagy winchesterre lopott zenéket fogsz tölteni, tehát az árából ők leszedik a sápot...micsinált az okos ember? kiment Szlovákiába adathordozókért, ahol egy CD 40 forint volt
ez stimmel hogy lehet hogy valami gány vackot kap ha nem vigyáz, de hát ez idehaza is elmondható majdnem az összes elektronikus mütyürről...
ez itt a probléma, hiába fizetsz te ki háromszoros árat egy jobb minőségűre, ha csak 1 évig bírja tovább mint a gagyi minőségű, akkor voltaképpen kidobott pénz
nagyon kevés üzletben van lehetőség garancia hosszabbítására (pl. Média Márk) és ott se a végtelenségig
Jah, ami eszembe jutott így valamelyik válastz kapcsán:
Telefont, tabletet és főleg számítógépet és annak perifériáit nem MediaMarktban kell venni. Tescoban meg aztán pláne nem. Ott az ismertebb márkák tömeggyártott modelljei vannak pontosan arra, hogy megvedd, használd, aztán kidobd záros határidőn belül.
Ilyesmi cuccokat szaküzletben érdemes vásárolni, de ott is úgy, hogy előtte az interneten alaposan tájékozódsz és az üzletbe már úgy mész, hogy pontosan tudod mit akarsz venni (már ha nem rendeled meg neten ugye). A szaküzletek eleve hosszabb garanciát vállalnak a TECSÓnál és egyértelműen részletesebben lehet tájékozódni náluk mind online, mind az eladoktól.
A MadiaMarktban lehet venni kábeleket, elektromos hőmérőt meg egyébb apróságot, Tescoban meg kenyeret meg csirkefarhátot:D Mindent a maga helyén:D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!