Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem veszi észre a...

Miért nem veszi észre a többség, hogy rossz irányba fejlődik a technika és miért nem tesz ellene?

Figyelt kérdés

Régen egy autót be lehetett tolni és a sufniban lehetett szerelni. Manapság az egészet egy kompjuter hajtja.

Régen ha elromlott a Walkman, elég volt szétcsavarozni és mondjuk egy befőttesgumival pótolni az elszakadt ékszíjat a hajtókerék és a kazettaszalagforgató kerék között. Manapság egy MP3 lejátszó egyik napról a másikra beszarik és nem tudsz semmit tenni, újat kell venni.

Régen ha bekrepált a tévé, hívtad a tévé-szerelőt és kicserélt benne egy elektroncsövet és ment tovább, manapság vehetsz új tévét.

A technika egyre inkább kikerül az átlagember megértése és ellenőrzése alól és csak a nagy cégek uralkodnak felette. Extrém példa erre pl. az Apple cég.

30 éve mindenki nagyjából felfogta hogyan működik egy Trabant vagy a magnó 8 általánossal és szerelni is tudta őket. Manapság vad-kapitalizmus van és ez a márkaszervizek monopóliuma.

Nem lenne jobb, ha primitívebb lenne a technika, de cserébe minden ember a saját gépeinek mestere lehetne a cégeknek való kiszolgáltatottság helyett?

2016. szept. 3. 14:10
1 2 3 4
 11/38 A kérdező kommentje:
Mert hatalmat ad* az
2016. szept. 3. 17:33
 12/38 anonim ***** válasza:
90%

Részben egyetértek. Nagyon elment az ember mellett a technika.

Vegyük az autózást, nekem az a területem. Ma nincs már olyan, hogy autószerelés. Csere van, valami elromlik és nem megjavítják, hanem cserélik az egész egységet.

Olyan autóm van - nagyon megbízható márka egyébként - hogy az izzót is nagyon nehéz kicserélni benne. Ha a bal oldalon ég ki, ki kell vennem az akkumulátort, és még akkor is csak a feleségem fér hozzá, mert az én kezem túl nagy.

Olyan kamiont vezetek ami a mai csúcs. Magától tartja a követési távolságot, ha kell fékez, figyelmeztet a sávelhagyásra. Persze kerreg össze - vissza, meg fékezget mert egy árnyékot is járműnek néz éjjel, vagy van valami csík az úton és azt hiszi, elhagytam a sávom, rengeteg a vakriasztás. És akkor még autonóm autózásról beszélnek...

Gazdasági okokból 5 perc motorjáratás után leállítja magát, nem tudod tölteni az akksit. Még szerencse, hogy nem járunk orosz pályát, ott fagynánk halálra. Persze ki lehet kerülni a dolgot okosságokkal, de akkor is csókoltatom, aki kitalálta.

Persze hatalmasat fejlődött a biztonság, a fogyasztás, teljesítmény, de ne nekem azt senki ne magyarázza el, hogy nem lehetne úgy megtervezni, hogy 2 perc alatt izzót lehessen cserélni egy autón.

Annak idején a videokazetta akármilyen vacak, másolt volt, a magnó lejátszotta. Manapság nemegyszer megtörténik, kiírja error, és ennyi - nem nézed/hallgatod meg és kész.

A GPS - emhez egyszerűen nem kapok töltőt, a régi tönkrement, nekem munkaeszköz. Egyszerűen nincs. Azt mondták vegyek egy új készüléket tokkal, vonóval...Anyád.

2016. szept. 3. 21:31
 13/38 anonim ***** válasza:

A kazettára ráfér 60-90 percnyi hanganyag, kell hozzá egy walkman és akkor évekig tudod hallgatni, aztán a szalag tönkremegy és annyi

Az MP3 lejátszómra ráfér 10-15 órányi hanganyag (ugye nem csak zene, hangoskönyv is), kisebb az egész mint a walkman, gyorsabban kereshetek és válthatok a tartalmak között és még 10 év alatt soha semmi baja nem volt

nem tudom hogy működik, de nem is érdekel.

Az, hogy a szervizes ért hozzá, nekem elég. Valaminek hajtania kell a gazdaságot! Ha mindenki maga megcsinálja a dolgait, ki ad fizetést a szerelőnek?

2016. szept. 30. 16:37
 14/38 anonim ***** válasza:
Ha ültél volna már Wartburgban - vagy ami még jobb, vezettél volna egyet tobb száz kilométeren keresztül - akkor nem sírnád vissza.
2016. szept. 30. 17:53
 15/38 anonim ***** válasza:

az EU elvileg hozott egy rendeletet a tervezett tönkremenetel ellen, tehát VALAMI már megindult

azzal kéne kezdene, hogy a selejtet, szart gyártó cégekre hatalmas, megfizethetetlen bírságokat kiróni minden elromló termékük után, aztán kiszorítani őket a piacról, lesittelni őket, és azok közt a cégek közt felosztani a piacot, akik minőségi műszaki cikkeket árulnak, nem ipari szemetet sóznak az emberre

"Jó nagy butaság, senkinek nem kellene már a nagy ormótlan nehéz kűtyü"

ezt te csak hiszed, barátom

"a modern eszközöknek mégis valahogy sokkal kisebb az ökológiai lábnyoma, mint a jó kgst iparos dolgoknak"

ez meg baromság

"Nagyon jó. Ennyi erővel a kocsit is leválthatnánk a lovas szakérrel"

akkor meg a szénát adóztatnák szarrá...

"Ma már nem azt a korszakot éljük, különben meg miért kéne mindenkinek fejből vágni egy személykocsi működését?"

igazad van, minek is a tudás? az fölösleges, csak bajt hoz!

Pötti Danon - nagynak és hülyének lenni jó!!!

"Valaminek hajtania kell a gazdaságot!"

és szerinted ez a megoldás? hogy gyártsunk percre pontosan elromló szarokat, aztán a hülye ember meg hadd szórja el a fizetése szebbik felét arra hogy az állandóan tönkremenő gépparkot pótolgatja?

hülye-e vagy?

"Ha mindenki maga megcsinálja a dolgait, ki ad fizetést a szerelőnek?"

akkor a szerelő szépen fogja magát, és kitanul mást!

ennyi erővel akkor térjünk vissza a gázlámpás közvilágításra, mert szegény lámpagyújtogatók éhenhalnak...

2021. jan. 24. 17:48
 16/38 anonim ***** válasza:

Mondd már meg nekem, aki életében nem fog kocsit vezetni, mi a jó büdös francnak tanuljon arról, hogyan működik, hogy szerelik stb?

2021. jan. 24. 20:00
 17/38 anonim ***** válasza:
nyilván nem annak kell kocsit szerelni tanulni, aki nem fog soha vezetni...azt hittem, ez nyilvánvaló...
2021. jan. 24. 20:04
 18/38 anonim ***** válasza:
Ha már itt tartunk, szerinted a kérdező valóban ilyen masszívan fejlődésellenes -ahogy a kérdés sugallja- vagy egy idióta troll?
2021. jan. 24. 20:08
 19/38 anonim ***** válasza:

nem fejlődés-ellenes, hisz nem ezt írta, hanem hogy rossz irányba fejlődik a technika

ez teljesen igaz: időtálló, hatékony, jól működő cuccok helyett ipari szemetet sóznak rá az emberekre méregdrágán

javítani se lehet mert "nanótekknikával" készült, míg 30 évvel korábban, ha egy jót belefociztál a makacskodó berendezésbe, utána működött mint a parancsolat

a vadkapitalizmusról is helytállóak a megállapításai, szóval nem lehet troll

2021. jan. 24. 20:12
 20/38 anonim ***** válasza:
De nem lehet 100 évig katódos tv-t nézni, ahogy azt kérdező pedzegetné... A számítógép-monitoroknál is a síkképernyős LCD, TFT típusok terjedtek el mindenhol. Katódos monitorokat valószínűleg már csak elvétve lehet találni. A VHS-kazettát is felváltotta a DVD, Blu-ray, CD.. így nekem csak marad a troll besorolás.
2021. jan. 24. 20:22
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!