Ti nem tartjátok ezt gusztustalan, gyomorforgató opportunizmusnak, amikor egy fiatal elvégzi az egyetemet, és egyből megy ki külföldre?
Pl. amikor egy orvos egy percet sem dolgozik itt, hanem amint megkapja a diplomáját már megy is ki rezidensnek angolba vagy németbe. Vagy például amikor egy mérnök informatikus vagy villamosmérnök egyből kimegy Bécsbe kezdő mérnöknek és egyből kap szolgálati lakást az önkormányzattól stb.
Minek ilyenekbe pénzt fektetnie a magyar államnak? És a fiatalok több mint a fele ilyen. Csak a pénz érdekli őket, az nem, olyan szakmával mennek el, ami itt is hiányszakma.
Az oktatást többynire a szülők fizetik, szóval szerintem ez nem opportunizmus.
Mellesleg 2013-ban született egy törvény, miszerint le kell dolgozni vagy vissza kell fizetni ezt a pénzt.
Nem.
Az a fiatal befektetett ( időt, energiát, tudást - és bizony, még az államilag finanszírozott helyeken is rengeteg pénzt)a diplomája megszerzésébe. Természetes hogy szeretné ha a befektetése megtérülne.
Ha pedig valami hiányszakma, akkor az állam fizesse meg a művelőit.
Ne egy politikus keressen 1 millió felett havonta, hanem három orvos 300 000-et!
Én azt tartom gyomorforgatónak, amikor valaki ilyen prosztón fogalmaz. "angolba, németbe"...
Egyébként ahogy elnézem, sem a munkáltatókat sem az államot nem nagyon érdekli, hogy mennek ki külföldre a hiányszakmával rendelkező szakemberek. Ha érdekelné őket, akkor már változtattak volna (ahogy egy-két cég már meg is tette).
Vagy te szeretnél úgy 150-200 ezret keresni, hogy közben minimálbérre vagy bejelentve, ingyen kell túlórázni amikor csak kitalálja a főnök és semmi megbecsülés nincs, csak lebaszcsizás?
Mérnök vagyok és komolyan rosszul vagyok már attól amikor látom, hogy egy Lidl-s polcpakoló is többet keres nálam, vagy éppen egy alkatrészfutár. Közben az én szakmám pont olyan, hogy látom mikor mennyit hoztam a konyhára az elmúlt években (kb. egy hét alatt többet, mint a havi fizetésem, van amikor egy hónap alatt a fizetésem tízszeresét)...
Ezek mellett pedig fizeted a járulékokat mint a katonatiszt, de ha kórházba kerülsz akkor könnyen otthagyhatod a fogad, vagy ha gyereked lesz valami csoda folytán, akkor megnézheted az oktatását?
Nem, nem tartom gusztustalannak és én is menni szeretnék mihamarabb.
Erre alapszik az egész EU. A "fejlődő" országokból (bizonyos szempontból MO is az) kivonják azokat az embereket, akik felfuttathatnák az adott országot és az EU központi országaiba rakják le őket, ezzel is tovább centralizálva az egész rendszert, így végül lesz egy rohadt erős és rohadt gazdag kemény mag, meg az azt körülvevő csóró, bunkó pusztaság. A magyarok nem hülyék, legalábbis nem annyira, mint azt sokan képzelik, mi is folyamatosan termeljük ki a zseniket, csakhogy az EU ezeket jobb szereti a központban alkalmazni, szóval olyan lehetőségeket kínál, amiknek nem tudnak ellenállni ezek az emberek, így aztán azok, akik potenciálisan megreformálhatnák az országukat inkább kimennek külföldre. Az USA csinálta ezt a 20. század elején és közepén, azonban az EU átvette tőle a stafétát.
Tegyük fel, hogy Kovács Aranka Szegeden tanult fogorvos feltalál egy eljárást, ami által tökéletesen fájdalommentesen lehet megoldani minden szájsebészeti eljárást. Még be se jelenti a sajtó, hogy létezne ilyen, Kovács Arankát már jóval előtte megkörnyékezné egy tag Berlinből, hogy jöjjön el inkább oda és ott valósítsa meg az elméletét, Aranka persze habozik, de miután hozzávágnak egy jó kövér csekket, máris nekiáll pakolni és kinézni egy Berlinbe tartó járatot magának. Így működik az EU, ezért nincs szinte semmiféle fejlődés a központi tagországokon kívül, mert azok, akik pl. Magyarországon vagy Romániában el tudnának érni úttörő dolgokat, azokat az EU kivonja az országukból, hogy egy folyamatos szellemi nyomorban tartsa azokat, illetve hogy az adott emberek tudását a saját céljaira használhassa fel.
3: Tudom, hogy troll vagy, de azért leírom, hogy ez is baromság. Max a szolgáltatások kerülnek többe, de azok sem annyival, amennyivel többet keresnek. Mondjuk max kétszer olyan drága egy fodrász, de 5-6x annyit keresnek mint mi. Az élelmiszerek, műszaki cikkek, ruhák olcsóbbak mint itthon, az albérletárak pedig kb. lassan egy szinten vannak a Pesti árakkal.
De ha nem, akkor is megnézném, hogy mit szólna egy osztrák, ha 1600 eurót kéne fizetnie egy kétszobás 50 m2-es lakásért (magyar medián 120.000 és egy ekkora lakás kb. 110-120 ezer körül van Pesten úgy, hogy közben egy patkánylyuk).
"viszont az igaz hogy mennyen mindenki fizetosre"
Ezzel kizárják a szegényeket. Inkább valami olyan kell, hogy aki kimegy az fizesse vissza majd(jéé, ezt meg is csinálták
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!