Miért nem szerepel magyar egyetem a legjobb 150 között?
Ezt a képet láttam facebookon, és az lenne a kérdésem, hogy miért nem szerepelhet magyar egyetem a világ 150 legjobb iskolája között? Nem az általános demagógiára lennék kíváncsi, hanem hogy milyen konkrét okai lehetnek ennek a lesújtó eredménynek?
Ennek nem sok köze van a Nobel-díjakhoz, nem ez alapján van a lista.
Szerintem ezeknek az egyetemi farokméregetésnek nem sok értelme van, mert nem is fajlagos érték, hanem egy szumma. Impakt faktor, cikkek száma, "hallgatók kiválósága".
Mondjuk a világ egyik legjobb egyeteme a Stanford a maga 2118 oktatójával és 20000 diákjával, brutális budge-vel (mert magánegyetem). Szemben a "legjobb magyar egyetem" a Semmelweis egyetem ami egy brutális tömb az országban (az egészségügyi ellátás 6%-át látja el) járnak 10 ezeren és a létező összes egészségtudományi képzés a Semmelweisre van integrálva. Most, hogy a TE különvált nincsenek már ennyien sem.
Szumma szummárum, semmivel sem rosszabb egy magyar egyetem, mint a legjobb 150, és az onnan kikerülők sem azok. Egyszerűen nem fajlagosan veszik figyelembe az eredményeket.
Kiszámolták már egyébként, ha összevonnánk az ELTE-t a BME-t és a SE-t akkor benne lehetne, mint Budapesti Egyetem a legjobb 150ben.
Azért nem, mert Magyarországon sajnos nem léteznek igazi elit kutatóegyetemek.
Aminek a fő oka, hogy a rendszerváltás után nálunk tovább élt a Magyar Tudományos Akadémia sztálinista típusú működése, és olyan funkciókat lát el, amelyeknek az egyetemeken lenne a helye.
Rögtön lenne élvonalbeli egyetemünk, ha
1. Az Akadémiai Kutatóintézeteket és Kutatócsoportokat beolvasztanák a megfelelő szakirányú egyetemek intézeteibe és tanszékeibe. A tudományos alapkutatások helye ugyanis mindenhol a világon az egyetemeken van, ettől lesz jó az egyetemi oktató-kutató munka, így tudnak a hallgatók is részt venni a legújabb fejlesztésekben, így lesz megfelelő tudományos infrastruktúra, így lesz kellő számú magasan képzett oktató az egyetemen, így lehet csökkenteni a vezető oktatók óraterhelését.
2. Meg kellene szüntetni az MTA urambátyám mutyikorrupciós bizottsági titkos-szavazásos kontraszelekciós szerepét, amit az MTA doktora cím adományozása által a professzorok kinevezésére gyakorol. A professzori kinevezéseknél kizárólag az objektív tudományos teljesítménymutatóknak szabadna döntenie egy átlátható rendszer szerint.
3. Nem szabadna kamufőiskoláknak és kvázi-egyetemeknek támogatásokat adni, hanem azokat a legjobb egyetemek finanszírozására kellene összpontosítani (ELTE, Szeged, Debrecen, Pécs, SZIE, BME, Semmelweis, BCE, Miskolc).
Igazából 1 olyan Nobel-díjas van aki itthon dolgozva kapta a díjat: Szent-Györgyi Albert, de aztán Ő is kivándorolt Amerikába.
Ez az igazi probléma.
Külföldön szerezték meg a tudást amit kamatoztatva Nobel díjat szereztek. Ez egyáltalán nem dicsőség Magyarországnak hogy ahhoz hogy valaki valamit elérjen el kell innen menekülni mert itt a karhatalom mindig is arra törekedett hogy tudatlan befolyásolható emberek kerüljenek ki az oktatásból.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!