Miért állna érdekében egy dolgozó embernek megszavazni a feltétel nélküli alapjövedelmet?
Pl. mert bármikor elveszítheti a munkáját, és nem mindegy, hogy amíg talál mást, addig koldul meg felhalmoz kétmilliós gázszámlát, vagy esetleg szerényen, de eléldegél katasztrófa nélkül.
Az se mellékes, hogy amikor éppen dolgozik, akkor a munkáltatója mennyire zsarolhatja kirúgással, ha éppen nem akar túlórát, vagy illegális/balesetveszélyes feladatot elvállalni.
Például azért, amiért a nyugdíjat, az egészségügyi ellátást és az ingyenes oktatást is a TE érdekedben vezették be.
Fontos neked, hogy a társadalom minden tagja valamilyen szinten jól képzett és elégedett legyen.
Ráadásul az alapjvedelem a világ legvagyonosabb néhány százalékától venne el, és sokaknak adna. Nézz utána, milyen döbbenetes müódon nyílt a jövedelmi egyenlőtlenség az elmúlt 100 évben. A mai különbségek sokkal nagyobbak, mint 100 éve.
Aztán gondold végig, tudnál-e a szabadidődben értelmes dolgokat csinálni robotolás helyett.
De nézd meg a kalózpártok programját, ők ezeket nagyon szépen leírják.
Miért venne el tőled?
Az alapjövedelem lényege, h mindenkinek jár. Neked is.
(ez a valóságban valószínűleg úgy nézne ki, hogy a jövedelmed azon része adómentessé válna, és ennyivel emelkedne is a jövedelmed)
#4: és kik termelik ki azt a pénzt, amit aztán elosztogatnak?: a dolgozók. Van egy bevételi keret, egy költségvetés, amit aztán leosztanak az embereknek, illetve elköltik hasznos meg haszontalan dolgokra. Ha a keret nem nő, csak úgy lehet valakiknek többet juttatni, ha mástól meg elveszünk; és elvenni viszont csak attól lehet, akinek van, tehát a dolgozóktól.
Én önző ember vagyok, vállalom. Betartom a törvényeket, többet viszont ne is várjon tőlem senki! Nem fogok másokért úgy szavazni, hogy az nekem nem jó.
De miért ez a kérdés? Van bármi realitása, hogy erről népszavazást írnak ki? Teljesen megvalósíthatatlan, a Kormány a nyugdíjakat, és a munkanélküli segélyt sem tudja kifizetni. Nem véletlenül csökkentették a munkanélküli segélyt is ilyen drasztikusan. A segély ideje ellentmond mindenféle statisztikának, ennyi idő alatt nem lehet munkát találni.
Én személy szerint ellene vagyok. Ha el is vesztem a munkám, mennyi lenne az alapjövedelem? Valami nevetséges összeg, amiből nyilván nem lehetne megélni. Viszont össztársadalmi szinten ez nagyon sokba kerülne az adózó embereknek.
Amúgy nem lehet 2 milliós gázszámlát felhalmozni, mert 2 hónap után lekapcsolják. Ők sem hülyék.
Alapvetően az a legnagyobb baj Magyarországon, hogy itt még mindig mindenki az államtól várja a megoldást, és szidja a Kormányt, mert nem emeli a segélyeket, meg nem növeli a szociális kiadásokat. Meg kéne érteni, hogy az Államnak nem az a feladata, hogy azokat segítse, akik képtelenek önmagukon is segíteni. Ráadásul Magyarországon arányaiban nagyon kevés ember dolgozik, és ők is a szolgáltatásban, szinte semmit nem termelünk. Ebből nem lehet nagyon dőzsölni a munka nélkül élő embereknek. (Még annak sem, aki dolgozik, így is nálunk a legmagasabbak az adók és járulékok.)
"Ha a keret nem nő, csak úgy lehet valakiknek többet juttatni, ha mástól meg elveszünk; és elvenni viszont csak attól lehet, akinek van, tehát a dolgozóktól."
Nagy tévedés!
Az alapjövedelem nem egy plusz juttatás, hanem az eddigi szociális és segélyezési rendszer felváltása.
Tehát megszűnik a lakhatási támogatás, munkanélküli segély, családi pótlék, gyerekek után járó adókedvezmény, egyebek, és ebből a keretből mindenkinek juttatunk elkölthető valódi pénzt.
Ez pörgeti a gazdaságot és növeli a GDP-t.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!