A Kádár-rendszer idején voltak hajléktalanok?
Igen, voltak.
Nagy részüket ugyan börtönökben "dugdosták" KMK-ra hivatkozva, de az utcán is éltek sokan.
Igen, én is csináltam, de csak brahiból:) Bejelentkeztem munkára és nem jártam. Mikor vittek volna KMK-ért új munkahelyre jelentkeztem. Itt-ott elvoltunk. A melós vonatokról, zsák számra lehetett gyűjteni a sörösüveget. 1 üveg, 2 forint volt. Zsömle 50 fillér, tej 3,60:) Szóval, csak üveg gyüjtésből, akár étterembe is mehettünk kajálni:))
Kb, 3 évet csöveztem így.
Tudom hogy "off" de ha mar az arakat emlitetted :
Gimnazista voltam 80-ig, akkor meg egy doboz fustszuros Symphonia 6.20 ft volt, a Sophianae volt 8, es egy korso sort a talponalloban 4:20 ert ivott a csoro gimnazista diak.
Nosztalgiaval gondol vissza az ember :)
Amíg erős volt a néphatalom, addig nem voltak, Már Rákosi felszámolta a nyomort: 1948-49-re mindenkinek volt megélhetése és munkája. Napszám nem létezett: aki feketén dolgoztatott, azt sittre vágták. Nem is próbálkoztak ilyesmivel - ezért is nem voltak akkortájt tehetséges üzletemberek. Szinte mindenki állami cégnél volt alkalmazva, vagy szövetkezeti tag volt.
De 1982 után, amikor már aláírtunk az IMF-nek és beindították a VGMK-kat, már elég szép számmal csöveztek, meg mindenféle lecsúszott egzisztenciák is megjelentek. Ha valaki elvesztette az állását, egyre nehezebben talált másikat. Akkor már aki szolidaritással meg emberséggel jött elő, azt körberöhögték. Elég gáz lett az ilyesmi, már mindenféle fenegyerekek dirigáltak. Mégis hellyel-közzel létezett egy-két tisztességes pártmunkás, aki segített - őket a négyigennel füstölték ki 1989 vége felé. A lecsúszás a dr.Németh Miklós alatt pörgött fel istenigazából, de ő már egy álcázott kapitalista volt: minden városban bezáratott legalább egy üzemet - miheztartás végett. Akkor már iszonyú nyomor volt: benn volt az üdvhadsereg, a rendőröknek parancsba volt adva, hogy ha egy hajléktalant fekve látnak, abba rúgjanak bele. Bár Polgárőrség, Betyársereg, Hatvannégy Idióta meg ilyesmi akkor még nem létezett, de a polgári terror azért már működött elég rendesen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!