Kezdőoldal » Politika » Magyar politika » Ti elvétve szoktatok, ,...

Ti elvétve szoktatok, , cigányozni"? (nem akarok egy tisztességes Romát sem megsérteni! )

Figyelt kérdés

Elnézést ha valaki számára sértő ez a kérdés, nem rossz indulatból írom*.

Annyit szoktam hallani hogy a cigányok tönkretették ezt vagy azt, vagy hogy ellopták.

Esetleg ha éppen valami olyat csinálnak akkor le mocskosozzák őket, de rengeteg embertől hallottam, megmerném kockáztatni hogy vidéken az emberek 2/3-a használja azt a jelzőt vagy inkább megnevezést hogy cigány negatív értelemben.

Miért vált ez olyan népszerű ,,szólássá"? Vagyis hát nem tudom azzá vált-e vagy mindig is az volt.

Kinek van igaza? Az emberek tényleg mind fasiszták? Vagy a Jobbiknak van igaza és tényleg vannak olyan kihágások/bűncselekmények amik a romákra inkább jellemzőek? És ebből a tényből fakadt az hogy ha valaki egy bizonyos viselkedési formát végez, esetleg ,,poénból" rá akarják azt mondani, akkor lecigányozzák?

És még idefűződne az a kérdéseim is hogy a roma embereket hogy érinti ez a viszonyulás? Ők sértőnek találják ha valaki szájából ezt hallják? Vagy már megszokták?

Van különbség a roma és a cigány megnevezés között? Itt arra gondolok hogy a tisztességes cigányt romának hívják míg a tisztességtelent (vagy akár tisztességtelen magyart is) cigánynak?

Erről lennék kíváncsi a véleményetekre, és SENKIT nem szerettem volna megsérteni, kíváncsi vagyok mi erről a közvélekedés, és kérlek ne értelmezzétek félre, ennél kevésbé sértőn nem nagyon tudtam volna feltenni a kérdést!

2016. márc. 7. 17:03
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
51%

Tök mindegy hogy hívjuk a cigányokat.

Ők töltik meg a szó jelentését. Előbb utóbb minden szót lelaknak.

Teljesen mindegy, hogy: cigány,more,gipsy,roma,réti néger

Nevezhetjük egy pár évig Svédeknek őket. Előbb utóbb nem az északi állam, hanem a berögzött tapasztalatok győznek...

2016. márc. 7. 20:45
 12/13 anonim ***** válasza:
40%

A cigány az cigány, a Roma az meg egy focicsapat.

Egyébként természetesen használok ilyen köznyelvi szófordulatokat, mint:

- cigány munka

- ne cigánykodj

- ha cigánygyerekek potyognak az égből

stb.

2016. márc. 8. 01:06
 13/13 anonim ***** válasza:

Én is cigány vagyok. Meglehetősen irritálónak találom amikor pejoratívan használják rám a magyar barátaim, de ezt már csak akkor használják amikor nem tudnak más ellenérvet felhozni és a "Te cigány!"-nyal próbálnak kilépni a beszélgetésből, aztán témát váltanak.

De ha csak szóvá teszik, hogy cigány vagyok akkor semmi gond, hiszen az vagyok. Természetesen volt már olyan is, hogy nem tudták eldönteni és akkor nekem kellett megmondanom, meg szüleimről kérdezgettek hogy mivel foglalkoznak, magyarán bűnözők-e. Ez akkoriban történt amikor a média valóságos hadjáratot indított a cigányság ellen, igaz akkor még csak gimis voltam de borzasztó volt tiniként ezzel szembesülni hogy egyik napról a másikra megutálnak pedig semmit se tettem. Azóta persze ők is rájöttek hogy ez az ő hibájuk volt, egyetemre járok és még mindig tartom velük a kapcsolatot napi szinten.

Hidd el, azok a cigányok akiket általában az utcán látsz koldulni vagy csavarogni csak maguknak köszönhetik a sorsukat, de ezt a Jobbik sem tudja megoldani, a lehetetlenre vállalkozik. Ezt onnan tudom hogy már én magam is kezdtem foglalkozni velük, talán a gyerekeiket ha elvennék tőlük és tisztességes cigányoknak adnák akkor adhatnánk nekik normális életet, de a mai világban ilyet már nem lehet megtenni. Iszonyatos problémák lesznek ha nem zárkóznak fel és úgy szaporodnak tovább, ezt mindenkinek be kell látnia, a jövő már rajtuk is múlik és ez nem fasizmus.

2016. márc. 24. 05:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!