Miért ne menjen valaki el a menekültügyi népszavazásra?
A népszavazás igazából egy bújtatott felmérés lehet, hogy merre építsék majd az új menekültszállókat. Nyilván ott fogják építeni ezeket, ahol a legnagyobb az elfogadás mértéke (ez egyértelműen kiderül a népszavazás területre lebontott eredményeiből), a régi menekültszállók ugyanis nem alkalmasak hosszú távú elhelyezésre.
Más értelme nem nagyon lehet a népszavazásnak, mivel nem kötelező érvényű, illetve a kvótát meg már állítólag aláírta a kormányunk, mégis rengeteg pénzt ölnek a kampányba, mintha tényleg fontos lenne.
http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__800..
Hogy más miért ne menjen el, én nem mondhatom meg. Én a következő miatt nem megyek:
"Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?"
Nyilván nem akarom. Hogy akkor miért nem szavazok nemmel?
1. Mert ez EU határozata nem betelepítésről szól. Mert a kérdés ugyan úgy összemossa a migránsokat a menekültekkel, mint a kormány úgy általában. Az EU határozat ellenőrzött, legálisan az EU területére érkezett, menekültstátuszért folyamodott menekültek befogadásáról szól. Ha erről kérdeznék a véleményemet egy népszavazáson, elmennék.
2. Mert a kormány arra nem volt kíváncsi, hogy akarom-e, hogy nem magyar állampolgár a magyar államnak kölcsönt adva betelepülhessen Magyarországra. Mivel itt teljesen megbukott az ellenőrzés, bárki, akár terrorista, akár maffia-tag is vígan bevásárolhatja magát hozzánk, így teljesen felesleges a kormány riogatása.
Ha ez tényleg felmérés, akkor részvétem, Butapest.
Ha nem mész el, azzal esetleg azt lehet elérni, hogy nem lesz érvényes a népszavazás. 50%+1 fől, kb 4.2 millió szavazat kell, hogy érvényes legyen. Fideszes nincs ennyi, határeset, hogy csak a "Nem"-mel szavazókból meglenne-e az érvényesség. Persze az érvényességtől függően Orbánék akkor is erősen fel fogják használni a kommunikációjukban az eredményt (mert szerintem nem kétséges, hogy mellettük lesz a több szavazat).
"Mert ez EU határozata nem betelepítésről szól."
Akkor mégis miről? Határozatlan ideig, határozatlan számú "menekült" elhelyezéséről van szó az állandó kvótában. Ez bizony betelepítés.
"Mert a kérdés ugyan úgy összemossa a migránsokat a menekültekkel, mint a kormány úgy általában."
A kérdés nem nevezi nevén a menekülteket vagy migránsokat. Ebben a kontextusban nem is lenne értelme. A kérdés arról szól, hogy nem magyar állampolgárok csak az Országgyűlés engedélyével/felhatalmazásával kerülhessenek az országba, ami igazából nem is kérdés, erről (is) szól az önrendelkezés joga.
"Az EU határozat ellenőrzött"
Aha, és mi alapján ellenőrzi őket? Január elsején születtek és minden másodiknak Mohamed a neve. Papírok nulla, max a beszélt nyelv alapján tudják területileg elhelyezni őket.
"legálisan az EU területére érkezett"
Átszöknek a határon, az nem éppen legális.
"Mivel itt teljesen megbukott az ellenőrzés, bárki, akár terrorista, akár maffia-tag is vígan bevásárolhatja magát hozzánk"
Ez így van. Én sem értek egyet a letelepedési államkötvénnyel. A különbség most csak az, hogy ezután ingyen és bérmentve kell majd befogadni hasonló kaliberű embereket, akiket ráadásul etetni is kell, lakhatást kell nekik biztosítani, stb. Ha lehet, ne rontsunk tovább a helyzeten, ha már legalább látszólag lehetőséget adnak a választásra...
"És hogy befolyásolná a tábor kiválasztásának helyét, ha valahol el sem mennek szavazni, vagy máshol elmennek, de nemmel szavaznak"
Nem mész el szavazni = nekem mindegy
Igennel szavazol = nem zavarnak a menekültek, ide tehetitek őket
Nemmel szavazol = ide ugyan ne tegyétek őket, mert kicsapom a balhét
Mindezt az adott település/került szavazóinak számához lehet arányosítani. Tehát ha nem mennek el, az egyfajta elfogadás, nem olyan fajsúlyos, mint az igen szavazat, de határozottan bátorító.
"Ha ez tényleg felmérés, akkor részvétem, Butapest."
Ha tényleg sorra kerül a menekültek befogadására kvóta alapján, akkor tetszési index/menekültszálló ide vagy oda, előbb vagy utóbb Budapesten, vagy azokban a nagyobb városokban fognak feltűnni, ahol van számukra lehetőség. Gondolj csak bele, a támogatást számlára kapják majd, házuk, gyökereik amúgy sincsenek, nekik tehát mindegy, hogy hol vannak az országon belül, akkor meg inkább Budapest, mint valami koszos, néptelen kis falu...
"A kérdés nem nevezi nevén a menekülteket vagy migránsokat. Ebben a kontextusban nem is lenne értelme."
Szerinted. Szerintem meg igen. Nagyon fontos lenne meghatározni, hogy ki, milyen feltételekkel számít menekültnek.
"Aha, és mi alapján ellenőrzi őket? Január elsején születtek és minden másodiknak Mohamed a neve. Papírok nulla, max a beszélt nyelv alapján tudják területileg elhelyezni őket. "
Nem minden menekült jött papírok nélkül, sokuknál vannak személyi okmányok, iskolai végzettséget igazoló iratok, sokan leellenőrizhetőek.
"Átszöknek a határon."
Amíg az első országba "szöknek", addig legális. Líbiában elég nehéz hivatalos úton vízumhoz jutni. Meg repülőjegyhez. Még letelepedési kötvényhez is.
A többmillió menekült között bizony szép számmal vannak ellenőrizhető, valóban az életükért menekülő emberek/családok, köztük nem kevesen keresztények. Ha látnám a kormány részéről a szándékot, hogy tárgyalásokat folytasson arról, hogy milyen feltételek mellett, milyen ellenőrzés mellett, milyen korú/családi állapotú/vallású emberek befogadására mutatna hajlandóságot, amire az EU nem mutatna együttműködési szándékot, vagy a görög-török menekülttáborokban nem lenne 1300 ember, akiknek kétségek nélkül megállapítható a származása, és megfelelne a menekültstátuszra, szavam sem lenne. Addig ez csak üres vagdalkozás.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!