Nem ellentmondásos egyszerre az alacsony bérekre és a vasárnapi zárvatartásra panaszkodni?
Mindenhol azt olvasom hogy az emberek panaszkodnak az alacsony bérekre és minimálbérekre. Ez tiszta sor, tudom milyen amikor nem elég a pénz semmire.
De gyakran pont ezek az emberek követelik hogy nyissák ki vasárnap a boltokat.
Minek ha nincs pénz?
Nem! Ez két teljesen más probléma.
Amúgy jellemzően épp az alacsony keresetűek azok pl. három műszakban, vagy egészségügyben vagy közlekedésben dolgozók stb. akik a legjobban megszívják a vasárnapi zárvatartást sokszor, aki csak munkanap dolgozik 8-17-ig, az jó, hogy el tud menni munka után/előtt meg szombaton vásárolni, de mondjuk az az eü-s, aki szombaton 6-18-ig dolgozik annak hiába szabad a vasárnapja, ha még a nagybevásárlását is kénytelen benyomnia valamelyik munkanapra. Nyilván meg lehet oldani, de még ezzel is jellemzően a szegényebb rétegnek ártunk. Nem is beszélve arról, hogy a vasárnapi zárvatartás és az éjszakai zárvatartás -mert ez is van, csak ezt nem emlegetik annyit- miatt jóval kevesebb eladóra van szükség mint régebben és ez bár nem járt tömeges elbocsátási hullámmal a kereskedelemben már nincs akkora munkaerőigény, és bizony a túlóralehetőségek is beszűkültek, én nem egy "multirabszolgával" beszéltem, aki kifejezetten haragszik emiatt, mert oké, hogy otthon van vasárnap, csak 10-15 ezerrel kevesebbet is visz haza és ez nettó 80-100 körüli béreknél igenis sok!
Szerintem nincs szoros összefüggés az alacsony bérekre és a vasárnapi zárva tartás között.
A vasárnapi zárva tartás kapcsán azt látom a probléma forrásának, hogy az emberek érzékenyek a változásra. A változások pozitívak és negatívak lehetnek. A vasárnapi zárva tartás bevezetését a legtöbben negatív változásnak élik meg, és ezért természetesen nem tetszik kategóriába sorolják.
Sok helyen nincs túlórapénz, egyéb juttatás, melónak akkor van vége, mikor a főnök mondja, stb.
Elég sok, kevés pénzű embert ismerek. Nekik ez az egy szórakozásuk volt, hogy vasárnap egy hétre vásároltak. Közben meg elnézelődtek. Mivel nem telik nekik étteremre, hétvégi wellnessezésre.
Nem. Az alacsony bérek miatt kell az embereknek folyamatosan túlórázni, másodállásokat vállalni, stb. és így alig van idejük elmenni vásárolni. Talán csak vasárnap fért bele egyeseknek kényelmesen. Csak hogy egy példát hozzak, amikor a kettő összefügghet. Van más is, ahogy pl. a 3. válaszban is írták. De amúgy szerintem két független ügy.
A vasárnapi zárvatartással kapcsolatban az a helyzet, hogy ti hátrafelé ültök a lovon. Nem nekem kell bizonygatni, hogy ne tiltsanak be random dolgokat. Hanem annak, aki be akarja őket tiltani. A te logikád szerint mondjuk a Fidesz holnap betiltja a bal kezű embereket, és te egyetértenél vele, mert nem lehet bizonyítani, hogy a balkezűség előnyös. Nem. Megvan a dolgok rendje. Nekem nem kell bizonyítanom semmit. Nektek kéne bizonyítani, hogy a vasárnapi bezárás jó.
Azt meg nem tudom elképzelni, hogy szerinted az alacsony bérek jók. Ha mégis, ajánlom a valóság nevű dologgal való fokozott ismerkedést.
"Minek ha nincs pénz?"
Ezt ugye te sem gondoltad komolyan? A kevés pénz nem azt jelenti, hogy nincs pénz. Aki minimálbért keres annak is van pénze. Csak kevés. De azt a keveset attól még el kell költenie hogy ne haljon éhen. Aki közmunkás, annak is van pénze, csak még kevesebb. Mi az hogy nincs pénz? Rég hallottam ekkora baromságot.
"A vasárnapi zárvatartással kapcsolatban az a helyzet, hogy ti hátrafelé ültök a lovon. "
Szerintem te ülsz hátrafelé. Mindenbe politikát keversz? Sajnállak. 2002 óta nem szólok bele a politikába és olyan országban élek, ahol vasárnap zárva van minden. Pont ezért nem is tervezek ott semmit mert nem bírom ezeket a negatív hullámokat.(tudom nem is hiányzom onnan de ez legalább kölcsönös)
A kérdést azért tettem fel mert azért vannak emberek akikre tanuló koromban felnéztem és most látom ezeket a megosztásokat, amit nem teljesen értek. Főleg hogy 2000 előtt otthon sem minden sarkon voltak boltok nyitva.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!