Egyet értetek a vasárnapi nyitva/zárva tartással? (alul)
Felmérést végzek ezen a web oldalon (tudtommal ez nem szegi meg a liszensz szerződést) és szeretném megtudni ki mivel ért egyet.
A következő opciók közül válssz!
1-az eredeti kormány által meg határozott rendszer szerint áljon vissza a vasárnapi zárva tartást
2-az általam meghatározott rendszer legyen.
3-Egy a válaszoló (te) meghatározott rendszer.
4-egyiksem (ne legyen zárva tartás)
1 az egyes opciót gondolom mindenki ismeri de ha nem interneten könnyedén utána járhat.
2 A saját rendszerem:
A boltok alapból zárva vannak legyen az családi válalkozás vagy multinacionális cég által létrehozott bevásárló központ lánc... DE ha a tulaj nyitva szeretné tartani a boltot akkor lehetősége lenne rá de az alkalmazottakat nem kötelezhetné a munkára csak azok az alkalmazottakat szabadna alkalmazni amelyek külön beleegyeztek a vasárnapi munkába (szóval csak az dolgozna vasárnap aki akar). Így akinek kell a pénz és nincs gyerek vasárnap is kereshet pénzt ám aki családos apa/anya annak lenne egy közös napjuk a gyerekkel....
válaszod elején szerepeljen a számok áljon (1,2,3,4) és utána közvetlen az hogy igen/nem (a hármashoz nem kötelező amenyiben nem NEM ami nem túl logikus) TÖBB SZÁM MELLÉ IS ÍRHATSZ IGENT/NEMET (ha a négyest választod csak azt ird le! )
utána legalább két enterrel legyen a szöveg mivel értesz eggyet mivel nem bizonytalan volt a válaszod vagy szikla szilárd...stb (szóval a véleményed)
valahogy így (pl):
1.nem/igen
2.nem/igen
3.nem/igen
az én véleményem...
Korábban sem volt KÖTELEZŐ nyitva tartani vasárnap. Volt amelyik nyitva volt és volt olyan amelyik nem. Tehát a munkavállaló dönthet, hol melózik. Senkit nem ütöttek szívlapáttal, hogy olyat válasszon, ahol tudvalevőleg vasárnap is van munka.
Ha a tulaj úgy dönt, hogy 365/24 alapon tart nyitva, tehesse meg, ha talál rá munkást, vannak állandóan vevői hol a gond?
12.
Igazad van. Elméletben. De a gyakorlat mást hoz. Magyarországon a munkahelyek hiánya miatt a munkaadó sok esetben többre is rá tud venni, mint ami a te komfortzónádon belül van. Főleg bizonyos vidékeken, leginkább keleten, de másfelé is (!), az a helyzet, hogy annyira kevés a munkahely, és az embereknek annyira nincs pénze, hogy minden munkát elvállalnak, és foggal körömmel kapaszkodnak. Mintha az életük múlna rajta. Mert ez így is van. Ha ott kirúgnak, nem találsz mást, és.... És akkor jön ugye az, hogy minden profitorientált. A munkáltató azokat veszi fel/tartja meg, akik vállalják a fizetés nélküli túlórákat is, a hétvégi műszakokat pótlék nélkül és mindezt persze minimálbér körüli összegért. Karcsi bácsi pedig fél, hogyha innen is kirúgják, akkor ennie sem lesz mit, ezért befogja, és csinálja.
(Ja, és mielőtt valaki kivágná a demagóg dumát, hogy Karcsi bácsi tanult volna tovább stb., 2 dolog:
1. van aki tanultan sem került jobb helyzetbe (mert ez is előfordul)
2. A kevésbé okos emberek sem érdemelnek életfogytig tartó szenvedést. Még akkor sem, ha ez valamikor az ő hibája volt.)
Szóval összességében a boltzárnak igenis voltak jó aspektusai, mert igenis csökkentette egyesek kiszolgáltatottságát. Ettől függetlenül én rossz döntésnek tartom (még rosszabb döntéshozatali rendszeren átfuttatva(KDNP-és ötlet, másnap törvény rendszer), de fontosnak tartom kiemelni, hogy nem minden fekete és fehér.
A LEGUTÓBBI VÁLASZOLÓNAK IGAZA VAN!
képzeljük el van 5 lehetőségünk (ez csak példa)
1.hétfő kedd csütörtök vasárnap és szombat munka
2.nincs munka
3.kedd csütörtök és hétvége munka
4.esti műszak (lényegtelen milyen napon vagy ha lényeges akkor a szerinted jobbnak ítélt)
5.24 óra időközönként biztonsági ként (-ll-)
nos ha karcsi bácsi ezeközül tudna csak választani akkor igen is számítana (már pedig általában ilyenek a feltételek) ha kell a zsozso de emberi helyet keres akkor vasárnap is munka kivéve ha eldöntheti
ráadásul az utolsó előtti válaszolónak (a bejegyzés óta) üzenem a következő kérdést:
az hogy te döntöd el akarsz e dolgozni vasárnap mert esetleg rá vagy szorulva vagy nem VAGY az hogy a főnök diktál az ugyan az?
Megmondom őszintén nem ilyen elutasító válaszokat vártam a kettes opcióról igaz a megvalósítása nem probléma mentes (feltétlen)
Nos mielőtt folytatnánk a kérdéssel kapcsolatban folytatott vitáinkat elmondanák néhány gondolatot.
Előző kommenteimben elmondtam már pár dolgot de akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba és kezdjük az elején:
A törvény a kettes opció szerint:
A munkások igényeik szerint eldönthetik hogy kívánnak-e dolgozni vasárnap ez áruházankénti nagyobb csoportok(%-ban) esetén a bolt vasárnapi zárva tartását eredményezheti (várhatóan természetesen) Amennyiben a munkás vasárnap is dolgozni kíván és többi dolgozni kívánó társával elegendőek a bolt üzemeltetéshez, a bolt nyitva marad/lesz...
a munkáltató dolga egy olyan rendszert létre hozni melyben ezek az emberek lehetőséget kapnak a vasárnapi munkára... például:
-A munkáltató olyan rendszert hozz létre melyben azok az emberek kiknek mindegy mikor dolgoznak vasárnap végzik el munkájukat (felvételkor a szerződésnél be X-eli ezt nem tudom pontosan hogy megy de tudom hogy megoldható) természetesen vasárnap emelt bért kapnának a motiváció érdekében aki pedig nem kíván vasárnap dolgozni vasárnap (pl családi okok véget) azok meg dolgoznak akkor amikor azok dolgoztak volna akik a rendszer szerint vasárnap dolgoznak (akkor)...(ha valamit kifelejtetem kérem jelezni)
természetesen ez csak egy lehetőség és egy számítógépel könnyen megoldható az emberek elhelyezése a feltételeknek megfelelően...
Ha esetleg nincs elég foglalkoztatott ember abban az esetben vagy extra magas bérek lesznek a piacon (pl 200%) amit a cégek pumpálnak fel... vagy nem dolgozik szinte senki...
A vasárnap nem megvásárolt termék által létre hozott hiányt pedig (logikusan) a többi nap megvásárolt plusz termék fogja fedezni (tudom senki nem hülye de hülye biztosan leírom) mert ugye bár ha kell nekem cipő és vasárnap nem tudom megvenni akkor megveszem szombaton így azok a "milliárdos veszteségek" nem fognak megjelenni...
a részletek természetesen előttem is homyályosak de az ötlet a lényeg és ez nem ember a marsra hanem csak egy törvény kell toll és papír és kész ha valaki nem rontja el valamelyik pontját fogalmazási problémák véget...
hiányokat hibákat kérem jelezni jószándékal és segítő készségel előre is köszönöm :)
Mindenki akkor legyen nyitva amikor akar, és lehetőleg ne egy felcsúti cigány tőrpe határozza meg hogy ki mit élvezhet szexuálisan, és hogy valakinek a párja a párja-e!!
Azzal foglalkozhatnának ha egy csipet szociális együttérzés és érzékenység lenne bennük, hogy rendberakják amit elcs sztek, és ne a XXI. század második évtizede második felének a vívmánya legyen hogy a gyerekek kaphatnak enni az iskolában...és nagy az urambátyám és erősen szélsőkommunista rákosista rendszerüket építgessék a XX.-XXI. század egy (volt) civilizált országában.
Na de most jön a "kettő enteres":
Én dolgoztam untig eleget a kereskedelemben és nem akarom megmagyarázni az orvosoknak hogy mikor milyen szikét meg tampont használjanak, mert a felcsúti vezér előírta...
Csak azért mondom ezt, mert sokaktól elhangzott hogy: "mert ha az eladó nem akar dolgozni." Nem így van: az eladót NEM HAGYTÁK dolgozni. Hogy a kommentelőnek kinyalják a rózsadombi p csáját még vasárnap is. Akik úgy mennek oda egy csemegepulthoz hogy idézem: "20 deka párizsit..." Bű bá ba szd az anyád semmi persze, kérekről már szó sincs. Fideszes persze a bogaram, 100 méterről ellenszélben...
Főleg amikor azzal érvelnek, hogy mert az orvos sem teheti meg. Igen az is dolgozhat ilyen disznóól körülmények között, amíg egy segédápoló(!) Ausztriában többet keres, mint itt az érsebész...
Egyébkén orbán előtt ez úgy volt a kereskedelemben hogy az egyik hétvégei napon kellett általában dolgozni, a másikat kiadták hétközben. Tehát akinek volt (bár egyre kevesebben engedhetik meg maguknak) családja az tudott otthon lenni hétvégén, a hétközbeni szabadnapon meg tudott lenni a gyerekkel, vagy kipihenhette magát, meg a családot.
És ebből nem cirkuszolt senki, sőt! Ráadásul tudja hogy mit vállalt, mint a vendéglátós is, meg a buszvezető is.
Azért nem merte megszavaztatni ez a patkány banda ezt mert ebbe tuti belebukott volna. Ne félj majd a migrénekről, arra lesz több 10 millió szavaztatni a birkucikat.
Az meg nem megoldás hogy az megy aki akar vasárnap.
Ja:
-Eszti tudsz jönni ("óhajtasz") vasárnap dolgozni.
-Nem tudok sajnos.
-Ok.
Következő alkalom:
-Eszti tudsz jönni most vasárnap.
-Nem tudom megoldani sajnos.
-Ok.
Végül a harmadik:
-Eszti kellene jönni vasárnap.
-Más dolgom van és nem akarok most túlórázni...
-Ok?
Ezen a ponton Esztit úgy teletömik szabadidővel, hogy már a hét többi napján sem kell többet bejönnie, sőt adott esetben visz magával a következő helyére egy jó kis "ajánlólevelet" is.
Mindenki legyen nyitva úgy ahogy volt ezelőtt az agymenéses ötlet előtt is.
Egyébként az kellene hogy mindenki olyan legyen egy kormányban amihez ért, vagy volt köze.
A Kereskedelmi miniszter mondjuk volt áruházigazgató valamelyik multinál,
A Honvédelmi miniszter volt dandártábornok,
Az Egészségügyi miniszter legyen orvos-professzor,
A oktatási miniszter egyetemi tanár.
És ne olyan magyarázzon kereskedelemről aki meg vásárlóként sem volt boltban, mert a bejárónő intézi, meg annyi köze volt a kereskedelemhez hogy múltkor látott az Aston Martinjából egy teherautót, aminek az oldalán az volt hogy "Lidl"...
Nos kedves Muráti József köszönöm hogy elmondtad a véleményed ("mint belsős") lenne pár kérdésem olyan dolgokról amikről ugyan írtál már azonban az én értelmezési készségeimet meghaladta azon mondatok értlemezése amelyekre most rá kérdezek.
Kérlek válaszodban (és mindenki más) mellőze a trágár szavakat,kifejezéseket előre is köszönöm.
Továbbá kedves Muráti József kérlek indulat mentesen nyugodtan szitkozódás nélkül ird meg a következő válaszod (előre is köszönöm) (az üzenet nem tartalmaz szarkasztikus iledelmeséget!)
1.(Igaz a régi rendszer jó volt de ami fontosabb működött és volt hétvégéjük az embereknek is.. ám) Mi a probléma az én verziómmal itt nem azt kell elképzelni hogy "ma jösz-nem-és holnap-nem-ok" hanem előre megmondja hogy dolgozol vasárnaponként? igen/nem (persze ha az adott válalkozás más rendszert kíván behozni mint például olyat amilyet te mondtál akkor AZ ÉN VERZIÓM RÉSZLETEI SZERINT az is alkalmazható lenne.
2.Számomra értelmezési problémákat okozott a következő mondat/mondatok:
Csak azért mondom ezt, mert sokaktól elhangzott hogy: "mert ha az eladó nem akar dolgozni." Nem így van: az eladót NEM HAGYTÁK dolgozni.
Mi az hogy nem hagyták dolgozni mikorra gondolsz (ha a kormány által létrehozott rendszerre gondolsz megértem és logikusan arra gondolsz legalább is én így értelmeztem) ha az én általam vázolt törvény lenne a dolgozó dolgozhatna. Ebben az esetben (kérdéses mondat erejéig) jó az én törvényem?
3.Bár illetlenség mi a gond a "20 deka párizsit"-tal lennéző bunkó.... de mégsem azt mondta: "aggyá má 20 deka vackott vagy mi párizsit az az..." érthető hogy belekötsz a kérdéses mondatba de nem értem miért kerekítesz ENNEK a mondatnak ilyen nagy feneket (persze vannak bunkók)
a többi amit írtál idézem:
Egyébként az kellene hogy mindenki olyan legyen egy kormányban amihez ért, vagy volt köze.
A Kereskedelmi miniszter mondjuk volt áruházigazgató valamelyik multinál,
A Honvédelmi miniszter volt dandártábornok,
Az Egészségügyi miniszter legyen orvos-professzor,
A oktatási miniszter egyetemi tanár.
És ne olyan magyarázzon kereskedelemről aki meg vásárlóként sem volt boltban, mert a bejárónő intézi, meg annyi köze volt a kereskedelemhez hogy múltkor látott az Aston Martinjából egy teherautót, aminek az oldalán az volt hogy "Lidl"...
teljesen egyetértek kivéve a katonával ott elméletben igazad van mint nekem a törvénnyel gyakorlatban visszont úgy nézzek a te ötletedre (csak a katonára a többi jó...) mint te az enyémre
mérnökök boltosok és egyébb a kérdéses szakmában jártas embereknek kellenne ülniük a parlamenti székeken nem "politikusoknak" mérnökből amúgy is túl kevés van a politikában és miért baj ez??? hát azért mert hiányzik a szemlélet egy politikus elsősorban humán szokott lenni míg egy mérnök rá látással rendszerrel és szemlélettel rendelkezik...
KÖSZÖNÖM A VÁLASODAT!
remélem kapok még tőled...
Bár hozzá tenném kereskedelmi miniszter nincs és nem kell orvosnak lenni ahoz hogy egészség ügyi miniszer legyen valaki csak szemlélet az adott témával kapcsolatban ABBAN TELJESEN IGAZAD VAN HOGY NEM ILYEN ALAPON KÉNE TÖRTÉNIE AKINEVEZÉSEKNEK:
"GYŐZIKE JÓ LESZ ODA..."
(nem szó szerint még mielőt valaki szitkozódni kezdene)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!