Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Miért nem szerepel magyar...

Miért nem szerepel magyar egyetem a legjobb 150 között?

Figyelt kérdés

[link]

Ezt a képet láttam facebookon, és az lenne a kérdésem, hogy miért nem szerepelhet magyar egyetem a világ 150 legjobb iskolája között? Nem az általános demagógiára lennék kíváncsi, hanem hogy milyen konkrét okai lehetnek ennek a lesújtó eredménynek?

2016. máj. 5. 17:40
1 2 3
 11/28 anonim ***** válasza:
Lénárt Fülöp: fizika, Bárány Róbert: orvosi, Zsigmondy Richárd: kémia, Szent-györgyi Albert, Hevessy György:kémia, Békéssy György: kémia, Wigner Jenő: fizika, Gábor Dénes: fizika, Elil Wietel, P. János: kémia, Oláh György: kémia, Harsányi János: közgazdasági, Kertész Imre: irodalmi
2016. máj. 5. 18:34
 12/28 anonim ***** válasza:
87%

Ennek nem sok köze van a Nobel-díjakhoz, nem ez alapján van a lista.

Szerintem ezeknek az egyetemi farokméregetésnek nem sok értelme van, mert nem is fajlagos érték, hanem egy szumma. Impakt faktor, cikkek száma, "hallgatók kiválósága".

Mondjuk a világ egyik legjobb egyeteme a Stanford a maga 2118 oktatójával és 20000 diákjával, brutális budge-vel (mert magánegyetem). Szemben a "legjobb magyar egyetem" a Semmelweis egyetem ami egy brutális tömb az országban (az egészségügyi ellátás 6%-át látja el) járnak 10 ezeren és a létező összes egészségtudományi képzés a Semmelweisre van integrálva. Most, hogy a TE különvált nincsenek már ennyien sem.

Szumma szummárum, semmivel sem rosszabb egy magyar egyetem, mint a legjobb 150, és az onnan kikerülők sem azok. Egyszerűen nem fajlagosan veszik figyelembe az eredményeket.

Kiszámolták már egyébként, ha összevonnánk az ELTE-t a BME-t és a SE-t akkor benne lehetne, mint Budapesti Egyetem a legjobb 150ben.

2016. máj. 5. 18:49
 13/28 anonim ***** válasza:

Azért nem, mert Magyarországon sajnos nem léteznek igazi elit kutatóegyetemek.

Aminek a fő oka, hogy a rendszerváltás után nálunk tovább élt a Magyar Tudományos Akadémia sztálinista típusú működése, és olyan funkciókat lát el, amelyeknek az egyetemeken lenne a helye.

Rögtön lenne élvonalbeli egyetemünk, ha

1. Az Akadémiai Kutatóintézeteket és Kutatócsoportokat beolvasztanák a megfelelő szakirányú egyetemek intézeteibe és tanszékeibe. A tudományos alapkutatások helye ugyanis mindenhol a világon az egyetemeken van, ettől lesz jó az egyetemi oktató-kutató munka, így tudnak a hallgatók is részt venni a legújabb fejlesztésekben, így lesz megfelelő tudományos infrastruktúra, így lesz kellő számú magasan képzett oktató az egyetemen, így lehet csökkenteni a vezető oktatók óraterhelését.

2. Meg kellene szüntetni az MTA urambátyám mutyikorrupciós bizottsági titkos-szavazásos kontraszelekciós szerepét, amit az MTA doktora cím adományozása által a professzorok kinevezésére gyakorol. A professzori kinevezéseknél kizárólag az objektív tudományos teljesítménymutatóknak szabadna döntenie egy átlátható rendszer szerint.

3. Nem szabadna kamufőiskoláknak és kvázi-egyetemeknek támogatásokat adni, hanem azokat a legjobb egyetemek finanszírozására kellene összpontosítani (ELTE, Szeged, Debrecen, Pécs, SZIE, BME, Semmelweis, BCE, Miskolc).

2016. máj. 5. 18:55
 14/28 anonim ***** válasza:
Miért van pl a volt Nehézipari Egyetemen bölcsésztudományi képzés? Mert "ingyen van". Na ilyen Stanfordon biztos nincs.
2016. máj. 5. 18:58
 15/28 anonim ***** válasza:
85%

Igazából 1 olyan Nobel-díjas van aki itthon dolgozva kapta a díjat: Szent-Györgyi Albert, de aztán Ő is kivándorolt Amerikába.

Ez az igazi probléma.

2016. máj. 5. 19:02
 16/28 anonim ***** válasza:
0%
az lehet de attolmég magyar nem azt mondtam hogy elhelyezkedés meg fizetés kutatás kellőképp finanszírozott de attolmég arányaiban rengeteg magyar van nobeldíjasok között akiket okosan elloptak a nagyhatalmak
2016. máj. 5. 19:05
 17/28 anonim ***** válasza:

Külföldön szerezték meg a tudást amit kamatoztatva Nobel díjat szereztek. Ez egyáltalán nem dicsőség Magyarországnak hogy ahhoz hogy valaki valamit elérjen el kell innen menekülni mert itt a karhatalom mindig is arra törekedett hogy tudatlan befolyásolható emberek kerüljenek ki az oktatásból.

2016. máj. 5. 19:32
 18/28 anonim ***** válasza:
szeretnék kötekedni de sajnos igaz
2016. máj. 5. 19:46
 19/28 anonim ***** válasza:
58%
attol függetlenül nemzeti hősnek tartom szemt györgyi albertet és sokkal többet kellene róla beszélni nem beszélve bíró lászlóról csonka jános jedlik ányos sokkal többet kéne ezeket az embereket mutatni mint a szánalmas celebeket meg tehetségtelen rappereket meg popzenészeket
2016. máj. 5. 19:48
 20/28 anonim ***** válasza:
#10:Szerintem nem arról van szó,hogy tudatlan és antimagyar,hanem arról,hogy ahány oldal foglalkozik ezzel,mind más számot ír.Ki tizet,ki tizenkettőt,egészen tizenhétig,azt hiszem.Egyszerűen azért,mert van amelyik különbséget tesz magyar és magyar származású között,van amelyik nem.Polányi például magyar származású kanadai nobel-díjas,Bárány Róbert magyar származású osztrák nobel-díjas,Wiesel Elie romániai születésű,magyar származású amerikai nobel-díjas,stb.
2016. máj. 5. 20:16
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!