Nálunk be lehetbe fezetni a cseh adórendszert?
A személyi jövedelemadó egységesen a bruttó bér 15%-a; ehhez adódik 7% szolidaritási adó azok számára, akiknek a bére meghaladja az átlagbér 48-szorosát. ( szerintem ezt le lehetne csökkenteni az átlagbér 10-15-szörösére ). A társasági adó kulcsa 2015-ben 19% volt.
Az általános forgalmi adó általános kulcsa 2015-ben 21% volt. 15%-os kedvezményes kulcs vonatkozik az alapvető élelmiszerekre, egyes gyógyszerekre és orvosi felszerelésekre, fűtésre, szociális lakbérre, újságokra, illetve 10% az áfa mértéke csecsemőételek, egyes gyógyszerek, könyvek, malomipari termékek és a gluténmentes diétához szükséges termékek esetében.
# 3:
Akinek havi 2,5 milliót (átlagbér 10-szerese) kifizetik alkalmazottként, az a legritkább esetben van minimálbérre bejelentve. Állami cégek és nemzetközi multicégek vezetői keresnek ennyit.
Persze gondolom most a minimálbéres vállalkozóra gondolsz, de ha szerinted vállalkozni annyiból áll, hogy felveszed havi 2,5 milliót feketén, miért nem csinálod te is?
5# Nehéz őket kiszűrni de vannak ilyenek.
Bemásolom egy régebbi kérdésem: http://www.gyakorikerdesek.hu/politika__magyar-politika__788..
Nem lehetetlen! Az szja (személyi jövedelem adó) nálunk is 15%. A szociális hozzájárulás magas, mert az 27% cseheknél meg csak 19%..
De nem tudom náluk milyen a gyerekek után járó támogatás, itthon elég sok pénz visszaigényelhető adóból, amit valakinek fizetnie kell szociális hozzájárulásként. Fűtésen itt is kedvezmények vannak. A gyógyszerek 50-90%-ban támogatva vannak sok embernek, az utazás 50-90%ban támogatva van sok embernek, tehát nem tudom a támogatásokat beleszámítva mivel járna jobban pl egy nagycsaládos, vagy hogy a cseheknél mire elég az az adóalap.
Ha pl minden beteg embernek ki kéne fizetnie a gyógyszerének az árát, de helyette 10% lenne a gyügyszeren az áfa, abba nem a kormány roppanna bele, hanem a lakosság.. mivel itthon minden szakorvos által felírt gyógyszeren 90% os támogatás van, tehát az igazi árának a 10ed részét fizetjük ki.
7# nálunk 17% az SZJA, de igazad van, nem tudom mire mennyi támogatás van a cseheknél.
8# igen és láthatod milyen a többkulcsos adó náluk: 15% mindenkinek, aki az átlagbér 48-szorosát keresi, annak +7%. Ez összesen 22%. Gondold már el, nálunk 240 ezer forint az átlagbér, ki keres havi 11,5 milliót?
Ehhez képest mi volt nálunk? Évi 1,7 millió alatt 18%, afelett 36% volt...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!